tiistai 28. helmikuuta 2012
torstai 23. helmikuuta 2012
Hiihtoloma vieraita
sekä mikro-omppupiirakkaa |
Perhosmuffinit
* mokkapalataikina muffinipellillä
* leikkaa muffineista "hattu" pois ja leikkaa kahtia
* purstota kermaa tms. ja asettele leikattu hattu siiviksi
Helpot poropiiraat
12 kpl
6 kpl torttutaikinalevyjä
n. 100g poronleikkelettä paloiteltuna
hieman timjamia
1/5 pkt créme bonjour savuporo tuorejuustoa
n. 0,5 dl maitoa
1 muna
6 kpl torttutaikinalevyjä
n. 100g poronleikkelettä paloiteltuna
hieman timjamia
1/5 pkt créme bonjour savuporo tuorejuustoa
n. 0,5 dl maitoa
1 muna
Sulata torttutaikinalevyt ja jaa levyt kahtia eli neliöksi. Painele palanen muffinssivuuan pohjalle. Valmista täyte. Ohenna tuorejuusto maidolla. Sekoita joukkoon muna ja poro sekä timjami. Jaa täyte pohjien päälle. Sulje piiraat nipistämällä kulmat yhteen. Voit halutessasi voidella munalla, minä en voidellut. Paista 225 asteisessa uunissa n. 20 min tai kunnes saavat vähän väriä. Parhaimmillaan tuoreena. Koristele timjamilla.
Aikaisemmat kommentit:
Maca kirjoitti 23.02.2012 - 17:58
Onpa ollut herkut!
Taija kirjoitti 24.02.2012 - 13:22
Onneksi olkoon, voitit blogini arvonnassa :)
Nam mitä herkkuja..
MinnaT kirjoitti 24.02.2012 - 15:13
Kiitos, hyviä olivat, varsinkin nuo poro-jutut :)
Taija: WAU, kiitoksia!!!
Pioni
kirjoitti 26.02.2012 - 09:39
Poropiiraat kuulostaa tosi hyvälle. Pitäisi kokeilla kun vaan ehtii. perjantai 17. helmikuuta 2012
Banaani-rusinakakku karpaloilla
Ystävänpäiväksi tuli tehtyä tämmöinen Banaani-rusinakakku karpaloilla.
Alkuperäisessä ohjeessa oli vain pelkkiä rusinoita, mutta kun minulla
oli vielä hieman kuivattuja karpaloita SLY-paketista, niin päätin nekin
nakata mukaan. Oikein hyvää ja mehevä kakkua. Mies kysyi sisälle
tultaessa, että olenko pipareita leiponut. Eli tällä kakulla saa mukavasti joulun tuoksua ilman pipareita vaikka juhannuksena.
Alkuperäinen ohje on "Pipareista pitsikakkuun" -kirjasta ja on seuraavanlainen:
Vaahdota rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne sihdin läpi massaan vuorotellen soseutettujen banaanien kanssa, sekoita myös rusinat joukkoon. Kaada massa voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 l:n kakkuvuokaan. Paista kypsäksi uunin alatasolla 175 asteessa, noin 60 minuuttia.
Alkuperäinen ohje on "Pipareista pitsikakkuun" -kirjasta ja on seuraavanlainen:
150 g margariinia
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
5 ruskapilkkuista banaania (mulla 3)
2 dl rusinoita (mulla vajaa dl karpaloita, loppu rusinoita)
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
5 ruskapilkkuista banaania (mulla 3)
2 dl rusinoita (mulla vajaa dl karpaloita, loppu rusinoita)
Vaahdota rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne sihdin läpi massaan vuorotellen soseutettujen banaanien kanssa, sekoita myös rusinat joukkoon. Kaada massa voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 l:n kakkuvuokaan. Paista kypsäksi uunin alatasolla 175 asteessa, noin 60 minuuttia.
Kakun paiston uudessa NW:n Bavaria-kakkuvuoassa,
jonka tilasin tammikuussa, kun netissä olevissa
leivontatarvikeliikkeissä oli tammi-ale. Toinen vuoka, jonka tilasin,
oli NW:n Heritage-vuoka. Nuita kahta olen jo pitemmän aikaa katsellut mutten ole raskinut tilata. Nyt sitten raski.
Aikaisemmat kommentit:
Hyvää Laskiaista :)
Aikaisemmat kommentit:
redrose82 kirjoitti 17.02.2012 - 15:38
Hauskaa laskiaista myös sinne :)
SakariSokeri
kirjoitti 18.02.2012 - 17:23
Mehevän ja herkullisen näköinen!Hyvää Laskiaista :)
tiistai 14. helmikuuta 2012
Ystävälle
Rimakauhua ja rakkautta
Uinnin jälkeen mentiinkin sitten veljen luokse synttärikahville ja Eetu sai nakkeja hienosta suorituksestaan. Tein veljelle tämmöisen pienen makiaisen lahjaksi, suklaana oli Maraboun Premium 86%, joten aika "tujut" oli.
Sydämet oli kokonaan tuota suklaata, ruusuissa oli sisällä tavallista vadelmahilloa
Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu
kirjoitti 14.02.2012 - 13:48
Ihania. Kyllä tuollaisen lahjan ottaisin ilolla vastaan :=)
maanantai 6. helmikuuta 2012
Viileä vaalipäivä
Viikonloppuna kovat pakkaset pakottivat pitämään sisällä pakollisia koiran ulkoiluttamis lenkkejä lukuunottamatta.. Joten hyvää aikaa oli järjestellä viimeinkin reseptikansio kuosiinsa,
neuloa lämmintä sukkaa Alpakka-langasta, tehdä hyvää ruokaa ja kaikista
jännintä, hieman SLY asioita.
Ruoaksi tuli tehtyä pitkästä aikaa uunilohta ja omatekoista muusia.
Kastike oli näistä Yrtti-Sipuli, jota ei myöskään löydy kuvasta, kun kuva tuli otettua liian myöhään...
Ulkonakin (-21 ja kylmä vinkka) tarkeni, kun oli vaatetta päällä.
Vaalivalvojaisiin tehtiin cappucino-valkosuklaa fondueta synttärilahjaksi saadulla fondue-padalla.
Herkullista. Kävisi varmasti kakkuunkin tämä "fondue".
Kynttilä lämmitti pataa. Kaikista vaikeimmat dipattavat oli persikat, ne tahtoivat aina tippua pataan. Vai liekö tiputettu tahallaan...
Eetu ei välittänyt vaaleista yhtään vaan otti "pottun" kaa rennosti päivän kylmien ulkoilujen jälkeen.
Lisäksi
Kuumenna kattilassa kerma kiehumispisteeseen. Nosta kattila syrjään ja sekoita joukkoon cappuccinojauhe. Paloittele valkosuklaa ja lisää kuuman kerman joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Valuta suklaaseos keraamiseen, kynttilällä lämmitettävään fonduepataan. Dippaa hedelmiä ja vaahtokarkkeja kastikkeeseen.
Aikaisemmat kommentit:
Ruoaksi tuli tehtyä pitkästä aikaa uunilohta ja omatekoista muusia.
Kastike oli näistä Yrtti-Sipuli, jota ei myöskään löydy kuvasta, kun kuva tuli otettua liian myöhään...
Ulkonakin (-21 ja kylmä vinkka) tarkeni, kun oli vaatetta päällä.
Herkullista. Kävisi varmasti kakkuunkin tämä "fondue".
Kynttilä lämmitti pataa. Kaikista vaikeimmat dipattavat oli persikat, ne tahtoivat aina tippua pataan. Vai liekö tiputettu tahallaan...
Cappucino fondue
(ohje kopsattu Yhteishyvän-sivuilta)
6 annosta
2 dl kuohukermaa
1 pussi (12,5 g) pikacappuccinojauhetta
200 g valkosuklaata
Lisäksi
paloiteltuja hedelmiä,
vaahtokarkkeja
Kuumenna kattilassa kerma kiehumispisteeseen. Nosta kattila syrjään ja sekoita joukkoon cappuccinojauhe. Paloittele valkosuklaa ja lisää kuuman kerman joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Valuta suklaaseos keraamiseen, kynttilällä lämmitettävään fonduepataan. Dippaa hedelmiä ja vaahtokarkkeja kastikkeeseen.
Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu
kirjoitti 06.02.2012 - 21:12
Tuo Fonduepata olisi ihana omistaa vai oliskohan se liian vaarallista
omistaa tuollainen jos sellaisen saisin, sillä varmaan tulisi vain
suklaisia herkkuja tehtyä :=)
MinnaT
kirjoitti 07.02.2012 - 14:33
Varmaan suklaisia juttuja tulee itselläkin tehtyä :D Lidlistä
kylläkin löysin syksyllä sellaisen valmiin juustofonduen mutta tuolla se
kaapissa vielä odottaa käyttöä... Kaljatölkkikanaa, josta tulikin tavallista kanaa...
Fiksuna insinöörinä en sitten katsonut mahtuuko kana uuniin ritilän kanssa. Arvatkaapa vain mahtuiko...? No ei!! Ei muuta kuin ritilä pois ja kana saatiin kaksissa "miehin" taiteiltua uuniin, vaikka kana ehti ennen uuniin menoa keikahtaakin kerran. Kanan piti siellä kököttää tunti ja viisaana sitten ajateltiin siivota sinä aikana. Makuuhuonetta imuroidessa tuli yhtäkkiä mieleen, että olisi varmaan hyvä välillä vilkaista kanaa onko se vielä pystyssä, kun niin huteralta vaikutti. Kävin sitten varmistamassa ja siellähän se pystyssä oli. Vielä...
Sen kun imurin uudestaan sain käyntiin, tuli mies sanomaan "että nyt se sitten on kaatunut". No ei muuta kuin kana uunista ulos ja siinä vaiheessa oli jo hermot menny, joten kaljatölkki pois, ritilä uuniin ja kana takaisin.
Kommelluksista huolimatta kanasta tuli oikein hyvää ja googlettamalla löytyi hyviä kuva-vinkkejä miten kanan saisi pysymään pystyssä. Joten joku päivä uudestaan, ei tästä niin helposti lannistuta. Ohjetta tässä, jos joku kans haluaa olla "luova kokki".
n. 1kg kokonainen kana/broileri
öljyä ja mausteita
(meillä broileri- ja paprikamaustetta, merisuolaa)
0,33 cl olut tölkki
Öljyä kana ulkoa ja sisältä. Hiero mausteet pintaan. Paista
uunissa 200-asteessa tunti. Anna hieman vetäytyä uunissa ennen pois
ottamista. VARO KUUMAA KALJAA!!Kanan seurana syötiin riisiä ja Oolannin curry-pippuria. Näitä maustepusseja sai R-kioskilta ilmaiseksi joku aika sitten. Pitäneekin käydä katsomassa saako vielä... Oikein hyvin sopi kanan kanssa.
Aikaisemmat kommentit:
Tuta
kirjoitti 06.02.2012 - 15:20
Voi harmi, minulla ei ole mitään "virallista" ohjetta niihin
tossukoihin. Itsekin taisin purkaa muutaman kerran, että sain oikean
kokoiset tossut. Silmukkamääräkin riippuu langan paksuudesta ja vanhassa
ohjeessa, jonka mukaan neuloin.. luki "silmukoita jalkapohjan mitan
verran ja neulotaan neliön muotoon...
MinnaT
kirjoitti 06.02.2012 - 15:30
Sillain itsellekin aloitin sukkia tekemään: tekemään ja purkamaan :D
Ajattelin vain, että olisiko jotain "helpotusta"... Mutta hei, mähän
voin omista sukistani laskea "noin" silmukka määrän! :D
Tuta
kirjoitti 06.02.2012 - 15:37
Juu..ja minäkin huonomuistinen en enää muista kuinka monta silmukkaa oli puikoilla, kun tein tytösille tossut:-)
SakariSokeri
kirjoitti 08.02.2012 - 07:14
Tämä touhu näyttää kyllä niin miehekkään Wagnerilta :DTäytyy joku kerta testata!
Anonyymi
kirjoitti 17.02.2012 - 20:52
tämä on kyllä hauska, mutta kerroppa mikä merkitys on tuolla kaljatölkillä, ottaako kaljasta maun ;D))
MinnaT
kirjoitti 17.02.2012 - 21:51
Pitää kuulemma kanan mehevänä sisältä ja ehkäpä ottaa sitä makuakin
hieman :) Meilläkun hieman epäonnistui niin en osaa omakohtaisesti sanoa
:)
perjantai 3. helmikuuta 2012
Ruuneperia
Taas on se aika vuodesta, jolloin loput joulun piparkakut käytetään näihin makeisiin leivonnaisiin
Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden. Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinssimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Wikipedia)
Itse olen kuullut, että Fredrika olisi kehitellyt nämä tortut jollekin vieraalle, kun ei muuta tarjottavaa ollut. Me nautimme töissä Runebergin torttuja alla olevan ohjeen mukaan ihan vain pelkän kahvin kera. Oikein hyviä torttuja olivat. Ohjeesta poiketen kostutin vielä tortut seuraavalla seoksella:
150 g vettä + 15 g sokeria kiehautetaan, lisätään n.5 tippaa rommi-aromia (tai enemmän). Kostuta tortut ennen koristelua käyttämällä niitä seoksessa.
Laitoin jääkaapin oveen lukon :D - odotettava aamua, että saa kuvan :)))
Hyviä torttuja kyllä olivat, suosittelen!
Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden. Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinssimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Wikipedia)
Itse olen kuullut, että Fredrika olisi kehitellyt nämä tortut jollekin vieraalle, kun ei muuta tarjottavaa ollut. Me nautimme töissä Runebergin torttuja alla olevan ohjeen mukaan ihan vain pelkän kahvin kera. Oikein hyviä torttuja olivat. Ohjeesta poiketen kostutin vielä tortut seuraavalla seoksella:
150 g vettä + 15 g sokeria kiehautetaan, lisätään n.5 tippaa rommi-aromia (tai enemmän). Kostuta tortut ennen koristelua käyttämällä niitä seoksessa.
(perinteiset) ohje DanSukker
2 munaa
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl kermaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Koristeluun
tomusokeri-vesikuorrutusta
vadelmahilloa tai -marmeladia
Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Jaa
taikina voideltuihin torttuvuokiin tai käytä paperivuokia (paistoin
muffinipellillä ihan paljaana ja vasta paiston jälkeen laitoin
wiinerivuokiin). Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut hillolla ja sokerikuorrutuksella.1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl kermaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Koristeluun
tomusokeri-vesikuorrutusta
vadelmahilloa tai -marmeladia
Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu
kirjoitti 03.02.2012 - 14:34
Kyllä maistuisi. Itseasiassa Viivi oli koulussa kotsan tunnilla
tehnyt ja nyt haluaisi tehdä näitä myös kotona, mutta eipä taida ihan
kaikkia tarpeita löytymään, harmi.
kmsu
kirjoitti 03.02.2012 - 18:33
Ai että! Ruuneperit on hyviä.:P Itse olen vähän kahden vaiheilla,
teenkö vai en. Toisaalta ei pitäisi, kun ennen joulua jo tuli aloitettua
laihdutuskuuri... Mutta toisaalta ovat niin mahdottoman hyviä, että
houkutus on suuri.;)
nami-hiiri
kirjoitti 04.02.2012 - 19:13
Käytin poikkeuksellisesti nyt samaa reseptiä ja hyvältä maistuu. Laitoin jääkaapin oveen lukon :D - odotettava aamua, että saa kuvan :)))
MinnaT
kirjoitti 05.02.2012 - 10:53
Kolme torttua jäi kostuttamatta ja koristelematta, ne tuli laitettua
pakkaseen :) Muut tortut meni, muffinipellillä tehdessä näitä tuli
minulla 16kpl. Vähän enemmän taikinaa (kuin muffineille normaalisti)
olisi pelleille (heh) voinu laittaa, kun ei nämä niin kamalasti
nousseetkaan.Hyviä torttuja kyllä olivat, suosittelen!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)