torstai 28. huhtikuuta 2011

Pääsiäisen jälkkäri

Mämmin ystäville pientä vaihtelua perinteiseen tapaan syömisen sijaan tarjosi Hellapoliisi
Kivaa vaihtelua, mutta ehkä itsellä menee perinteisellä tavalla mieluummin. Tiedä sitten onko tottumiskysymys vai mikä... Mutta ei tämäkään pahaa ollut, aikasta makeaa vain.

Aikaisemmat kommentit:
Sirpa kirjoitti 01.05.2011 - 23:45
Mämmiä en syö missään muodossa enkä variaatiossa ;) mutta nuo allaolevat leivokset näyttää herkullisilta :)

Synttäri leivokset

Tämmöiset pikaiset leivokset laitoin kahvipöytään, kun vanhemmat ja veli tulivat käymään synttärikahvilla Pitkänäperjantaina.
Pohjat nappasin pakkasesta ja taitavat olla muistaakseni Kermaruusun ohjeella tehtyjä. Päälle pursotettu Blå Blandin Kuningatar moussea ja koristeeksi kaupan suklaalehdet. Hyviä ja nopeita valmistaa!

torstai 21. huhtikuuta 2011

Pääsiäismuna -kakku

 
Mummo tilasi pääsiäiseksi kakun ja tämmöinen siitä tuli. Kakku yrittää muistuttaa suklaamunaa. Idean nappasin Kinuskikissalta. Täyte ideatkin ovat sieltä.

Otin nyt eka kertaa vaihekuvia kakun teosta ja täytyy kyllä myöntää, että ajatukset meinasi katketa aina, kun kamera oli kädessä: "Hmm, mitäs mun piti seuraavaksi tehä...? Ai niin, banaanit pilkkoa!" Toisaalta, jos toinen kuvaa, kun itse tekee kakkua, niin silloinkin on vähän häiritsevää: "Joko otit kuvan, saanks mä jatkaa...?" Eli vaihekuvat on välillä hyviä kakuista, joissa on vähän enemmän tekemistä tai muotoilemista, näkee toisetkin miten itse on tehnyt. Se vaan, että olis kätevää olla joku "piilokamera" josta ei tiedä mitään niin ei tulis kakun tekoon häiriöitä.

Mutta jatketaanpas kakun parissa nyt näiden vaihekuvien avulla.
Eli pohjana on tavallinen 4 munan pohja, kostutus aineena sokerivesi.

 
Ensimmäiseen väliin tuli persikkarahka, eli: vaahdota 2,5 dl kermaa, lisää 1 prk (200 g) rahkaa, sekoita. Lisää lopuksi hyvin valutetut ja pilkotut persikan palaset. Itse laitoin 4 persikan puolikasta.
Ja kuten pääsiäismut, tämänkin sisältää yllätyksen, eli tuo keltainen "möykky" keskellä. Idean tähän otin Kyökkipiika Kati -blogista.

 
Toiseen kerrokseen tuli banaaneja viipaloituna, meni n. 2,5 banskua ja suklaakermaa, jota laitoin päälle myös. Suklaakerman tein näin: sulatin mikrossa 2 levyä, á130g, Pandan maitosuklaata n.2*30 sek., sekoittelin sitä välissä ja lopussa, että kaikki sulaa. Sitten kaadoin suklaan uuteen astiaan, että se jäähtyy nopeammin siinä, kuin kuumassa, mikrossa olleessa astiassa. Sillä välin kun suklaa jäähtyy, vatkasin 5 dl kermaa. Kun kerma oli vatkattu, sekoitin siihen sulan, jäähtyneen suklaan pienissä erissä, varovasti sekoittaen. Lisäksi vielä siivilöin 1 tl Van Houtenin kaakaojauhetta tumman värin ja maun esille tuomiseksi. Ja kyllä oli hyvää, kun vatkaimet nuoli. Kakku yöksi sitten jääkaappiin maustumaan.

 
Sivuista leikkasin tämän kokoiset palaset (ois kyllä voinu olla pienemmätkin...) ja muotoilin palasten avulla kakusta munan mallisen.
Tässä kakku odottaa kuorrutusta
Toivottavasti kakku maistuu, saa nähdä saako sitä itse maistaa.

Tämän myötä toivotan kaikille lukijoille munarikasta pääsiäistä!!

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Bostonpullaa

Kevään, pääsiäisen ja tulevien synttäreidemme kunniaksi tein tämmöisen version Bostonpullasta.
Pullassa on yhdistetty monta muotoa: Bostonpulla, Ullan Mango-pullat  ja täytteenä valkosuklaa-lime rahka valkosuklaapaloilla.Nyt sai taas tekolistalta monta kokeiltavaa vedettyä yli, kun yhdisti näin.

Pulla on siis ihan perusohjeella, täytteen ohjeen bongasin Kliivian keittiön vaniljakierrepullista, jota hieman muokkasin:
Täyte:
n. 100 g voita
1 dl sokeria
1 prk valkosuklaa-lime rahkaa
1 muna
1 pkt Pandan valkosuklaata palasiksi pilkottuna

Sekoita sokerit pehmeään rasvaan, lisää rahka ja muna. Levitä kaulitun pullataikinan päälle ja ripottele päälle vielä valkosuklaapalasia. Kääri rullalle ja leikkaa paloja.
Ullan Mango-pullista nappasin Mango-sosee käyttöidean, minä vaan käytin SLY paketista aikoinani saamaani Persikkasosetta. Koristeeksi vielä lisäksi valkosuklaa raidat ja valkosuklaasydämiä. Pullan paiston Gerbera vuoassa ja hyvin onnistui.

Aikaisemmat kommentit:
Tuta kirjoitti 18.04.2011 - 18:55
Nam, nam makoisalta näyttää.. minä parhaillaan leivon dallaspullia:)

SakariSokeri kirjoitti 19.04.2011 - 19:12
Näyttää ja kuulostaa HYVÄLTÄ :P

Pääsiäis muffinit

Lauantaina vein tulevan Palmusunnuntain kunniaksi kurssikavereilleni tämmöiset pääsiäis muffinit.

Nämä oli kylläkin ihan pakkasesta otettuja Toffeisia viinimarjamuffineita mutta päällä pursottelin tuollaisen pääsiäismäisen keltavalko pursotuksen ja koristeeksi tuommoisia munia.

Muumipapan hattukin piti saada kuvaan, kun sekin oli saanut pääsiäisen kunniaksi tulppaaneja ja pajunkissoja. Sunnuntaina siihen sitten tuli vielä kummipojan ja hänen siskonsa virpoma vitsa. Jospa ne pahat henget taas vuodeksi yrittäisivät pysyä poissa.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Pääsiäis pikkuleipiä

Kävin mummolla kaverina leipomassa pikkuleipiä, kun sillä oli ne loppu. Samalla otin ohjeen itsellenikin ylös, nämä kun ovat tosi hyviä ja Eetun lempipikkuleipiä. Eetu aina mummolla kahvitellessamme tulee näitä mankumaan ja kaksi pikkuleipää pitää aina saada, sitten on herra tyytyväinen.
Ohje on Seura leipoo -kirjasta, jonka mummo on saanut tilaajalahjaksi aikoinaan. Siellä nämä ovat nimellä Mantelileivät mutta mummo on hieman muutellut ohjetta. Ja huomasimpa Ullan blogissa käydessäni, että mummon ohje on Ullan pääsiäispikkuleipien kanssa prikulleen sama, paitsi ettei mummo laita vaniljasokeria. Pikkuleivät kannattaa muuten tehdä oikeaan voihin, tulee tosi hyviä ja mureita.

Pääsiäis pikkuleivät
n. 78 kpl
200 g voita ( / margariinia)
1 1/2 dl sokeria
1 muna
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Laita taikina hetkeksi (n.30min) jääkaappiin. Ota teelusikalla taikinaa, pyöritä käsillä siitä pallo ja laita leivinpaperille. Litistä palloa hieman. Kun olet tehnyt palloja koko taikinasta, laita niiden päälle raesokeria. Minä laitoin nyt pääsiäisen ja kevään kunniaksi värillistä raesokeria ja karamellin makuisia nomparelleja. Aloita paistaminen ensimmäiksi tehdyistä palloista. Paista niitä 170-asteessa n.10-12 minuuttia. Pikkuleivät saavat jäädä vaaleiksi. Paistamisen jälkeen laita pikkuleipien päälle joko leivinpaperi tai talouspaperia ja anna jäähtyä.

Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu kirjoitti 13.04.2011 - 17:28
Nam. Taidankin tehdä näitä tarjottavaksi pääsiäisvieraille. Meinas ensin tehdä lusikkaleipiä, nämä ovat hiukan nopeimpiakin.

Pancakes

Vaihteeksi aamupalalla Amerikkalaisia pannukakkuja.
Nämä olivatkin paljon helpompi tehdä kuin aikaisemmat ja paljon maukkaammat. Olivat hyviä jopa mikrolämmityksenkin jälkeen! Noh, ohjehan onkin Amerikkalaisia Ruokia -kirjasta.

Pancakes
4 annosta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl maitoa
25 g voisulaa
2 munaa

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola pienessä kulhossa. Vatkaa maito, voisula ja muna sekaisin suuressa kulhossa. Sekoita jauhoseos nesteeseen. Kuumenna suuri paistinpannu ja laita siihen tilkka öljyä. Kaada pannulle 0,5 dl taikinaa yhtä ohukaista kohden. Kun ohukaisten pinta alkaa kuplia, käännä ne ja paista toinenkin puoli kullanruskeaksi. Paista seuraava erä samalla tavoin. Laita valmiit ohukaiset pellille ja pidä ne lämpiminä uunissa. Tarjoile ohukaiset lämpiminä voin ja vaahterasiirapin kera.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Pääsiäispalat

Tämä idea on muhinut mielessä jo jonkin aikaa ja nyt sairaspäivänä ajattelin testata, kun oli joutilasta aikaa. Oikein hyviä olivat ja appelsiinin maku toi kivaa pientä pirtsakkautta. Paloista ei jääkaapissa tullu kuivuneita, joten siinäkin mielessä onnistunut kokeilu. Joku on joskus voinut tehdä tämän tyylisiä mutta en nyt muista olisiko niin... Hyviä kuitenkin olivat ja tulee varmaan tehtyä toistekin!
Kuorrutus ei näköjään ihan ehtinyt kovettua... Osan kuorrutteesta otin toiseen kippoon ja oranssilla tomuvärillä värjäsin. Sitten yritin tuollaista marmoripintaa mutta aika sekainenhan tuosta näytti tulevan...

Ohje ihan perus mokkapalojen, pohjasta vain kaakao pois, samoin kuorrutteesta kahvi ja kaakao pois. Kahvin tilalle laitoin vettä. Sokerina käytin Canderel-makeutusjauhetta, joten paloista ei tullut niin makeita.
Maitona käytin tämmöistä
Ja appelsiini aromia lisäsin niin pohjaan kuin kuorrutteeseenkin pari tippaa, olisiko yhteensä mennyt 1/4 pulloa... Löysin näitä tässä muutama päivä sitten LIDListä eikä ollu paha hinta, muistaakseni 1,99 tai 1,99 ja puteleita oli 20: 5 sitruunaa, 5 rommia, 4 appelsiinia,3 karvasmantelia ja 3 voi-vaniljaa.

Aikaisemmat kommentit:
Tuta kirjoitti 07.04.2011 - 06:25
Herkulliselta näyttää..tätä pitää kokeilla joskus:)

SakariSokeri kirjoitti 07.04.2011 - 16:13
Tosi kauniin keväisiä! Upea marmorointi!

Persikka-limemousse

Uudessa Yhteishyvän Ruokaliitteessä oli herkullisen näköinen ja kuuloinen Mango-limemoussen ohje. Minä muokkasin ohjetta niin, että mangon tilalla käytin persikkaa ja limetit jätin pois. Herkullista jälkkäriä, slurps! Ja varmaan menis kakunkin välissä.