sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Isännän marjapiirakka

"Onko meillä sellaista helppoa marjapiirakan ohjetta?" kuulu yhtenä päivänä miehen suusta ja minä olin tippua tuolilta! Ja kyllähän tästä huushollista löytyy jos minkälaista helppoa marjapiirakan ohjetta!
Joten kaivoin esille anopilta saamani mustikkapiirakan ohjeen ja sen mukaan mies teki pohjan ja päälle laittoi viinimarjoja, mustikoita ja mansikoita. Ja oli hyvää, miehen työkaverikin oli omalle vaimolleen kehunut ja kun kävimme siellä jokin aika sitten kylässä, kehui vieläkin, syystäkin.
Tässä piirakka suoraan uunista tulleena
Ja tässä Vanhanajan vaniljakastikkeen kera. Oli hyvää sekä ilman että kanssa.

Vaniljanami


Tämmöistä vaniljanamia tein, kun tuli miehen työkaveri tyttärensä kanssa käymään. Hyvää oli ja ensimmäistä kertaa itsekin olin tyytyväinen tuohon vanilja-osuuteen. Päälle laitoin vielä suklaassa käytetyt mansikat, namnam!

Ohje löytyy Mitä tänään syötäisiin 38/2009 sivulta 7.

Makkaravuoka

Kaupoista tulee aina otettua uusin Pirkka-lehti ja niitä onkin tuolla kaapissa iso kasa odottamassa läpikäymistä ja tekemistä...

Joten tämmöistä makkaravuokaa viimein kokeilin vaihtelun vuoksi tehdä. Oli hyvää perunoiden kanssa, suosittelen! Hieman tekovaivaahan tässä on mutta kyllä se kannattaa. Ohje löytyy Mitä tänään syötäisiin 38/2009 sivulta 4.

Valkosipulia en laittanut ja seuraavalla kerralla en laita basilikaakaan, vois olla nimittäin vielä parempaa ilman sitä.

Helle juoma

Tämmöistä hellejuomaa innostuin yhtenä iltana lenkin jälkeen tekemään, kun tuntui ettei mikään viilennä.
Tässä on:
- mansikkajäätelöä (n.50g, eli yhden viivan väli / lasi)
- 4 persikkaa (2 / lasi)
- maitoa sen verran että ainekset peittyy
- sauvasekoittimella tasaiseksi ja laseihin
- päälle hieman kermavaahtoa ja Marianne-rouhetta, lasin reunaan persikkaviipale

Oli tosi hyvää ja kyllä viilensi.

Rocky road

Tortillakääröjen lisäksi tein näitä ensimmäistä kertaa. Aikuisille nämä ehkä maistuivat paremmin, lapset tuntuivat pitävän sillä hetkellä mansikkajäätelöstä ja lätyistä kermavaahdon ja mansikkahillon kera enemmän. No, ehkä se lämpöinen ilmakin vaikutti asiaan.
Näiden ohjehan oli hyvin helppo:
- pienitään vaahtokarkkeja sulatetun suklaan joukkon, laitetaan vuokaan jähmettyyn ja leikataan palasiksi.

Mulla oli tässä suklaatupakkien loput sulatettuna, kun viime kesänä tuli ostettua sellainen iso laatikko ja niitä vielä oli paljon jäljellä. Vaahtokarkkeja leikkasin saksilla pieniksi palasiksi ja päälle vielä laitoin tuollaisia isompia palasia. Sitten vaan elmukelmutin uunivuoan ja kaadoin sille ja jääkaappiin kovettuun. Palasista ei tullut mitenkään samankokoisia mutta eihän se oo tarkoituskaan.

Tortilla kääröt

Kummityttö etelästä kävi pitkästä aikaa täällä päin kyläilemässä. Tein tämmöisiä pieniä suolapaloja tortilla-lätyistä, niitäkun oli kaapissa ja olen jo pitkän aikaa ajatellut näitä kokeilla. Tosi hyviä ja helppo tehdä, varmaan tulee muulloinkin tehtyä.

Kiva, kun tortilloista voi tehdä myös jotain muuta, kuin aina vaan niitä perinteisiä. Monesti kun kaupoissa tahtoo olla tortilla paketit tarjouksessa, niin niitä tulee sitten ostettua useampi paketti eikä aina jaksa niitä samoja vaan syödä. Onko muuten kukaan kokeillut tehdä näistä sellaista kakkua, kuten esim. lätyistä on tehty? Sellainenkinhan vois olla aika jännä.
Molemmissa mietoa salsakastiketta pohjalla, päällä salaattia ja vasemman puoleisissa ohuenohut savukinkku makkarasiivut ja oikealla hunajakalkkuna makkara sekä fetajuusto.

Eetun kakku

Eetu täytti 8 vuotta 15.7. ja kakuksi tuli perinteisesti maksalaatikko-kakku. Yritin maksalaatikon muotoilla luun muotoiseksi (vähän näkyy kuonon kohdalla luunpään muotoa) ja lauantaimakkarasta pieniä ruusuja, pitäähän sitä kakussa ruusuja olla. Eihän tuo Eetu näyttänyt hienouksista mitään välittävän, samantien hotkaisi herkut alas...

"Nam, olipas hyvää kakkua, saisiko sitä lisää?"

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Pikainen täytekakku

Etelästä tuli serkku perheineen taas pitkästä pitkästä aikaa tänne pohjoiseen. Mummo tilasi täytekakun kahvittelulle. Tämmöisen pikaisen kakun värkkäsin "jämistä" kun itse olin viikonloppuna häissä, niin ei oikein ehtinyt mitään hienouksia alkaa laittelemaan. Toivottavasti kakku silti maistui.
Pohjana pakkasesta otettu 4 munan kakkupohja, kostutus vaniljasokerilla maustetulla maidolla, välissä mansikkahilloa ja FloraVispi-rahka -seos, päällä Flora Vispiä, pursotukset myös ja värjätty punaisella elintarvikevärillä, koristeet varastosta ja marsipaania, sokerimassaa ja niiden sekoitusta.
Ensimmäistä kertaa olin tyytyväinen näihin ?-pursotuksiin. Huomasin nimittäin aikaisemmassa kakussa (konjakkikakussa), että näin päin tehtynä nämä on paljon helpommat tehdä kuin toisinpäin.

Aikaisemmat kommentit:

SakariSokeri kirjoitti 12.07.2010 - 13:35
Nätti ku mikä! Ja pursotukset on tosiaan hienosti onnistuneet :)

Askartelua&Elämänmakuja kirjoitti 12.07.2010 - 22:36
Kauniisti koristeltu kakku!!

Maksaa

Löysin kaupasta hyvän kokoisen maksanpalasen ja alkoi pitkästä aikaa tehdä keitettyä maksaa mieli. Mummoni aikoinaan, kun vielä jaksoi, keitteli maksaa pakkaseen ja sieltä sitä sitten aina otettiin leivän päälle. Ai että se oli hyvää! Itsekin joskus kerran, pari keittänyt mutta siitä on varmaan aikaa sen 10 vuotta... Joten eikun puhelin vielä puhtaaseen käteen ja soittamaan mummolle mitenkäs se keittämisen alkuvaiheet menikään, keittovaiheen kyllä muistin.

Tämmöisiä palasia sain aikaiseksi.

Hyvää oli pitkästä aikaa vaikka suolaa olisikin saanut olla hiukan enemmän. Mummolle vein pikkupalasen ja itselle laitoin pakkaseen mitä maistijaisista jäi. Tässä ohje, jos joku haluaa kokeilla ja itselle myös muistiin.

- Huuhtele maksan pala juoksevalla vedellä hyvin, muista "onkalot"
- Pistä kattilaan tarpeeksi vettä: peittää maksan ja hieman enemmän ettei tarvitse keskenkaiken lisäillä
- Liuota suola veteen (itse laitoin pari ruokalusikallista n.300g:n palaseen ja omasta mielestä olisi hieman enemmän saanut olla)
- Laita maksan pala kylmään veteen, levy päälle ja keittele maksaa kunnes se on kypsää. Kypsyyden tarkistat niin, että esim.hammastikulla teet reiän maksaan ja jos sieltä tulee punertavaa nestettä, on se vielä raaka.
- Muista kuoria syntyvä vaahto koko ajan pois.
- Nosta maksa jäähtymään ja leikkaa jäähtynyt maksa sopivan kokoisiksi palasiksi.
- Nauti leivän päällä ja laita osa pakkaseen myöhempää herkuttelua varten

Eetukin sai osansa maksanpalasesta, kun se on niin suurta herkkua. Näitä palasia voi käyttää kiitos, koulutus ym. makupaloina.
Nämä näyttää enemmänkin hiilenpalasilta kuin maksalta. Eetun ohje on napattu aikoinaan Corgiset-lehdessä olleesta "Muumimamman herkku nurkkaus" -nimisestä koirien ruokaohje palstalta ja menee näin:
- 600g - 1kg maksaa (naudan, sian, lampaan ym.) paistetaan uunissa 150-200 asteessa niin kauan kunnes ne on kuivia koppuroita. Tämän jälkeen jätä uuni luukku yöksi auki, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu. Aamulla virvoita tuoksusta huumaantunut corgisi uunin edestä

Meillä ei ollut pökertynyttä corgia uunin edessä mutta kyllä se siinä haukkana vahti, että "nuo on mun hekkuja".Tässä vielä emännän ja koiran maksat vierekkäin, kumpi olisi houkuttelevampi?

Aikaisemmat kommentit:
Ent-tu kirjoitti 14.07.2010 - 18:15
Ah, maksa on kyl herkkua! Noi emännän versiot mulle, kiitos ^^

Ent-tu kirjoitti 14.07.2010 - 18:17
Mietin, että miksiköhän maksa pannaan kylmään veteen, kun sillonhan makuja liukenee veteen, yleensä kylmää vettä käytetään kun tahdotaan lientä tehdä :o

maanantai 5. heinäkuuta 2010

Konjakki-suklaakakku

Isälle tuli mittariin taas yksi vuosi lisää. Hellapoliisin sivuilta löysin herkullisen kuuloisen Konjakki-suklaakakun ohjeen, joten eikun konjakin ostoon ja kakun tekoon. Mies sai valita konjakin, ne kun nuo miehet tietää semmoisista juomista enemmän. Itsellä ei mene kuin pikku tippa alas joskus talvella, kun on alkanut lenkillä paleltamaan ja pitää ottaa lämmikkeeksi ettei tule lentsua.

Mutta tämännäköinen kakku siitä tuli. Käytin pohjaan 200g suklaakeksejä ja margariinin vähensin n.75g. Ja tietenkin konjakkiaromi pois (en edes löytänyt sitä) ja tilalle "mustaa rellua, sitä ainoaa oikeaa".
Pursotukset tällä kertaa ihan kuohukermaa ja koristeeksi Dr. Oetkerin suklaasydämiä.
Kakku oli ihan hyvää, tuli mieleen liköörikonvehdit ilman, että oli "sulaa alkoholia".

Aikaisemmat kommentit:
Ent-tu kirjoitti 05.07.2010 - 12:36
Oooh, varmaan aivan törkeen ihana!

Anonyymi kirjoitti 05.07.2010 - 17:03
Kuulostaa ja näyttää vallan makoisalta! Namskis.

Askartelua&Elämänmakuja kirjoitti 05.07.2010 - 17:04
Minähän se, tuo anonyymi!

MinnaT kirjoitti 06.07.2010 - 10:36
Hyvää oli ja itsekin tykkäsin, vaikka en tosiaankaan pidä konjakista :) Kerma mukavasti antoi pehmeyttä konjakin äkäiseen makuun :)