Huovisen Leipomo Oulussa tekee valkosipulileipää, jota enoni on pari kertaa tuonut. Viime kerralla aloin miettimään onnistuisiko itse tehdä samanlaista leipää... Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja pataleivän tekoon. Jauhojen sekaan laitoin enon Turkista tuomaa valkosipulimaustetta muistaakseni 2-3 maustemitallista (ml). Ja tässäpä tulos, leipää oli tämän verran jäljellä, kun kuvan ehdin napata :D Eli hyvin leipä teki kauppansa vaikka tässäkin kävi leipurin kämmi: suola unohtui!!! :D
tiistai 30. kesäkuuta 2015
sunnuntai 28. kesäkuuta 2015
Pizzaa kivellä
Pizzakiveä tuli pitkästä aikaa käytettyä, eihän sitä olekaan kuin yhden kerran vasta käytetty (KLIK) :D Tällä kertaa taikinan ohje, kuin myös tomaattikastikkeen ohje oli Decapitatedilta. Sain tuosta taikinasta kaksi isoa pizzaa ja kolme pientä, seuraavalla kerralla ajattelin kyllä tehdä kaikki pieniä :) Pizzalapion käyttö oli vielä vähän hakusella mutta kyllä se sujui paremmin kuin ekalla kerralla. Seuraavalle kerralle keksin jo uuden kokeilu tavan :) Ja unohdus teema jatkui tässäkin; unohdin pohjataikinasta öljyn! :D Mutta oikein herkulliset pizzat tuli ja tämä ohje nyt vakiintui tällä tavalla tehtäväksi, seuraavalla kerralla öljyn kanssa :)
Ohje kopsattu Decapitatedilta talteen :)
Pizzapohja
2,5 dl vettä
1 dl maitoa
0,5 tl sokeria
~1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
sopivasti vehnäjauhoja
käytä kaulitsemiseen karkeita vehnäjauhoja
käytä kaulitsemiseen karkeita vehnäjauhoja
Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri ja alusta jauhoja sen verran, että taikina on napakka muttei kova. Anna
taikinan levätä hetki ja muotoile pizzapohjiksi. Yhdestä taikinasta
tulee n. kolme-viisi pizzaa, riippuen siitä kuinka isoja herkkupohjistaan
haluaa kaulita.
Nopea tomaattikastike pizzalle:
tomaattipyreetä
sokeria
suolaa
vettä
mustapippuria
tomaattipyreetä
sokeria
suolaa
vettä
mustapippuria
Valmista tomaattikastike notkistamalla tomaattipyreetä reilusti vedellä (pizzakastikkeen tulee olla saman paksuista kuin vaikkapa kermakastikkeen, ei ihan juoksevaa muttei tönkköäkään), mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.
Ja näin se pizza tehdään näin, hoplaa:
* Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin sen saat, n.250-300 astetta.
* Kaulitse taikinasta haluamasi paksuisia pizzapohjia, varsinkin
kankkusessa pohjassa saa olla paksuutta vähän enempi kuin yleensä.
* Levitä tuoretomaattikastiketta lähes reunoille asti.
* Ripottele päälle juustoraaste (TÄRKEÄÄ, laita juusto ennen täytteitä.)
* Levittele raasteen päälle täytteet tasaisesti, kourallinen-pari täytettä per pizza.
* Paista uunissa n.5-10min, uunin lämmöistä ja tehoista riippuen.
* Ropsauta valmiin pizzan päälle oreganoa ja anna makuhermojen laulaa.
lauantai 27. kesäkuuta 2015
Raparperipiirakka x 2
Ennen Juhannusta tuli tehtyä Pullahiiren ohjeella raparperipiirakkaa (KLIK). Piti tehdä kahteen otteeseen, koska ensimmäisestä unohdin nesteen :D Taikinaa tehdessä mietin, miten on niin kumman näköistä ja ajattelin sen uunissa tulevan normaaliksi. No eihän se tullut ja sitten kun isännälle näytin ohjetta, hoksasin että olin nesteen unohtanut :) Mutta ei se mitään, piirakasta tuli silti oikein hyvää, semmoista keksimäistä ja kyllä se katosi. Itse asiassa minun mielestä se oli parempaa kuin nesteen kanssa... ,)
Tämän näköistä tuli "keksipiirakasta", nuo rinkulat ovat päärynää :)
Tässä sitten normaali versio :D
lauantai 13. kesäkuuta 2015
Vaniljainen Tiikerikakku
Naapurin emäntä kävi lainaamassa kakkuvuokaa, kun omansa oli piilosilla :D Tiikerikakkua kuulemma leipoi, joten alkoi sitten itselläkin tekemään mieli... En olekaan tätä tehnyt pitkään aikaan, taisi tulla kyllästyminen aikoinaan, kun tahtoi Tiikerikakkua vain leipoa :D Ohjetta en laittele, jokaiselta varmasti sellainen löytyy mutta jos ei, voin kirjoitella sen tähän. Vaalean osuuden maustoin Turkin vaniljalla ja oli sen verran hyvää, että kakku on jo syöty, vierasvaratkin pakkasesta :D Pitänee tehdä uus...
torstai 11. kesäkuuta 2015
Ruisleipä
Leipää on mukava tehdä, varsinkin kun se on näin yksinkertaista :) Ohje löytyi Linnean Herkkukodosta. Olen aikaisemminkin tehnyt ruisleipää "pataleipä" tyylillä mutta tämä oli mielestäni erilaisempi ja muistutti enemmän ruisleipää. Suosittelen!
Ohje kopsattu Linnelta, että pysyy itselläkin tallessa :D
Sekoita kuivataineet keskenään suurehkossa kulhossa. Lisää lämminvesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi. Muotoile kohonnut taikina varoen "palloksi" kulhossa, apuna kannattaa käyttää leipurinlastaa. Jätä kohoamaan 30 minuutiksi. Laita uuniin n.3litran kannellinen pata ja laita uuni lämpenemään 225°c. Ota kuuma pata VAROEN uunista ja nosta taikinapallo pataan. Laita kansi kiinni ja pata uuniin.Paista 30 minuuttia - ota kansi pois ja paista 15 minuuttia. Nosta leipä leivinliinan päälle ja kääri se siihen jäähtymään.
Ohje kopsattu Linnelta, että pysyy itselläkin tallessa :D
3,5dl vettä, 43°c
1,5dl vehnäjauhoja
6dl ruisjauhoja
2tl suolaa
1tl hiivaa
Sekoita kuivataineet keskenään suurehkossa kulhossa. Lisää lämminvesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi. Muotoile kohonnut taikina varoen "palloksi" kulhossa, apuna kannattaa käyttää leipurinlastaa. Jätä kohoamaan 30 minuutiksi. Laita uuniin n.3litran kannellinen pata ja laita uuni lämpenemään 225°c. Ota kuuma pata VAROEN uunista ja nosta taikinapallo pataan. Laita kansi kiinni ja pata uuniin.Paista 30 minuuttia - ota kansi pois ja paista 15 minuuttia. Nosta leipä leivinliinan päälle ja kääri se siihen jäähtymään.
tiistai 9. kesäkuuta 2015
Älyttömän helpot sämpylät
Töissä kiirettä eikä leipominenkaan ole oikein huvittanut. Jotain pientä kyllä on tullut tehtyä, niitä jos tänne pikkuhiljaa pudottelis :) Vanhan, yksisilmäisen herran kanssa yritetty aikaa viettää ulkona, sen mitä sade ilmat ovat antaneet myöten. Jospa tuo kesä vähitellen alkaisi tulemaan... Sisällä ollaan sitten pelailtu "älytöntä" peliä sekä makkaran piilotusta, toinen on aivan onnessaan <3
Näitä sämpylöitä tuli tehtyä jonakin viikonloppuna, en muista milloin :D Ohje löytyi Kermaruusulta, hieman muuttelin, kun kas kummaa, meinasi vehnäjauhot loppua :D Joten laitoin siis 1,5 dl vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja sen n.7-8 dl. Tuhteja tuli mutta ah, niin hyviä! Helppoja tehdäkin, joten tulee toistekin tehtyä :) Tässäpä Kermaruusun alkuperäinen ohje, itse siis vaihtelin nuita jauhoja :)
Sekoita hiiva ja suola veteen, lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi jauhojen lisäämisen jälkeen.
Näitä sämpylöitä tuli tehtyä jonakin viikonloppuna, en muista milloin :D Ohje löytyi Kermaruusulta, hieman muuttelin, kun kas kummaa, meinasi vehnäjauhot loppua :D Joten laitoin siis 1,5 dl vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja sen n.7-8 dl. Tuhteja tuli mutta ah, niin hyviä! Helppoja tehdäkin, joten tulee toistekin tehtyä :) Tässäpä Kermaruusun alkuperäinen ohje, itse siis vaihtelin nuita jauhoja :)
7½ dl vettä
30g tuoretta hiivaa (tai 1½ pss kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1½ rkl suolaa
1½ dl ruisjauhoja
1½ dl kokojyväjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
Peitä kulho leivinliinalla tai leivinpaperilla. Nosta kulho jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Lämmitä uuni 230 asteeseen. Nostele taikinasta kahdella lusikalla kasoja
leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ripottele pinnalle jauhoja ja
tee ristiviilto veitsellä sämpylän pinnalle. Paista n. 30 min.
Sämpylät ovat kovia uunista tullessa, älä peitä liinalla koska silloin rapeus häviää sämpylän pinnalta
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)