keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Crême brûlée

Pusuista jäi keltuaiset ja kun jäätelöä on usemman kerran jo tehty, päätin kokeilla näitä bryleitä nyt viimein. Ohje löytyi Taikakaulimen sivuilta ja oli kyllä niin hyvä ja helppo ohje että... Nautittiin bryleet mansikoiden kanssa, nam nam nam...

Crême Brûlée
3 kananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
3/4 dl maitoa
tummaa raakaruokosokeria

1. Vatkaa keltuainen ja sokerit niin kovaksi vaahdoksi kun vain saat (ainakin 5 minuuttia täysillä tehoilla).
2. Kiehauta kuohukerma ja maito kattilassa samalla hämmennellen. Kun pulpahtaa muutaman kerran, lisää sähkövatkaimella vatkaten keltuais-sokerivaahtoon. Jaa paistokulhoihin. Keitä vedenkeittimellä noin 5-6 dl vettä. Kaada ne uunivuoan pohjalle ja laita paistokulhot siihen. Paistele ensin 10 minuuttia 200 °C:ssa uunissa, sitten 20 minuuttia 150 °C uunissa. Ota sitten uunista (hetkeksi) pois, laita paistoastiat tiskialtaaseen, jossa jäistä vettä. Laita uuni 200°C.
3. Kun paistoastiat ovat selkeästi viilentyneet (5-10 minuuttia), ripottele päälle reilu kerros ruokosokeria ja laita uuniin ritilän päälle (ei vesihaudetta). Kun sokeri on sulanut ja paahtunut/tummunut, ota pois. Jäähdytä. Tarjoile vaikka mansikoiden kanssa!

tiistai 20. syyskuuta 2011

Suklaapusuja

Tein veljelle myös mansikkaisia suklaapusuja. Nämä oli tosi hyviä ja helppoja tehdä. Pohjana minulla oli Marie-keksi mutta sain eräältä tuttavalta hyvän vinkin, jota voisi seuraavissa pusuissa kokeilla. Kuorrutesuklaana käytin ihan Fazerin tummaa suklaata.
Ohje on Marien sivuilta. Mukavaa, että Marie on jättänyt sivunsa nettimaailmaan toisten ihaltaviksi, selailtaviksi ja reseptit kokeiltaviksi , vaikka hän ei olekaan postauksia laittanut pariin vuoteen. Itsekin tulee aina silloin tällöin käytyä siellä hakemassa jotain ohjetta, niinkuin nyt näiden pusujen.

Näitä pusuja kyllä kannattaa kokeilla, tulevat tosi nopeasti ja on tosi helppoja tehdä. Itse ainakin tykkään pusuista kovasti ja nyt niitä voi tehdä itse kaappiin minkä makuisia itse haluaa! Ohje kopsattu Marien sivuilta

Vaniljapusut:
n.15 kpl (mulla tuli 22)
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (tai mausta muulla tavalla)
7-8 ohkaista vohvelilevyä tai 15 keksiä, esim Marie
150-200g taloussuklaata
n. 1 tl öljyä

Lisää valkuaiseen puolet sokerista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten kunnes vaahto on niin kovaa että se pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntäisi väärinpäin. Mausta vaahto vaniljasokerilla tai valitsemallasi mausteella. Kääntele seos juuri ja juuri sekaisin. Paina pyöreällä muotilla tai lasinreunalla vohvelista pieniä pyöreitä vohveleita tai käytä keksejä. Nosta pyörylät/keksit leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pursota pursottimella tai muovipussilla jonka kulma on leikattu auki,vaahto kauniiksi keoiksi vohvelin tai keksin päälle.

Paista vohveli/keksikekoja 150 asteisessa uunissa n 6-8 minuuttia että vaahto kiinteytyy. Pilko suklaa paloiksi ja sulata vesihauteessa tai mikrossa sulaksi öljytilkan kanssa. Sekoita välillä sulatuksen aikana. Jäähdytä sula suklaa. Kasta vaahtokeot sulassa suklaassa ja nosta leivinpaperille. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristelu pois. Kun olet kuorruttanut kaikki vaahtokeot, nosta ne jääkaappiin kovettumaan. Pusut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Säilytä jääkaapissa.

Mansikkapusut: 1 1/2 dl mansikka tomusokeria, 1/2 dl tavallista sokeria
Mokkapusut: Mausta vaniljapusuvaahto 1 tl pikakahvijauhetta
Kaakaopusut: Mausta vaniljavaahto 1-2 rkl kaakaojauhetta tai käytä 1 1/2 dl kaakao tomusokeria ja 1/2 dl tavallista sokeria
Mariannepusut: Mausta valkuais-sokerivaahto (tai kaakaopusujen vaahto) 1 dl mariannemurskaa
Kookospusut: Lisää vaniljavaahtoon 2 dl kookoshiutaleita

Vinkki! Laita pusut kauniiseen rasiaan ja vie vaikka tuliaisiksi kylään mentäessä!
Alkuperäinen ohje on Herkullista hetkessä keittokirjasta.

Aikaisemmat kommentit:
Lelle kirjoitti 20.09.2011 - 22:37
Kiitos Minna.
Suussa sulavan näköisiä suukkoja btw :)

Lorainne kirjoitti 21.09.2011 - 13:17
Oho, enpä ole koskaan edes tullut ajatelleeksi, että pusuja voisi tehdä itse! Otanpa ohjeen talteen, jos vaikka innostun... :D Näyttää tosi hyvältä!

Anu/Makeaahyvää kirjoitti 27.09.2011 - 09:55
Oi, mitä herkkuja! Näitähän pitää joskus testata :)

Anne/Hiekkakakku kirjoitti 11.10.2011 - 22:01
Nämä on oikeesti tosi hyviä. Eipä ole tullut pitkään aikaan tehtyä, kiitos muistutuksesta ;-)

Syksyiset sitruunakakkuset

Pikkuveli täytti lauantaina vuosia ja tarjosi sunnuntaina kahvit. Lupasin tehdä jotain pientä kahvi pöytään. Banskukakun teosta jäi sitruunaa yli, joten tein samalla kerta rysäyksellä pieniä Sitruunakakkusia. Tulipahan viimeinkin testattua silikonisia muffini / leivosvuokia, mitä olen aikoja sitten jo hommannut. Näillä kakkusilla osallistun myös Nami-hiiren järjestämään "Värikäs syksy" kakkukisailuun.

Ohje on Pipareista pitsikakkuun -kirjasta nimellä Appelsiinikakku, vaihdoin vain appelsiinin sitruunaan.
Sitruunakakku
2,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
250 g voita
4 kananmunan valkuaista
yhden sitruunan mehu ja raastettu kuori

Vatkaa sokeri ja kananmunan keltuaiset vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sulatettu voi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sitruunan mehun ja raastetun kuoren kanssa joukkoon varovasti käännellen. Paisto voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin 50 minuuttia (n.20min).
Koristelussa on käytetty Wiltonin Candy Melts koristelutuubeja. Tulppaaneissa ja auringonkukkien keskustassa on käytetty valkosuklaata, johon on laitettu tomuväriä. Auringokukan keskustaan vielä sirottelin ruskeaa tomuväriä antamaan vähän elävyyttä. Oikein hyviä olivat ja ohjekin oli helppo, tulee varmasti käytettyä toistekin.

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri kirjoitti 20.09.2011 - 12:40
Hauskat kakut !
Liitän joukkoon 'kahvikakkuina'. 

maanantai 12. syyskuuta 2011

Hedelmähäät

Minulla oli kaapissa paketti banaanivaahtismassaa ja Kinuskikissan Banaanikakku oli jo pitemmän aikaa kutkutellut takaraivossa, joten olin jo aika päivää sitten päättänyt tehdä hääpäiväksi Banaanikakun. Sattumoisin huomasin sitten Wikipediasta, että keramiikka hääpäivää myös kutsutaan hedelmä hääpäiväksi, joten kakku oli oikein osuva valinta.
Banskukakku
kera koristeen
joka myös lähempää
ja täytettä sisältä.

Oli oikein maukas kakku ja tätä tulee varmasti tehtyä toistekin. Banaanikakku ja käpykakku kun sattuvat olemaan kaikista herkuinta kakkua.

Ja sitten vielä kuvaa, kuinka emäntä häiritsee isännän kuvausta. Kylläpä sitä on ilkeä, kun toinen hyvää hyvyyttään ottaa kuvia, niin sitten menen sormella osoitteleen...
"Siis toi oli mun mielestä paras ruusu" 
*räps* 
"Oho, tuliko se mun sormi kuvaan? Sori"

Aikaisemmat kommentit:
Sirpa kirjoitti 12.09.2011 - 14:39
Ihana kakku Hyvää Hääpäivää ja paljon onnelisia vuosia eteen päinkin 

nami-hiiri kirjoitti 13.09.2011 - 00:37
Paljon onnea ! Pitäkää hyvää huolta toisistanne ! 

MinnaT kirjoitti 13.09.2011 - 14:43
Kiitos :) 

Sumi kirjoitti 15.09.2011 - 19:23
Hieno kakku! Varmasti maistui.
OIkein paljon onnea hääpäivänä, ja kaikkiin tuleviinkin päiviin!

Hääkakun koriste

Tänä vuonna hääkakun päälle tein tämmöisen koristeen. Viime vuonnahan kakun päällä oli oikea kukka, joka oli miniversio hääkimpustani. Nyt yritin itse tehdä "kimppuani", jäi vain hieman vaiheeseen, kun aika loppui kesken... Mutta nättihän tämä näinkin on.
Pitkästä aikaa tuli myös tehtyä ruusuja ja hyvinhän nuo onnistuivat. Myönnän kyllä kattoneeni youtubesta ja UllanUnelmien ohjeista hieman apua.