keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Moderni hedelmäkakku

Töihin tein tämmöisen modernin hedelmäkakun, jota syötiin ennen joulua. Oikein hyvää kakkua ja mukava vaihtelu perinteisen hedelmäkakun tilalle. Käytin tähän kakkuun SLY:täni saamia kuivattuja karpaloita. Niitä jäikin vielä mutta on tullut napsittua, ne kun oli melkein kuin rusinoita! Tein kakun tällä kertaa tuommoiseen suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja koristelin sen vaahtokarkkimassasta tehdyillä lumihiutaleilla ja tomusokerilla. Ohje on Koti ja keittiö-lehden numerosta 12/2011.

MODERNI JOULUKUIVAKAKKU
n. 10 palaa
2 dl kuivattuja karpaloita (SLYn joulukuun paketista)
1 dl nestettä (omenamehua, konjakkia, käytin konjakkia)
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia (käytin margariinia)
2 dl sokeria
3 munaa
1 dl kevyt- tai kuohukermaa (käytin kuohukermaa)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata karkeana rouheena

Anna karpaloiden liota yön yli konjakissa. Valuta ylimääräinen neste pois. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja kerma vaahdotettuun voi-sokeriseokseen. Lisää karpalot ja suklaa. Kääntele seos tasaiseksi puuhaarukalla. Kaada taikina n.1,8 litran vetoiseen pinnoitettuun vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n.50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku ja anna kakun jäähtyä vuoassa.
Taikinaa jäikin hieman, joten sain appivanhemmille tehtyä tämmöisen pienen (12cm) kakun. Kakunhan voisi kostuttaa karpaloista valutetulla nesteellä, tulisi mehukkaampi.

sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Kolmio huivi

Vanhimmalle kummitytölle tuli tehtyä joululahjaksi tämmöinen huivi lämmittämään harteita luistelu harjoitusten päätteeksi :)

torstai 22. joulukuuta 2011

Lintulauta piparkakkutalot

Tein mummoille tänä vuonna lintulauta piparkakkutalot, joihin idean sain Huvikummulta. Sisälle laitoin mummojen lempikarkkeja. Piparkakkutaikinan kanssa sattui hyvin, kun mausteita ei kaapista löytynyt tarpeeksi ja olivat ostoslistalla mutta niitä ei koskaan tullut ostettua: sain nimittäin SLY:täni joulukuun paketissa mausteita piparkakkutaikinaan! Onneksi hain paketin ennen kauppareissua, ei tarvinnut mausteita ostaa. Kiitos SLY!
Punatulkut katolla
Lintulaudat takaa ja sivulta. Katolle tein painettavalla lumihiutalemuotilla lumihiutaleita.
Lintulaudat pakattuna
Näiden kuvien myötä haluan toivottaa kaikille

OIKEIN HYVÄÄ JOULUA JA
RAUHALLISTA UUTTA VUOTTA 2012!!

Aikaisemmat kommentit:

kmsu kirjoitti 23.12.2011 
Kiva idea tehdä talon sijasta lintulauta, kun sisälle saa vielä mukavasti makeisia.:)
Iloista ja maukasta joulua!:)

MinnaT kirjoitti 23.12.2011
Tässä riittääkin mummoille syötävää ja tarjottavaa vieraille :D

Herkkusuu kirjoitti 23.12.2011 
Todella kauniita. Mieli tekisi tehdä piparitaloja, mutta kun olen sen jälkeen aina niin pahoilla palovammoille ja niillä pikeereillä en saa taloja kestämään kasassa.
Rauhallista Joulua!

Tuta kirjoitti 23.12.2011 -
Tunnelmallista joulunaikaa sinulle:)

Mimmi M kirjoitti 23.12.2011 
Ihana idea, tuollaisi olisi ihana saada... Oikein mukavaa joulun aikaa.

Canelia kirjoitti 23.12.2011 
Voi miten kiva idea, enpä ole tämmöisiin aiemmin törmännyt. : ) Hauskaa ja herkullista joulua!

Henskis kirjoitti 23.12.2011 
Oikein hyvää joulua sinullekin! :)

Kirsi kirjoitti 23.12.2011 
Voi miten hienoja!! Oikein hyvää joulua!!

Lorainne kirjoitti 23.12.2011 
Voi miten ihana idea! Rauhaisaa joulunaikaa sinnekin. :)

SakariSokeri kirjoitti 26.12.2011 - 09:27
Mahtavat piparimökit!
Leppoisaa Tapaninpäivää :)

Konjakki-sinappi

Isäntä teki taas tänä jouluna ihanaa konjakki-sinappia. Tällä kertaa sinappi laitettiin kolmeen pikkupurkkiin, joista yksi jäi meille ja yhdet annettiin molempien vanhemmille kinkulle kaveriksi. Ohje on joskus aikoinaan otettu MAKU-lehdestä talteen.

KONJAKKISINAPPI
2-3 pientä purkkia
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
1 dl kermaa
2 munaa
1/4 dl omenamehua
1 tl viinietikkaa
4 rkl konjakkia

Sekoita kattilassa kuivat aineet. Lisää joukkoon muut aineet konjakkia lukuunottamatta. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Mausta jäähtynyt sinappi konjakilla ja annostele purkkeihin. Anna maustua jääkaapissa pari päivää ennen maistelua.


Aikaisemmat kommentit:
kmsu kirjoitti 23.12.2011 
Omatekoinen sinappi kuuluu ehdottomasti jouluun. Puolukkasinappia keittelin jo aiemmin, eilen tein vielä konjakkisinappia.:) 

MinnaT kirjoitti 23.12.2011 
Joo, ei kaupan sinapit oikein enää maistu :)

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Ukot leipoo

Lauantaina miehet viettivät pikkujoulua. Emäntä oli tällä kertaa laiska ja tulosti suolaisen piirakan ohjeen ja hankki tarpeet, ukot hoiti loput emännän ollessa jaloista pois. Ottivat jopa vaihe kuvia tänne laitettavaksi, niin kyllähän se toive pitää toteuttaa.

Miehekkäästi ukot söivät lämmintä piirakkaa oluen kera, emäntä tyytyi jäähtyneeseen piirakkaan maitolasin kera hellan edessä. Oikein hyvää piirakkaa oli, mitä nyt mustapippurirouhetta olisi hieman vähemmän saanut olla mutta ei se mikään paha ollut.

Ohje muokattuna Myllyn Paras -sivuilta
Pohja:
Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, suolainen
Täyte:
100 g savukinkku suikaleita
pieni sipuli suikaloituna
100 g pizz-juustoraastetta
2 munaa
1 dl kuohukermaa
1 punainen paprika
1/2 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
1/2 tl mustapippuri rouhetta

Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Paista kinkku- ja sipulisuikaleet kevyesti pannulla ja levitä ne piiraspohjalle. Sekoita muut täytteen ainekset ja kaada seoksen päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30-40 min kauniin väriseksi.

Aikaisemmat kommentit:
kmsu kirjoitti 16.12.2011 
Hienoa omatoimisuutta! Ja herkullisen näköistä piirakkaa ovat saaneet aikaiseksi.:)
 

tiistai 13. joulukuuta 2011

SLY17: Joulukuun SLY-paketti

Perjantaina saapui pakettikortti mutten joutanut heti postiin. Onneksi postit ovat näin joulun alla viikonloppuisinkin auki, joten sain paketin heti lauantaina. "Perinteinen joulu" paketti kainalossa lähdin kotia päin katsomaan, mitä SLY:ni oli tällä kertaa laittanut matkaan. Ja tämmöinen sisältö sieltä paljastui


- mausteita: kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja kardemummaa
- karamellifoliovuokia
- kuivattuja karpaloita ja manteleita
- talvisia servettejä
- 2 piparkakkumuottia: koira ja sydän
- marsipaanimassaa
- suklaata: maitosuklaa piparkakku ja valkosuklaata
- omena-kanelimarmeladia tuubissa
- piparkakku-ukko nuolija
- joulukortti
- ohjeet pipareihin, kissankieliin ja manteli-karpalocookeihin
- ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: Eetulle hekkutikkuja!

Osa tavaroista menikin jo heti käyttöön: oli tarkoitus tehdä piparkakkutaikina mutta mausteita oli niin vähän, että olivat jo kauppalistassa ylhäällä. Onneksi hain paketin ennen kauppaan menoa, ei tarvinnut mausteita ostaa.

Tuota tuubi-marmeladia katselin jo viime vuonna mutta ei ollut kuin sitä luumua, niin en ostanut, kun itse tykkään enemmän juuri tuosta omena-kanelista tai aprikoosi-marmeladista tehdyistä tortuista.

Karpaloita taidan käyttää "joulumakkaraan", manteleita voisi käyttää manteli-pikkuleipiin, ne kun on jo pitkän aikaa ollut kokeilulistalla. Karamellifoliovuokiin voisi joko toffeeta tai jääsuklaata kokeilla.

Maitosuklaa piparkakku suklaatakin jo maisteltiin glögin ja Transformers 4 seurana. Ja kyllä lopuillekin löytyy käyttöä ihan varmasti, Eetukin sai jo yhden hekkutikun.

Paketti oli aivan mahtava, kiitos oikein paljon SLY:ni!!
Sinulla taisikin olla jonkin sortin "tonttu" kurkkimassa ikkunan takana.

maanantai 12. joulukuuta 2011

Pienet makeat lahjat

Naapuriin ja kampaajalleni vein perjantaina viikonlopun herkuttelu hetkiin tämmöisen lautasen
Piparkakkumuffinit Pullahiiren ohjeella tehtynä ja ukkoilla sekä vaahtokarkki-lumihiutaleilla koristeltuna. Löysin viimein Prismasta Confetin vaahtismassaa, aivan mahtavaa, että sitä löytyy tavallisesta ruokakaupasta. CakePopsit on tehty Itsenäisyyspäivän leivoksista jääneistä reunapaloista ja appelsiinituorejuustosta, kuorrutettuna Brundenbergin suklaalla. Molemmat oli oikein hyviä, kun itsellekin jäi maistiaisia.

Aikaisemmat kommentit:
Vilimarika kirjoitti 12.12.2011 
Näyttääpä hyvältä kaikki. Varmasti mieluisa tuliainen. Kiva, kun itse en sillai ole leipoja-ihmisiä, niin ottaa vinkkejä teiltä taitavemmilta. :) Vois vaikka kokeilla tuota suklaapalleron tekoa. Miten sinä sait sen suklaan tuohon päälle? Dippaamalla vai valuttamalla? Ja se "taikina" sisällä ensin pyöritelty palloksi?

MinnaT kirjoitti 12.12.2011 
Murustelin ensin sitä kakkupohjaa kulhoon ja lisäsin tuorejuuston, määrää en osaa sanoa, kun purkki oli vajaa :) Mutta kannattaa laittaa vähemmän kakkupohjaa aluksi, sitä on helpompi lisätä, jos siltä tuntuu. Tuorejuustoa on hankalampi alkaa lisäämään, jos sitä ei kaapissa ole vara-pakettia ,D Sitten teelusikan avulla otin pieniä nokareita ja pyörittelin käsissä palloksi. Laitoin lautaselle ja jääkaappiin vähäksi aikaa kovettumaan. Suklaan sulatin ihan vain mikrossa. Pudotin pallo kerrallaan suklaaseen ja ihan haarukoiden avulla otin varovasti pois.

KakkuKatrin toisessa blogissa on hyvät ohjeet kuvineen päivineen
http://blogit.meidanperhe.fi/kakkukatrilla/2010/02/21/tipu-cookie-popsit/
Tässä on vain käytetty keksiä mutta sen voi vaihtaa kakkupohjaankin. Tikkaritikkuja jos haluaa käyttää, varmaan semmoiset cocktailtikut ajavat samaa asiaa. Löytyvät varmaan sieltä missä on servettejä ja kakkupapereita.

Pyörittelyn iloa! :D

ViliMarika  kirjoitti 12.12.2011 
Kiitos. Kuulostaa sen verran helpolta, että jopa minä onnistuisin... Ellen tee perinteisiä ja saa palokuntaa paikalle suklaata sulattaessa, niinkuin joskus kouluaikoina koulussa. :D No ei, nykyisin vesihauteessa olen sulatellut. Tikkuja meillä onkin ja ihan jouten. Nam. Ja eikun suunnitelmat toteuttamaan piakkoin.

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivän leivokset

 Itsenäisyyspäivän kunniaksi nostettiin pöytään juhla-astiat hopeiden kanssa. Suomen 94. Itsenäisyypäivää juhlittiin kynttilän (SLY-paketista marraskuussa saadut) valossa Suomi-leivosten kera (käytetty SLY:ltä saatua kaakaota). Leivosten ohje Kinuskikissalta.

Kiitos sotaveteraaneille, lotille ja kaikille,
joiden ansiosta tämä päivä on mahdollinen!

Aikaisemmat kommentit:
Pampula kirjoitti 07.12.2011
Hienoja! :)

Sanna kirjoitti 08.12.2011
Nättejä.. kyl maistuis (:

nami-hiiri kirjoitti 08.12.2011 
Hieno ajatus ! Tuo muotti on kiva - aina unohdan sen, kun käyn Helsingissä. Eikä sitten koskaan ole, kun 'tarvitsee' :D.
Aalto -muotti tarttuu aina mukaan. Jakelen niitä sitten täällä lahjoiksi, kun moni tuntee A.Aallon kädenjäljen.

kmsu kirjoitti 16.12.2011 
Hienot päivän teemaan sopivat leivokset! Tuo kukkalautanen on aivan ihana!!!:)

Joulusukat

Viimein sain nämä joulusukat tehtyä. Kaava ja tarvikkeet olleet kaapissa jo vuodesta 2007 saakka mutta... Sukkien sisällä joulusuklaita, varsissa kilikellot kilisemässä.

maanantai 5. joulukuuta 2011

Täytekakkua

Mummoni täytti 85v. ja hän pyysi tekemään täytekakun:  "Enhän minä synttäreitä vietä mutta kun lapset ja lastenlapset kuitenkin tulee käymään". Täytteeksi mummo toivoi mansikkaa, "tonnikalaa" (banaanimössöä) ja kermavaahtoa sekä sen, että kakku olisi laktoositon. Joten ei muuta kuin täytekakun tekoon pitkästä aikaa, josta tulee tässä kuvia ylhäältä ja sivulta, sieltä sun täältä.
Pohja nousi kiitettäväsi, melkein vuoasta yli. Taisi tietää, että tärkeään kakkuun joutuu.
Mummo itse valitsi kolmesta erilaisesta ruususta keskelle tulevan, olkoot ruusunnuput sitten "lapsia" ja yksi ylimääräinen "lastenlapset ja lapsenlapsenlapset". Pintakin tuli ihmeen siististi...
Mummon kakku ja siskonsa tuoma kukka
Ensimmäistä kertaa tein koristeraapalla reunat...
Oikein paljon onnea mummo!!

Aikaisemmat kommentit:

nami-hiiri kirjoitti 06.12.2011 - 16:43
Kauniin kakun teit ! Kauniissa ja tunnelmallisessa ympäristössä kuvattu. Tunnelmaa tämän juhlaillan jatkoon !

 
 
MinnaT kirjoitti 07.12.2011 - 15:24
Kiitos :) Mummon kahvipöydällä, valojen (ja hieman auringonkin) loisteessa kuvattu. Välillä on mukava kuvata muuallakin kuin omassa keittiössä :D