tiistai 28. kesäkuuta 2011

Kesäisen kirpeä Brita-kakku

Tänä vuonna Juhannus tuntui tulevan kuin varkain. Sinappia oli tarkoitus tehdä makkaroiden ja muiden grilliherkkujen kaveriksi mutta eihän sitä ehtinyt, mihin lie aika karannut. Juustokin tuli keiteltyä illan ja yön tuntien aikana. Makiaksi herkuksi olin jo pääsiäisenä päättänyt tehdä kääretortun, jonka olisin koristellut koivunhalon näköiseksi. Mutta eihän siitäkään tullut mitään... Kun uudesta Kotivinkistä (11/2011) pompsahti tämä herkullisen näköinen pieni Brita-kakku silmille.
Joten eihän siinä auttanut kuin vaihtaa kääretorttu suunnitelmat Brita suunnitelmiin. Onneksi aineksiin ei tullut muutoksia, joten kaikki oli kaapissa valmiina. Tämä oli muuten elämäni ensimmäinen Brita-kakku ja ei varmasti jää tähän, niin hyvää oli. Minä tein ohjeeseen hieman muutoksia, laitan ne sulkuihin, muutoin ohje on kopioitu lehdestä, kun en tuolta Kotivinkin sivuilta sitä löytänyt että oisin linkittänyt...

BRITA-KAKKU
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

MARENKI
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja (en laittanut)

TÄYTE
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
(1 pss Caipirinha Drink Mix-seosta)
5 dl mansikoita

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset seokseen vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Piirrä uunipellin kokoiselle leivinpaperille kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 19 cm. Jaa taikina tasaisesti levyiksi, jotka ovat hieman ympyröitä pienemmät. Kypsennä pohjia 180-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokerit ja vatkaa, kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Levitä marenki esipaistettujen pohjien päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista kakkupohjia 180-asteisessa uunissa vielä 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Jäähdytä pohjat.

Tee täyte. Sekoita sokerit kermaan ja vatkaa se vaahdoksi. Levitä toisen pohjan päälle kermavaahtoa ja pilko sen päälle mansikoita. Nosta toinen pohja täytteen päälle ja koristele sekin kermavaahdolla ja mansikoilla.

VINKKI! Tee pohjat valmiiksi paria päivää ennen tarjoilua. Kokoa kakku juuri ennen nautiskelua.


Aikaisemmat kommentit:
Sanna kirjoitti 28.06.2011 - 15:54
Onpa tosi kesäisen ja herkullisen näköinen kakku! :--)

SakariSokeri kirjoitti 28.06.2011 - 16:54
Voi mitä herkkua!
Ja oot kyllä ollu reipas, kun oot makiaajuustuaki keittäny!!!

MinnaT kirjoitti 01.07.2011 - 09:20
Kakku kyllä oli herkkua :) Ja juustohan tuli melkein itsestään, kun sen sai kiehumaan :D Parempaa juustoa tuli tosiaan kuin viimeksi.

Sanja  kirjoitti 06.07.2011 - 15:14
Näyttää tosi herkulliselta!

Asta kirjoitti 08.07.2011 - 07:50
Maku oli herkullinen, mutta miten sinä sait kakkupohjat pysymään pyöreinä? Minulla ne levisivät aika lahjakkaasti pellille...

MinnaT kirjoitti 08.07.2011 - 11:37
Kyllä ne mullakin menettivät hieman muotoaan mutta terävällä veitsellä paiston ja jäähdytyksen jälkeen hieman siistin. Toinen vaihtoehto leviämiselle on, ettei taikina osuus ollut tarpeeksi jämäkkää, se nimittäin saa olla melkein yhtä jämäkkää kuin marenki :)
Mullakaan ei yksi pelti oikein tahtonut riittää nuille kahdelle ympyrälle ja seuraavalla kerralla ajattelinkin paistaa pohjan kerralla, on hieman sitten varaa levetäkin ,D

Makia juusto

 Juhannukset juhlittu ja makiaa masut muikeina.

Juhannus juusto, makia juusto, hera, punainen hera... Rakkaalla lapsella (tai vihollisella) on monta nimeä. Itse käytän kahta ensimmäistä, useimmiten kylläkin makiaa juustoa. Ja kyllähän sitä piti tänäkin vuonna tehdä, kaupan kun tahtovat olla hieman liian makeita... Ohje kylläkin oli hieman mietinnässä, mummon ikäkin kun alkaa temppujansa tekemään välillä, niin ohje kuullosti hieman oudolta viime vuoteen verrattuna... Onneksi muistin virkistystä löytyi Kotiäidin 3K-blogista.

Itselläni on 5L kattila, jossa juustoa keittelen. Laitan tähän nyt ohjeen, miten minä teen juuston, muistiksi ensi vuotta varten. Tai eihän sitä tiedä vaikka aikaisemminkin innostuisi tekemään, juoksuttimesta kun tahtoo aina jäädä vaikka kolmen talouden kesken se jaetaan.

Makia juusto
4 L Vanhan ajan maitoa
vajaa rkl juuston juoksutinta
(jotkut laittavat hieman suolaa, sokeria mutta minä en, tulee hyvää ilmankin)

- Lämmitä maito hiljaisella (3/6) kädenlämpöiseksi, tai kuten mummo sanoo: tissin lämpöiseksi.
- Kun maito on lämmennyt, sammuta hella ja ota kattila pois. Lisää juuston juoksutin ja puulastalla pyöräytä pohjasta saakka kerran, että juoksutin sekoittuu maitoon. Anna hyytyä, minulla kesti n.tunnin.
- Kun juoksutin on hyytynyt, tee siihen puulastalla risti pohjaan asti. Nosta kattila takaisin hellalle ja ala keittelemään pienellä lämmöllä (3-4/6). Muista sekoittaa välillä, itse sekoitin noin kerran tunnissa.
- Mitä kauemmin keittelet, sen punaisempaa juustosta tulee. Itse keittelin 5,5 tuntia, kauemminkin olisi voinut muttei jaksanut valvoa. Kello kun läheni puolta yötä...

Aikaisemmat kommentit:
Teya kirjoitti 06.07.2011 - 19:28
Mitä on vanhan ajan maito, punasta?

MinnaT kirjoitti 07.07.2011 - 08:46
Vanhan ajan maito on ruskeassa maitotölkissä ja sitä tehdään vain Juhannuksen aikaan. Se on vielä "parempaa" kuin punainen maito, eli vielä rasvaisempaa. Täältä voit käydä lukemassa lisää vanhan ajan maidosta: http://www.valio.com/portal/page/portal/Valioyritys/Ajankohtaista/Uutinen?p_channelid=4&p_id=4287
Itsellä jäi tuota juoksutinta ja ajattelin kokeilla punaiseen maitoon tässä josku tehdä :)

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Suklaamuffineita

Nuorimmainen kummityttö tuli taas pitkästä aikaa leipomaan. Tällä kertaa olin ohjeeksi valinnut Kinuskikissan Kinuskilasten kevyet luomu-suklaamuffinsit hieman muunnellulla ohjeella. Näin nättejä muffineita kummityttö (3v 5kk) sai aikaiseksi.
Tätin tehtävänä oli vain munien rikkominen, hieman taikinan sekoittamista ja laittamista vuokiin, paistaminen ja suklaan sulatus sekä laitto muffinien päälle, kaiken muun tyttö teki itse: mittasi ainekset (kun täti sanoi ja näytti montako mitäkin mitallista laitetaan), sekoitti taikinaa ja laittoi vuokiin niin taikinaa kuin sisällä olevat suklaat ja päälle koristeet. On se vaan reipas ja osaava tyttö, tätiinsä taitaa tulla.

Tässäpä teillekin ohje, joka oli helppo ja nopea tehdä. Ohje kopioitu Kinuskikissan sivuilta ja suluissa meidän ainekset.

Suklaamuffinssit  12 kpl

3 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl (ruoko)sokeria (sirosokeria)
2 dl maustamatonta jugurttia (turkkilaista)
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
1 dl suklaanappeja tai -rouhetta (6 minipätkiksen puolikasta ja 6 Dumle-nappia)

Mittaa kuivat aineet sokeri mukaan lukien kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon jugurtti, munat ja rypsiöljy. Sekoita huolellisesti (halutessasi voit käyttää apuna vatkainta, mutta se ei ole välttämätöntä). Kääntele taikinaan lopuksi suklaarouhe/napit. Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla.


Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu kirjoitti 13.06.2011 - 17:53
Näyttävätpäs nämä herkullisilta, nyt tekisi mieli jotain ihanaa leipoa.

MinnaT kirjoitti 14.06.2011 - 13:34
Nämä oli kyllä ihania, nopeita ja helppoja tehdä :) Tulevat nopeasti, kun makean hammasta kolottaa :D

tiistai 7. kesäkuuta 2011

Arvonta voitto ja muffinit

Osallistuin Hiekkakakun järjestämään 2-vuotis kilpailuun ja yllätykseni voitin! Perjantaina sitten posti toi pakettikortin ja hetihän sitä lähdettiin Eetun kanssa hakemaan päivälenkin yhteydessä. Kassinkin otin mukaan, että olisi mukavempi kantaa mutta taisi siinä olla postineidillä ja muilla asiakkailla hymyssä pitämistä, kun paketin sain. Eihän se nimittäin mahtunut minun pieneen kassiin, jonka olin jo levittänyt valmiiksi auki. Suu auki ihmetyksestä otin paketin kainalooni ja tyhjän kassin toiseen käteeni ja menin sivummalle katsomaan, että onhan se nyt varmasti minulle. Olihan se! Kiitos oikein paljon palkinnosta!!
Jännityksen siivittämänä Eetun kanssa sitten kotiin melkein liidettiin, niin kiire oli pakettia aukaisemaan. Ja tämmöisiä ihanuuksia sieltä lopulta paljastui

- muffiniteline
- reunakoriste juttuja muffineihin
- muffinimuistikirja kera kolmen ohjeen,
joista Italialaisia muffineita piti heti sunnuntai aamupalalle kokeilla

Minulla ei ollut Amerikkalaisia muffinivuokia, niin tein pullavuokiin. Tosi ihania olivat, suolaisen ja hieman makean makuisia. Jaan ohjeen kanssanne, jotta pääsette myös kokeilemaan näitä ihanuuksia, toivottavasti Hiekkakakun Anne ei siitä pahastu. Mukava, kun on muutama suolainen muffini ohjekin kaapissa, kun niitä makeita tahtoo olla niin paljon... Minä tein hieman muutoksia tähän ohjeeseen, ne ovat suluissa.

Italialaiset muffinit   8 kpl
125 g voita
2 munaa
0,5 tl suolaa
200 g kermaviiliä
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
50 g metwurstirouhetta (salami)
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tl pizzamaustetta
emmental-mozzarella juustoraastetta (tavallista)
Amerikan muffinivuokia

Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon kananmunat, suola ja kermaviili kierrevatkaimella. Sekoita keskenään jauhot ja levinjauhe ja lisää taikinaan puuhaarukalla varovasti sekoittaen. Lisää metwurstirouhe ja huolellisesti valutetut, hienonnetut tomaatit. Jaa taikina vuokiin. Ripottele pinnalle pizzamaustetta ja juustoraastetta. Paista 200 asteessa n.15 min. Soveltuu pakastettavaksi.

Aikaisemmat kommentit:
Anne/Hiekkakakku kirjoitti 27.06.2011 - 22:26
Mukava, jos palkinto oli positiivinen yllätys :-)
Kerran aikaisemminkin kävin jo vilkaisemassa oletko paketin saanut ja päässyt kenties testailemaan ohjeita, mutten (mukamas) ehtinyt silloin kommenttia jättää. Enkä toki pahastu vaikka tuon iki-ihanan suolaisen muffariohjeen täällä julkaisit. Meillä noita ko. muffareita tehtiin ekaa kertaa keskimmäisen lapsen ristiäisiin ja hyvin tekivät silloinkin kauppansa.

MinnaT kirjoitti 28.06.2011 - 13:19
Nämä oli kyllä hyviä. Ajattelin joku kerta kokeilla tehdä kakkuvuokaan :)