torstai 31. toukokuuta 2012

Raparperipiirakka

 Viikonloppna tuli kurkattua raparperipensaaseen josko sieltä jo saisi varsia. Pieniltä näyttivät mutta raparperipiirakkaa teki siltikin mieli, joten eihän siinä muu sitten auttanut kuin kaivaa pakkasesta viime vuotisia. Varret olin jo valmiiksi kuorinut ja pilkkonut, joten pieni sulatus niille riitti ettei piirakka kovin vetisty. Pohjan ohje on mummolta aikoinaan saatu ja siinä mielessä hyvä, että se sopii mille marjoille tahansa, testattu on.

RAPARPERIPIIRAKKA
(pellillinen)

1 muna
3 dl sokeria
3,5 dl kermamaitoa (ei siis mitään kurria!)
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
100 g voita

Sekoita muna ja sokeri. Lisää kermamaito, vehnäjauho-leivinjauheseos ja viimeiseksi voisula. Levitä, täytä marjoilla ja paista alimmalla tasolla 200-asteessa n. 30 min.

perjantai 25. toukokuuta 2012

Nalle leipää

Minä tahdon olla kauhean laiska tekemään leipää. Monia hyviä ja ihania ohjeita kyllä on kaappi pullollaan mutta siltikin... Nyt uusimmassa Leivotaan-lehdessä oli helpon ja maukkaan oloinen leipä-ohje, joten "pakkohan" se oli alkaa leipää vaivaamaan. Lisäksi siihen sai sopivasti hävittää 4-viljan hiutaleita. Itse tykkään Nalle-puurosta ja syönkin sitä mutta aina niitä hiutaleita tahtoo kuitenki jäädä venymään kaappiin. Tosi hyvää leipää oli ja helppotekoistakin! Toivottavasti ei vaan kovin lisämausteita (hiuksia) tullut joukkoon, kun kampaajan jälkeen leipää vaivasin... Itse paistoin toisen leivän leipävuoassa ja toisen NW:n Bavaria -kakkuvuoassa, joten saan niistä sitten sopivan kokoisia palasia leikattu. 
Moni on moittinut lehden epätarkkoja ohjeita ja itsekin huomasin tässä ohjeessa puutteen, joka voi viedä varsinkin aloittelevan leipurin sormen suuhun. Esim. vaivataanko aineksia ollenkaan vai lätätäänkö ne vaan kulhoon, millä tasolla paistetaan. Joten laitan tähän nyt ohjeen niinkuin itse sen tein.

4-viljan leipä
4 dl 4-viljan hiutaleita
7,5 dl lämmintä vettä
(otin suoraan hanasta hieman kädenlämpöisempää)
50 g (1 pkt) hiivaa
3 tl suolaa
12-15 dl vehnäjauhoja
(laitoin puolet tavallisia ja puolet hiivaleipäjauhoja)

Sekoita hiutaleet ja lämmin vesi, anna seistä hetki. Lisää hiiva ja suola, sekoita. Lisää jauhoja vähitellen samalla vaivaten taikinaksi. Anna nousta peitettynä n.30 min. Leivo kaksi leipää leivinpaperille tai vuokiin ja anna nousta peitettynä n.30 min. Paista alimmalla tasolla 250 asteessa n.25-30 min.
 

Aikaisemmat kommentit:

nami-hiiri kirjoitti 26.05.2012 - 01:07
En poikennutkaan yöpalalle, vaan tulin vasitella mahdollisimman varhain onnittelemaan - onneksi olkoon MINNA !

Herkkusuu kirjoitti 26.05.2012 - 18:47
Kyllä itse tehty leipä maistuu aina paljon paremmalta kuin kaupan. Mikään ei ole niin ihanaa kuin juuri uunista otettu leivän tuoksu ja lämmin leipä on niin taivaallisen hyvää.

MinnaT kirjoitti 28.05.2012 - 11:04
Kiitos nami-hiiri! :) Herkkusuu, olen samaa mieltä, oli ihanaa syödä iltapalaksi pala tuoretta leipää ja herätä aamulla leivän tuoksuun :) Ei vain olisi niin laiska nuiden leipien suhteen, loppujen lopuksi ne tulevat aika helposti.

maanantai 21. toukokuuta 2012

Kuiva täytekakku

Äiti täytti vuosia ja sain tehdä hänelle täytekakun, kun en äitienpäiväksi tehnyt kakkua. Halusin tällä kertaa kokeilla hieman erilaisempaa täytekakun mallia kuin ainaista perinteistä. Niinpä syntyi kuiva täytekakku eli kahvikakkuvuoassa paistettu perinteinen 4 munan kakku, josta sitten ihan normaalisti tein täytekakun. En muista olisiko tämmöinen kakku joskus silmääni iskenyt ja jäänyt kummittelemaan mutta voileipäkakkuja olen tällä tyylillä ainakin nähnyt.

Kukat vaahtokarkkimassaa, sydämet Fazerin maitosuklaata. Jos kaupasta ostatte valmiita suklaasydämiä tai lehtiä, kannattaa ne muoviläpyskät pestä ja säilyttää, saa seuraavalla kerralla halvemmalla parempia.

Kakku valmiina kuljetukseen.
Halkileikkaus, välissä perinteiset täytteet eli mansikkahillo, banaanimössö ja kermavaahto.

Aikaisemmat kommentit:

Herkkusuu kirjoitti 22.05.2012 - 20:47
Kiva idea tehdä kakku kuivakakku vuokaan. Täytyy pitää mielessä tämä idea, tosin en kyllä saa yhtä tasaisesti kermaa levitettyä kuin sinä.

redrose82 kirjoitti 22.05.2012 - 23:18
Hakisitko blogistani tunnustuksen :) nimeä klikkaamalla pääset :)

Kirsi kirjoitti 23.05.2012 - 09:24
Onpas loistava idea, nappaan sen mukaani ja hyödynnän =)
Upea kakku!!

Bon Appétit!!

Tavallinen arkiruoka muuttuu pienellä laittamisen vaivannäöllä hienostuneeksi "ravintola" illalliseksi.
Grillatun kanafileen päälle bernáisemaustevoi "muna", vai mikä se hienostuneempi nimi nyt oli, kun kahden lusikan avulla pyöritellään tuollainen soikio...?
Desimitan avulla riisi-tulivuori, josta valuu curry-laavaa.

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri kirjoitti 23.05.2012 - 21:05
Pienellä vaivalla kaunista ja ylellisen maukasta edukkaasti kotikeittiössä!

Nora kirjoitti 03.06.2012 - 12:36
Hienon näköistä, kiitos desimittavinkistä! :)

Ruusuinen kalmisto

Illan aikana, pelin huutaessa yksin olohuonessa, keittiössä syntyi ruusuinen kalmisto. Välillä kylläkin emäntä pomppasi kädet tomusokerissa ja vaahtokarkkimassassa ylös tuolista ryntäen vilkaisemaan tilannetta.

Jokaisen pikku-koiran unelma: kasa luita!!! Nämä väkersin jo varastoon kesän 10v. juhlia silmällä pitäen.

Pikkukukkasia sekä isoja että pieniä ruusuja. Näitä laitoin äidin synttärikakkuun. Pikkuruusut on tehty silikonimuotilla, isot vapaasti omilla käsillä.

Ja miksi se ensimmäinen ruusu aina onnistuu kaikista parhaiten?!?

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Kermakakku

Äitienpäiväksi tekemästä kakusta jäi kermaa, joten "tuhlasin" sen kermakakkuun. Ohje on sama kuin aikaisemmin, tein vain 1,5-kertaisena, koska paistoin sen vuoden alussa hankkimaani Heritage-vuokaan. Jäihän se vieläkin hieman vajaaksi, eli 2-kertaisena olisi varmaan sopiva tähän vuokaan. Pölysokerilla hunnutettu kakku on kaunis mutten nyt sitä tehnyt, kun puolet menee kuitenkin pakkaseen... Hunnutetaan palaset.
Illalla onkin hyvä juoda kakkukahvit kihlapäivän kunniaksi.

Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu kirjoitti 16.05.2012 - 18:20
Todella kauniin muotoinen kakku. Tuollainen nykyaikainen vuoka täytyisi hankkia itsellenikin. Jotenkin perinteisen mallisen kakku alkaa olla sellaista mummotyyliä :=)

redrose82  kirjoitti 16.05.2012 - 22:07
Tosi kaunis todellakin tuo muoto. Meil on huomenna kihlajaispäivä mut tänään käytiin sen kunniaks kahdelleen syömäs ulkona kolmen ruokalajin illallinen :)

MinnaT kirjoitti 17.05.2012 - 12:01
Juhlavan näköisiä kakkuja kyllä tulee. Joskus on kyllä ihana "mummoilla" ja käydä mummon kaapilla mummon vuoan "ryöväysretkellä" :D

Kirsi kirjoitti 17.05.2012 - 14:07
Samaa mieltä, todella kauniin muotoinen kakku!!

ViliMarika kirjoitti 17.05.2012 - 18:45
Aivan ihanalta näyttää! Ja varmasti maistuukin.

tiistai 15. toukokuuta 2012

Äitienpäivänä

Mummollani oli syntymäpäivät viikkoa ennen äitienpäivää, joten hän pyysi äitienpäiväksi täytekakkua, jolla juhlittaisiin molempia juhlia.

Kakkupohjan paistoin "vappuserpentiinillä", mallia asetteluun otin tuosta alla olevasta alustasta. Hitsi, kun aina ottaa kuvia vaan valmiista eikä koskaan muista "välivaiheita" kuvata. Tämäkin oli niin hauska projekti...
Ruusujakin tuli pii-iitkästä aikaa värkättyä, niin isoja kuin pieniäkin.

Kakku oli siis tavallinen 4 munan pohja, kostutus sokerivedellä, välissä mansikkamarmeladia ja kermaa, kuorrutus kermaa ja koristeet vaahtokarkkimassa. Ja täytyy kyllä sanoa, että oli tosi hyvää, melkeimpä kuin ihan konditoriasta ostettu!

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri-emo kirjoitti 15.05.2012 - 23:45
Kaunis koristelu - yksinkertainen ja tyylikäs!

MinnaT kirjoitti 16.05.2012 - 14:25
Kiitos nami-hiiri-emo! Itsekin suorastaan yllätyin kuinka kaunis siitä tuli :)

torstai 10. toukokuuta 2012

Sateisena päivänä

ovikello soi ja postipoika ojensi iloisen värikkään paketin.

Paketista paljastui sabluunoita "vappu serpentiiniin" ja niitä oli: tähti, sydän, neliö, ympyrä ja kala/pupu.

Aikaisemmat kommentit:

nami-hiiri kirjoitti 15.05.2012 - 23:40
Kivaa, kun jaksat iloita pienistäkin asioista !

MinnaT kirjoitti 16.05.2012 - 14:27
"Pienet ilot ovat elämän suola", eikö niin jossain sanota... :) Toista sateista päivää odottaa sateenkaarikakun teko lähemmäs 50 vuotta vanhasta kirjasta :D

lauantai 5. toukokuuta 2012

Poro-purjopiirakka

Eilen illalla iltateen seuraksi kotikatsomoon tein Poro-purjopiirakkaa. Tosi ihanaa piirakkaa oli pieneksi iltapalaksi. Ohjeen olen aikoinani ottanut Mitä tänään syötäisiin-lehdestä, johon tein hieman muutoksia. Laitan tähän ohjeen sellaisena kuin itse tein, alkuperäistä voi katsella täältä sivuilta 8-9. Ohjeessa käytetään valmista pakasteesta löytyvää rukiista piirakkataikinaa mutta vaihtoehtoisesti pohjan voi tehdä itsekin. Pakasteesta kannattaa myös katsella valmiiksi siivutettua purjoa, sitäkin joissakin kaupoissa on.
Poro-purjopiiras
1 pkt (400 g) rukiista piirakkataikinaa (pakasteesta)

TÄYTE
1 (n.200 g) purjoa
1 dl persiljaa hienonnettuna
1 dl timjamia hienonnettuna
1 ps (150 g) emmental-mozzarella juustoraastetta
1 rs (150 g) poron kylmäsavurouhetta

MUNAMAITO
3 kananmunaa
1 tlk (2 dl) ruokakermaa
1 dl maitoa
1/2 tl mustapippuria

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikinaa hieman, saat sen paremmin laitettua piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n.10 minuuttia.

Hienonna halkaistu, huhdottu purjo ja tuoreet yrtit. Lisää joukkoon savupororouhe ja puolet juustoraasteesta. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä esipaistetulle pohjalle.

Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon ruokakerma ja maito. Mausta ripauksella mustapippuria. Kaada täytteen päälle munamaito ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Paista uunin alatasolla n.30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin ruskean värin.


Eetukin asettui kavereiden ja "naposteltavien" kanssa tv:n ääreen peliä seuraamaan.

Aikaisemmat kommentit:

Anonyymi kirjoitti 05.05.2012 - 23:37
Voi, miten herkullisen näköinen piirakka, tuli nälkä

Anonyymi kirjoitti 05.05.2012 - 23:39
Onko muuten tässä ohjeessa savuporoa, tein joskus sellaisen piirakan ja olen hukannut ohjeen, oli sit mielettömän hyvää

SakariSokeri kirjoitti 06.05.2012 - 18:02
Nam, maukkaalta näyttää! Ohjetta odotellaan :)

MinnaT kirjoitti 16.05.2012 - 14:27
Hyvää oli, kannatta kokeilla!

nami-hiiri kirjoitti 17.05.2012 - 20:51
Ainekset löytyy piirakkaan, kun sais vielä 'poron' kiinni :D !
Mutta miksi sinä pakastepurjoa suosittelet ? Eihän tuorettakaan tarvitse lasit silmillä silputa :D !

MinnaT kirjoitti 18.05.2012 - 19:46
En minä sitä "suosittele" :) Huomasin vain, että sitä on ainakin tuossa meidän lähikaupassa, niin kätevää, kun sitä on pakkasessa tarvittaessa :) En ole mikään suuri purjon ystävä, niin pussista saa sopivasti sen verran mitä haluaa :)

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Vappu herkkuja

Vappuna tuli herkuteltua monenlaisilla erilaisilla herkuilla.
Kanaceasar-salaattia nautittiin piknikin muodossa aurinkoisella parvekkeella.
Vanhasta Maku-lehdestä löysin kivan vinkin ja piilotin aterimet rullattuun servettiin, jota serpentiini piti kasassa. Syönnin jälkeen serpentiinit lensivät toisen syöjän päälle.

Jälkkäriksi syötiin suklaakipot mango-passionmoussella, tai kuten isäntä sanoi "mousset ui liiveihin", kun haukatessa nenät osui mousseen. Kippojen teosta lisää täällä.

"Päiväkahvina" nautittiin lasillinen kuplivaa ja donitsi-pellillä tehtyjä donitseja. Onnistuin siinäkin hommassa polttamaan sitten sormeni...
Oikein mukava ja rauhallinen vappu oli. Mätsäriäkin käytiin kentän laidalta katsomassa mutta tänä vuonna ei osallistuttu.

Aikaisemmat kommentit:

redrose82 kirjoitti 02.05.2012 - 08:07
Toivottavasti oli hauska vappu :)

maximuksen äiti kirjoitti 02.05.2012 - 18:58
Ihanat vappuherkut :) Mousse suklaakipossa on ihana jälkkäri-idea!

Heidi kirjoitti 04.05.2012 - 10:04
Todella ihania vappuherkkuja ollut. Tuon donitsipellin kyllä haluan itsekin, kun tulee niin nätin näköisiä donitseja.

Heidi kirjoitti 04.05.2012 - 10:06
Slurps, mitä vappuherkkuja! Tuon donitsipellin kyllä haluan itsellenikin, kun näkyy tulevan niin siistejä donitseista.

Suklaakippo

Sitruunaa ja suklaata -blogista bongasin tämmöisen hauskan suklaakipon teko-ohjeen.

Näiden tekoon tarvitset:
* vesi-ilmapalloja
* sulaa suklaata
* alustan, esim. tarjotin, jonka päällä leivinpaperiarkki
* haluamaasi täytettä, esim. moussea, rahkaa, hedelmiä...

Puhalla vesi-ilmapallot ilmalla! Sulata suklaa ja kasta vesi-ilmallot suklaassa.
Laita pallot tarjottimelle ja jääkaappiin kovettumaan.
Kun suklaa on kovettunut, poksauta pallot ja poista riekaleet kuppien sisältä. Itse totesin, että pallo lähtee paremmin pois, kun antaa sen vähän aikaa "vetäytyä" kipossa.
Täytä kipot miten haluat. Jos laitat säilykehedelmiä, muista valuttaa ne ensin hyvin! Minä tein mango-passionmoussea, jonka pursotin kupin sisään ja koristelin vielä suklaalehdellä.

Aikaisemmat kommentit:
Anonyymi kirjoitti 02.05.2012 - 20:09
Voi luoja miten hyvän ja herkullisen näköisiä leivoksia

nami-hiiri kirjoitti 03.05.2012 - 23:11
Tämä on tosi hupia keittiössä eli keittiöhauskuutta !