lauantai 25. syyskuuta 2010

Ruokatunnin hyödyllisyys

Eräänä päivänä ruokatunnilla, kun omenaa aloin kuorimaan, ajattelin kuoria sen niin, että saan siitä ruusun taiteltua.Joten jos eväänä on jotain, jota voi kuoria, kannattaa sillä harjoitella.
Tässäpä minun "omenankuori ruusuni"

tiistai 21. syyskuuta 2010

Rommi-tiramisu rahka

Canelian keittiöstä bongasin, että kauppoihin on tullut uutta maustettua rahkaa, Tiramisua. Eksyipä yksi purkki kärryyn, jotta sitä voisi testata. Tein sitten sunnuntain jälkkäriksi rommi-tiramisurahkaa (idea myös Canelialta). Hyvää oli. Tiramisussa oli aika vahva kahvin maku mutta ei se mua ainakaan haitannu. Voisinpa kuvitella syöväni tätä rahkaa suoraan purkistakin... Ja varmaan täytteenä on hyvää.
  • Pikku rasia rusinoita liuotetaan rommissa
(mulla oli n. 5tuntia ja n.6 tl rommia)
  • vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi ja lisää rahka
  • valuta rusinoista ylimääräinen rommi pois ja sekoita kerma-rahkaseokseen
  • anna vähän aikaa tekeytyä jääkaapissa
  • tarjoile!
Hyvää oli eikä rommikaan kovin paljoa maistunut!

Cake Pops

Näitä Cake Popseja oon jo pitkän aikaa halunnut kokeilla, kun niitä niin paljon on näkynyt. Jokaisellahan on oma ohjeensa näihin ja jotkut tekevät kekseistä (Cookie pops) ja toiset kakkupohjista ym. (Cake pops). Nämäkin vein veljelle kahvipöytään.
Minä tein nämä ihan kakkupohjasta, kun pakkasessa oli sellainen pikkuinen pohja ja se oli siellä halkeillut ja murtunut. Vissiin tullut laitettua tavaraa päälle, meillä kun on pakastearkku niin sinne on pakostakin laitettava tavarat päällekkäin ja ilmeisesti olin unohtanut, että pohjalla oli helposti "särkyvää". No mutta sainpas sen sitten tähän kulumaan ja yhden kokeiltavien listalta pois. 

Eli nämä tein niin, että 
* murensin sen kakkupohjan ja vähän haarukalla vielä "muussasin", 
* joukkoon sekoitin purkillisen Sunnuntain tuorejuustontyyppistä kasvirasvavalmistetta (makuna vanilja) ja 
* vielä pari teelusikallista vanilja-aromia.
* Laitoin jääkaappiin kylmettyyn siksi aikaa, kun tein kääretortun.

* Sitten otin teelusikalla pikkuisen "taikinaa" ja pyörittelin siitä pyörykän.
* Jääkaappiin siksi aikaa, kun sulatin suklaan vesihauteessa.

* Pyöryköitä kastelin suklaassa (joka oli vaaleaa maitosuklaata) lusikan ja haarukan avulla ja nostin leivinpaperin päälle.
* Kun suklaa oli hieman jäähtynyt, ripottelin pinnalle nonparelleja, näin ne eivät valuneet alas
* Sitten lopuksi vielä jääkaappiin kunnolla kovettumaan.
 
Näihinhän siis voi käyttää mitä vain: mokkaruutujen pohjaa, kuivakakun pohjaa, erilaisia keksejä, erilaisia tuorejuustomakuja... Ja googlettamalla "Cake pops" löytyy paljon hyviä ohjeita.

Aikaisemmat kommentit:

Canelia kirjoitti 21.09.2010 - 14:48
Söpöjä palleroita! : ) Toivottavasti pääsisin itsekin lähiaikoina tehtailemaan popseja, ne ovat jo kotvan roikkuneet kokeiltavien reseptien listallani...

MinnaT kirjoitti 21.09.2010 - 21:37
Kiitos Canelia, nämä oli kyllä sen verran hyviä, että pitää tehdä uudestaankin. Vois vaikka mokkaruutu taikinasta sitten kokeilla :)

Anna kirjoitti 29.09.2010 - 21:08
Nää on kyllä niin kauniita, ja varmasti hyvän makuisia myös :)

Mimmi M kirjoitti 09.10.2010 - 12:25
Ihania palleroita. Olen kans tehnyt eri versioita muutamia kertoja.... cocktailtikun/hammastikun nokassakin tuo kastelu on helppoa ja nopeaa, jos tekee kovin ison satsin. Viimeks laitoin sulan suklaan kahvikuppiin ja siinä kastoin tikulla keihästettynä popsin, ei kannata ihan upoksiin kastaa koska suklaa valuu hieman kun popsin nostaa tikusta pois esim. haarukalla....

Omena kääretorttu

Pikkuveli täytti vuosia ja ajattelin sille leipasta kääretortun kahvipöytään. Veli kun tahtoo olla sellainen, että ostaa kaupasta keksi- ja pullapaketin mutta niinhän ne miehet tahtoo yleensä olla.
Täytevaihtoehtoja miettiessäni tuli mieleen, että minkähanlaista olisi omenakääretorttu, syksyhän on omenoiden aikaa. Omenahilloakin kun oli jäänyt miehen MAC-kakusta ja siinä päiväys alkoi lähentyä.... Kakusta tuli erittäin hyvää ja harvinaisen hyvin onnistuikin vielä, mullakun tahtoo kääretortun käärimisessä aina olla vähän ongelmia.
Pohjana perus kääretorttu eli Kaarina Roinisen Parhaat Kotileivonnaiset -kirjasta:

4 munaa
1 dl sokeria
Sekoitetaan kuohkeaksi vaahdoksi, eli noin 4-5 minuuttia.

Lisätään siivilän läpi:
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Sekoitetaan varovasti (esim. nuolijalla) ettei kuohkeus katoa.
Paistetaan uunin keskitasolla 225-asteessa n.7 minuuttia.
Kumoa hiukan jäähtynyt pohja toiselle leivinpaperille tai leivinliinalle.
Täytä haluamallasi täytteellä ja kääri rullalle. Anna maustua pari tuntia.

Täytteenä mulla oli:
omenahillon loput
2 dl laktoositonta kermaa vaahdotettuna ja vaniljakreemillä hiukan maustettuna.

Tarkoitus oli kääretorttu vielä kuorruttaa joko sokerimassalla tai vaahtokarkkitaikinalla (olisin sitäkin päässyt testaamaan...) ja siihen olisin vielä piirtänyt kiroilevan siilen ja onnentoivotukset mutta tuli hieman kiire, niin se sitten jäi. Sokeria vähän sirottelin sitten päälle....

Aikaisemmat kommentit:
Lelle kirjoitti 21.09.2010 - 19:26
Vitsi miten upeesti onnistunu kääris! Mulla aina halkeilee pohja :S

MinnaT kirjoitti 21.09.2010 - 21:36
Kiitos Lelle :) Mullakin yleensä käärimis vaiheessa halkeaa, ilmeisesti annan jäähtyä liian kauan (?) mutta nythän tuo näytti onnistuvan :D

maanantai 13. syyskuuta 2010

Hääkakku

Kauniita hääkakkuja on ollut siellä sun täällä ja itselläkin on tehnyt jo pitkän aikaa mieli tehdä jonkinnäköinen hääkakku. Valitettavasti kukaan ystävistä ei ole alttarille astunut (ainakaan minun tietääkseni...), joten ei ole tullut tilaisuutta tehdä hääkakkua. Liekö olisin edes uskaltanutkaan, hääthän ovat hieno juhla, johon kakun PITÄÄ onnistua ja kun paineet olisivat olleet suuret ja odotukset hienossa kakussa, niin tietenkin kaikki olisi mennyt päin mäntyä...

No, onneksi tältä olen välttynyt mutta kakun halusin tehdä ja sen tein sitten meidän omalle 3-vuotis hääpäivälle. Virallinen päivä oli kyllä jo viikolla mutta eihän sitä silloin jouda kakkuja tekemään, joten sunnuntaina sitten oli meidän "hääpäivä", jolloin nautittiin ulkoruokinnasta ja itse tehdystä kakusta ja äidin tekemästä omenapiirakasta vanhempieni luona, koska heillä on sama hääpäivä kuin meillä. Ja kihlapäivä on sama kuin miehen vanhemmilla, joka oli ihan puhdas sattuma!
Kakkupohjana 3 munan kakkupohja Ullan Unelmakakut-kirjasta, halk 18cm, kostutus Spritella, alimmassa välissä mansikkamousse, ylemmässä välissä valkosuklaamousse (ohjeet löytyy "Täytteitä kakkuihin" osiosta), kuorrutus sokericremellä ja päällinen valkoista marsipaania. Koristeena oikea kukka, joka oli miniversio minun hääkimpusta.

Tässä kukka lähempää

Ja tässä kuvia morsiuskimpustani kolmen vuoden takaa Kimppuni ja miehen viehe (?) on kuivattu ja laitettu tauluksi muistoksi. Ruusut ovat menneet mustiksi mutta niin punaisten ruusujen kanssa käy. Taulu on kuitenkin hieno ja mukava muisto tuosta ihanasta syyskuun päivästä

Ja sitten hieman "valitusta" kakusta...
Ensinnäkin, minusta tuo valkoinen (Dr.Oethekeri) marsipaanin oli aika hankalaa käsitellä: tomusokeria tuli laitettua reilusti mutta silti se tuntui "tahmaiselta" käsitellä. Onko muilla ollut tämmöisiä kokemuksia vai oliko mulla joku maanantai kappale...?
Toiseksi, mistä löytäis hyvät ohjeet siitä miten marsipaanin saa pyöreän kakun päälle tasaisesti? Mulla meni vain yksi kohta hyvin ja kuvat onkin otettu siltä puolelta, muut meni ihan ryppyläisiksi...
Muutoin ei kakussa ollut valittamista, maistui hyvälle ja minusta tuo kukka-koriste on niin kaunis että...

Aikaisemmat kommentit:

Pioni kirjoitti 13.09.2010 - 15:55
Rtköhän joskus vielä pääse "oikeiden" hääkakkujen pariinkin...
Kaunis kakku ja erityisen kaunis koriste!

SakariSokeri kirjoitti 13.09.2010 - 18:24
Hyvää hääpäivää!

MinnaT kirjoitti 14.09.2010 - 22:33
Pioni, en pahitteeksi laita vaikken pääsisikään "oikeiden" hääkakkujen kimppuun, eipähän tule suorituspaineita :) Voihan sitä aina omalle hääpäivälle tehdä "hää"kakun ,)
SakariSokeri, kiitos :)

Lessu  kirjoitti 15.09.2010 - 22:05
joo toi oetkerin valkoinen marsipaani on ihan pyllystä. siis niin kamalaa, ihan tahmeeta, tosi vaikea käsitellä.
hieno kakku! <3

MinnaT kirjoitti 20.09.2010 - 14:59
Minäkin erehdyin ostamaan 2 pötköä, että on varastossa... :( Jospa se johonkin tulis käytettyä. Enää en kyllä osta, pysyn Sallisen "valkoisessa" marsipaanissa ja sokerimassassa! Vaahtistaikinaakin on yks paketti, jota en vielä oo ehtinyt kokeilla :)

Katrin kakun Katri kirjoitti 21.09.2010 - 16:39
Tarpeeksi paksu ja iso levy niin kyllä se siitä. Harjotusta vaan niin kyllä se siitä =o)))

perjantai 3. syyskuuta 2010

Ensimmäiset kermaruusuni

Valkosuklaajäädykkeestä jäi hieman kermaa ja se alkoi olla jo hieman kokkareista. En viitsinyt sitä mihinkään käyttää mutten raskinut heittää roskiinkaan, joten keksin, että kokeilempa viimein tehdä kermaruusuja!

Kerma vatkaantui vielä ihan hyvin, en laittanut mitään vahvistavaa ainetta, eli en raskinut, pihi kun oon. Mutta sain kuin sainkin jonkinlaisia ruusuja tehtyä, joihin itsekin olen niin tyytyväinen, että kehtaan tänne laittaa. Eihän nämä nyt kuitenkaan niin hienoja ole kuin muilla mutta ensikertalainen on aina ensikertalainen ja harjoitus tekee mestarin.

Tein ruusut siinä järjestyksessä missä nuo numerot on. Nro 3:een olin itse aika tyytyväinen, tein sen sillain, että tylla liikkui vasemmalta oikealle. Muut ovat oikealta vasemmalle. Keskustan aloitus"nupun" kanssa mulla oli vähän vaikeuksia: siitä tuli vain sellainen plörähtänyt kasa Mutta se tieten johtui siitä etten laittanut mitään tukiainetta kermaan...?

Tässä vielä lähikuva tuosta nro3:n ruususta.
Omasta mielestäni näiden teko oli kivaa ja tuntui onnistuvankin näin ensimmäiseksi kerraksi ihan hyvin. Pitää harjoitella enemmän ja jos sitten laittais sitä tukiainettakin...

Aikaisemmat kommentit:
Askartelua&Elämänmakuja kirjoitti 03.09.2010 - 15:05
Kauniitahan niistä tuli, kyllä niitä vaan sopii asetella kakun päälle!

MinnaT kirjoitti 03.09.2010 - 15:57
Kiitos :)

SakariSokeri kirjoitti 03.09.2010 - 20:14
Hienosti olet onnistunut! Minä en ole uskaltanut vielä edes yrittää...

Suviih kirjoitti 05.09.2010 - 21:46
Hienosti onnistuneita, ei muuta kun kakkujen päällekin tekemään. Itseäkin on aina välillä himottanut ruusutyllan hankinta, mutta hankkimatta on jäänyt. Kiva olisi kyllä kokeilla näitä joskus!

jack bauer kirjoitti 06.09.2010 - 12:34
Hienoja ruusuja:)

Sirpa kirjoitti 07.09.2010 - 21:11
Hienoja ruusuja...oletko muuten hakenut vinkkiä mistään...itse nimittäin opiskelin youtuben kanssa, johan alko lyyti eiku tylla pursottaa :DDD

MinnaT kirjoitti 08.09.2010 - 16:09
Kiitos kaikille kehuista :) Jospa tässä kohta uskaltaisin tehdä "ihan kunnollisia", joita sitten laitan pakkaseen kakkuja varten :) Ohjeita näiden tekoon olen katsonut ihan toisista blogeista mutta pitääpä "youtubettaa" ohje myös, jos vaikka tulisi uutta vinkkiä :D

Valkosuklaajäädyke

Viinimarjapiirakan kanssa herkuteltiin myös tämmöisellä valkosuklaajäädykkeellä. Tämä oli tosi hyvää ja ihan niinkuin jäätelöä, helpompi vaan tehdä ja ilman mitään jäätelökoneita. Vieraatkin tykkäsi, kun jäädykkeessä oli valkosuklaapalasia mukana. Itselle tuli mieleen, että tähän voisi tosi hyvin sopia turkinpippurirouhe antamaan valkosuklaalle hieman vastapainoa. Ja sitähän pitää seuraavalla kerralla kokeilla. Tämäkin ohje on siitä Ruokasuosikit Suklaa -kirjasta, jos jollakin siis on se myös.

Valkosuklaajäädyke (8:lle)
2 rkl kidesokeria
5 rkl vettä
300 g valkosuklaata
3 kananmunaa keltuainen ja valkuainen erotettuina
3 dl kuohukermaa
(mansikkasosekastiketta ja tuoreita mansikoita koristeluun)


* Vuoraa pitkulainen kakkuvuoka (8,5 dl) alumiinifoliolla tai tuorekelmulla suoristaen rypyt mahdollisimman hyvin.

* Kaada sokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna varovasti koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri liukenee. Kiehauta ja keitä sen jälkeeen 1-2 minuuttia, kunnes seos sakenee siirapiksi. Nosta sitten kattila liedeltä.

* Murra valkosuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita siirapin joukkoon hämmentäen niin kauan, että suklaa sulaa ja sekoittuu siirappiin (mulla oli tässä vähän hankaluuksia, kun suklaa ei meinannu millään sulaa niin piti vähän lämmitellä lisää ja siltikin suklaa jäi kokkareiksi). Anna jäähtyä hieman.

* Vatkaa keltuaiset suklaaseokseen ja anna jäähtyä täysin.

* Vaahdota kerma ja hämmennä varovasti suklaaseoksen joukkoon.

* Vatkaa valkuaiset rasvattomassa kulhossa ilmaviksi. Hämmennä sitten vaahto varovasti suklaaseoksen sekaan. Kaada vuokaan ja anna olla yön yli pakastimessa.

* Ota pakastimesta 10-15 minuuttia ennen tarjoilua, poista folio/tuorekelmu, kumoa lautaselle ja leikkaa viipaleiksi.


Tämä oli kyllä tosi hyvää ja tulee varmasti tehtyä useammastikin. Taidan kyllä kokeilla erillaisia versioita, tähän taitaa olla helppo soveltaa esim. Marianne-murskaa, käyttää toisenlaista suklaata, tuota turkinpippuri-murskaa...
 
VAROITUS Sulaa aika pian ja on aika makeaa. Että kannattaa olla "ilkeä" emäntä/isäntä ja kaapata jäädyke pöydästä pian takaisin pakkaseen ettei siitä ihan tule velliä.

Viinimarja piirakka

Elämä makeaksi -blogissa oli tämmöisen herkullisen näköinen piirakka. Ja kun pakkasessa on vielä viime vuotisia viinimarjoja, ei muuta kuin piirakkaa tekemään. Sopivasti oli vieraitakin tulossa.

Minä vielä koristelin piirakan valkosuklaaristikolla, kun sitä jäi valkosuklaajäädykkeen teosta. Ihan vain lusikalla valuttelin suklaata ja parilla valkosuklaakukkasella. Tuli tosi kivan näköinen ja valkosuklaa antoi vielä lisää pehmeyttä piirakkaan.
Omasta mielestäni viinimarjat olivat liian kirpeitä mutta minähän en muutenkaan niistä oikein pidä, kun niistä alkaa kurkkua karvastelemaan. Muutoin piirakka oli tosi hyvää ja muut kyllä tykkäs.
Ohjehan löytyy sitten siis tuolta blogin nimeä klikkaamalla

torstai 2. syyskuuta 2010

Roomaa ja rommia

Roomassa tuli syötyä aivan ihanaa pastaruokaa, jota sitten kokeilin tehdä täällä kotomaassa. Hyvää oli mutta kyllä se ympäristö kummasti vaikuttaa asiaan...
Tomatopasta with bacon
- tomaattimurskaa purkki, n.300g (tai itse tehtyä, mä olin laiska)
- Amerikan pekonia pkt
- parmesanjuustoa
- pastaa

* Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Kypsennä pari minuuttia tilkassa rasvaa.
* Lisää tomaattimurska päälle ja anna kiehua hiljalleen.
* Keitä sillä välin pasta ohjeen mukaan.
* Ripottele annoksen päälle vielä parmesanjuustoa.
* Nauti hyvän punaviinin ja seuran kanssa

Jälkkäriksi nautittiin tämmöistä suklaa-rommi"pikareita". Tätä voisi varmaan jonkun kakunkin välissä käyttää, oli aika paksun tuntoista mutta herkullista. Rommi mukavasti lämmitti kurkkua. Ohje on Ruokasuosikit Suklaa -kirjasta, jonka löysin kirjakaupasta.
Suklaa-rommipikarit (6:lle)
225 g tummaa suklaata
4 kananmunaa keltuainen ja valkuainen erotettuina
6 rkl hienoasokeria
4 rkl tummaa rommia
4 rkl kuohukermaa

* Sulata suklaa ja anna jäähtyä hieman.
* Vaahdota keltuainen ja sokeri kulhossa kuohkeaksi.
* Valuta suklaa keltuaisseokseen ja hämmennä se, rommi ja kuohukerma varovasti joukkoon.
* Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa ilmavaksi. Hämmennä valkuaiset varovasti kahdessa erässä suklaaseokseen.
* Jaa tarjoiluastioihin ja nosta vähintään 2 tunniksi jääkaappiin.
* Koristele suklaakuvioilla ja tarjoile kermavaahdon kanssa, jos haluat.

Aikaisemmat kommentit:
SakariSokeri kirjoitti 03.09.2010 - 07:54
Ompa kaunis jälkiruoka-annos!

MinnaT kirjoitti 03.09.2010 - 15:56
Kiitos SakariSokeri. Tarkoitus oli ottaa sisus muffinuvuoasta pois ja tarjoilla sitten mutta se olikin sen verran löysää ettei onnistunut... Mutta kävise nuinkin :D

Nuudelikeitto

Painonvartijoiden Kokkaa kevyesti -kirjasta löysin tämmöisen herkullisen ja keveän näköisen keiton. En vain jaksanut ihan ohjeen mukaan tehdä, joten hieman oikoin. Tässäpä ohje miten minä tein:

Mausteinen naudanliha-nuudelikeitto
- naudan paistisuikaleita rasia, n.300g
- 1 litra lihalientä
- wokkivihanneksia pussi, n.450g
- nuudelia paketti, n.65-80g

* Kypsennä naudan piastisuikaleet kattilassa pienessä määrässä öljyä n.3-5 minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskeita.
* Lisää lihaliemi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia kunnes liha on pehmeää.
* Lisää wokkivihannekset ja nuudelit, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä pari minuuttia, kunnes vihannekset ja nuudelit ovat kypsiä.

Jos täysin tekee kirjan ohjeen mukaan, yksi annos on 210 kcal ja 3 pistettä. Luulen, että tälläkin ohjeella ollaan tuossa arvossa, kun en käyttänyt säilykekasviksia.