tiistai 29. joulukuuta 2015

Hirvikiusaus

Miehen työkaverilta ostettiin tässä lokakuun puolella hirveä säilykkeenä. Sitä sitten syötiin suoraan purkista ja teimpä keittoakin yhdestä. Yhden purkin puolestaan käytin tähän kiusaukseen, joka olikin tosi, tosi, tosi hyvää!! Nyt on myös ostettu jauhelihaa ja paistia, ne vielä ovat pakkasessa :)


Ihan yksinkertainen ohje: pakastealtaasta peruna-sipuliseos, siitä puolet vuokaan ja vähän suolaa, sekoitus, hirveä viipaloituna säilykkeestä, loput potut päälle, vähän suolaa ja varovainen sekoitus. 2 dl - 2,5 dl ruokakermaa päälle ja 225-asteiseen uuniin n.45 minuuttia. Kyytipojaksi omatekoista puolukkahilloa ja ei muuta kuin ääntä kohden :D

Hobitti-ilta

Nuorimmaisen veljeni kanssa on ollut puhetta, josko joskus pidettäis Hobitti-ilta, eli siis katsottais Hobitti leffat :) Siinä onkin ihan työpäivän verran urakkaa, leffat kun kestävät noin kolme tuntia jokainen. No viimein löysimme sopivan raon illalle (14.11) mutta ei me jaksettu katsoa kuin kaksi ensimmäistä :D Pitää piakkoin katsoa viimeinenkin ettei unohdu aiemmat.
(Muoks: On katsottu myös viimeinenkin Hobitti, nämä postaukset vaan venyneet :D )

Ennen leffaa paistoimme pizzaa kivellä, pohjan ja tomaattikastikkeen ohjeena hyväksi koetut OHJEET. Minä olin pizzapohjien tekijä, veli paisto jauhelihan ja mies teki salaatin, kattoi pöydän ja siivosi minun jälkiä ja toimi kuvaajana :D Jokainen itse sitten huolehti pizzastaan; laittoi siihen tomaattikastikkeet ja muut tilpehöörit sekä paistoi haluamakseen. Jaioin taikinan kuuteen osaan, joten jokainen sai kaksi pizzaa, molempaa ei kyllä kukaan jaksanut syödä mutta olipahan seuraavaksi päiväksi sitten jotain pientä :)

Jamie Oliverin ohjelmasta bongasin pizzan teko vinkin, että kuumentaa ensin kivi uunissa, ottaa se sitten uunista pois ja lätätä pizza pohja siihen ja sitten vasta täytteet. Kuuma kivi alkaa kypsentään pohjaa heti ja olihan tuo helpompikin tuollain tehdä, kuin lapiolla yrittää saada pizza kivelle ja täytteetkin pysymään päällä :D






Pizzan jälkeen juotiin kakkukahvit, olin tehnyt Ullan Unelmakakut-kirjasta Hämähäkkikakku-ohjeen mukaan kakun, hieman pienillä muutoksilla; itse kakkupohja oli munan verran pienempi enkä päällystänyt kakkua marsipaanilla vaan kermalla. Päälle yritin tehdä hämähäkin seitin :D ja reunoille veli laitto aakkos-karkkeja. Sittempä rötvättiin koko sakki sohvalla katsomassa Hobitteja eikä ihme kyllä nukahdettu! :D Leffa herkuiksi oli sitten vielä sipsejä ja dippiä sekä loput karkit. Kylläpä oli olo aika tuhti :D



HÄMÄHÄKKI-KAKKU
Pohja
6 munan täytekakkupohja (5)

Appelsiini-toffeetäyte
4 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl toffeekastiketta
n. 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä
300 g appelsiinimarmeladia

kostutus
3 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

kuorrutus
1 dl kermaa
n. 300 g vaaleaa marsipaania

koristelu
50 g tummaa suklaata
marsipaanihämähäkki


Paista pohja ohjeesi mukaan.

Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma, sekoita mukaan tuorejuusto, toffeekastike ja sokerit. Purista vesi pois liivatteista ja liuota ne pieneen määrään kiehautettua vettä. Sekoita hieman jäähtynyt liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Levitä pohjan päälle puolet appelsiinimarmeladista. Kaada puolet täytteestä marmeladin päälle. Tee toinen kerros myös näin. Anna kakun olla yön yli jääkaapissa maustumassa ja kostumassa. Kumoa kakku alustalle ja sivele päälle ohut kerros kermaa, kuorruta kakku marsipaanilla ja koristele suklaalla.


Vaniljainen mukikakku

Nämä mukiherkut tuntuvat nyt olevan IN. Muutaman olen toisista blogeista napannut talteen mutta nyt kokeilin kirjastosta lainaamastani Makeat Mukiherkut-kirjasta Vaniljaisten mukikakkujen ohjetta. Ihan hyväähän tuo oli, ehkä hieman liian isot annokset. Voisi siis sanoa, että yhdestä mukista syö kaksi :D Me piilotettiin vielä vadelmaakin näihin tuomaan hieman lisää makeutta ja tuntumaa. Näitä herkuteltiin kahvin kanssa marraskuun puolessa välissä :D


2 rkl voita (30g)
1 kananmuna
2 rkl tummaa sokeria
1 tl vaniljauutetta
1 rkl kermaa
5 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
(+ 3 vadelmaa)

Sulata voi kulhossa n.20 sekunnin ajan mikrossa 800W:lla.
Vatkaa mukissa yhteen kananmuna, sokeri ja vaniljauute. Lisää edelleen vatkaten kerma, jauhot, leivinjauhe ja sulatettu voi. (Paina vadelmat hieman kakun sisään). Kypsennä mikrossa n.1 minuuttia 40 sekunttia 800W:lla. Koristele halutessa sokerikuorrutteella:

4 rkl tomusokeria
1 tl vettä
1/2 tl nonmparelleja

Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi, kaada valmiin mukikakun päälle ja koristele nonmparelleilla

maanantai 14. joulukuuta 2015

Stellan suklaapikkuleivät

Voi...!!! Tää on ihan jäänyt roikkumaan luonnoksiin :( Näitä pikkuleipiä tein talviloma reissulle Luostolle, jossa siis oltiin viikolla 12 tänä vuonna :D


Sain ystävältäni lahjaksi Angry Birds Stellan kakkukirjan jouluna 2013 :) Samassa paketissa oli myös Heirolin keksimuotti, jota en vielä ole päässyt kokeilemaan :D

Näitä Stellan suklaapikkuleipiä tein meille mukaan kahvileiviksi, kun lähdimme Luostolle lysthiä pitähämän :D Ystävääni ja hänen miestään treffattiin illallisen merkeissä, jonka jälkeen nautimme vuokra mökissämme yömyssyt ja maistelimme pikkuleipiä. Toisen rasian jätin kotiin vahdille ja postin tyhjentäjälle maisteltavaksi :)


250 g voita
3 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5-1 dl suklaarouhetta

Lämmitä uuni 175-asteeseen. Pilko tai rouhi suklaa (ellet käytä esim. valmiita suklaanappeja: Dr. Oetker, Pirkka). Vaahdota voi ja sokerit kevyesti. Lisää munat ja sekoita kunnolla. Yhdistä kuiva-aineet (vehnäjauho, ruokasooda ja suklaa) keskenään. Lisää kuiva-aineet voi-sokeriseokseen ja sekoita massa tasaiseksi.

Muotoile massasta pyöreä tanko, halkaisijaltaan n.5-10 cm. Kääri tanko leivnpaperiin ja anna sen kovettua jääkaapissa tai pakastimessa (n.15-20min.), kunnes sitä on helppo leikata. Leikkaa tangosta n.0,5 cn:n paksuisia viipaleita ja aseta ne uunipellille. Minä "oikasin" tässä kohtaan ja otin vain lusikalla taikinaa, pyöritin palloksi ja litistin :) Jätä pellille riittävästi tilaa jokaisen pikkuleivän ympärille, koska ne leviävät paistuessaan.

Paista 175-asteessa n.6-12 min pikkuleipien koosta riippuen. Valmis pikkuleipä on keskeltä hieman pehmeä.

Hunajainen possupaisti


Paistoin pitkästä aikaa Pyhäinpäivänä possipaistia (tiedän, päivitykset ovat aika myöhässä :D ) Perheelläni on ollut tapana paistaa Pyhäinpäivänä ensimmäinen kinkku tai joku tämän tyylinen possupaisti. Sattumoisin myös äitini oli ostanut samanlaisen possupaistin Pyhäinpäiväksi :D


Ohjeen löysin Hyvä kokki-kirjasta ja josta mausteet vaihdoin turkkilaiseen yleismausteeseen :) Lisukkeena oli sitten pottumuusia ja höyrytettyhä vihanneksia.

HUNAJAPOSSU PAISTOPUSSISSA
5-6:lle

1 kg porsaan kasleria tai lapaa

Pintaan:
2-3 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulisuolaa
1/2 tl timjamia

Kastike:
2-3 dl paistolientä
1 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja

Puhdista liha kostealla paperilla ja sivele sen pintaan hunaja ja öljy. Sekoita mausteet keskenään ja ripottele lihan pintaan. Aseta liha paistopussiin, sulje pussi ja tee kulmaan pieni höyryaukko. Työnnä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan pussin läpi. Nosta paisti uunivuokaan ja kypsennä 150-asteisessa uunissa kunnes mittari näyttää 80 astetta.

Valuta paistoliemi kattilaan mutta anna lihan levätä 10 minuuttia. Poista mittari ja leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Sekoita paistoliemi, vesi ja jauhot kattilassa. Kiehauta seos kastikkeeksi ja tarkista sen maku ja sakeus.


tiistai 1. joulukuuta 2015

Kana herkkuja


Olimme lokakuun lopussa viikonloppuna Eetun kanssa kahdestaan kotona :) Päätin jotain herkkua tehdä meille lauantai-illaksi, kun olin siivonnut koko päivän. Itselle tein Ullan Lempileivonnaiset-kirjasta Kanapiirakan ja koska kanaa jäi, Eetulle sitten kuivattuja kanaviipaleita.

KANAPIIRAKKA
Pohja
100 g voita (juoksevaa n. 1 dl)
50 g juustoraastetta
1/3 tl suolaa
1/2 dl kevyt kermaa (kevyt maitoa)
2 dl vehnäjauhoja

Täyte
300 g broilerisuikaleita
1 sipuli
4 ananasrengasta

Päälle
2 kananmunaa
125 g ranskankermaa
2 valkosipulinkynttä
100 g Aura-juustoa
1 tl currya

Sekoita pohjan ainekset keskenään sekaisin ja painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
Ruskista broilerisuikaleet pannulla, lisää pilkottu sipuli joukkoon. Levitä broileri-sipuliseos pohjalle, aseta ananasrenkaat päälle. Sekoita kananmunat, ranskankerma, murskatut valkosipulinkynnet ja murusteltu Aura-juusto sekaisin, levitä ne täytteen päälle ja ripota pinnalle currya. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.




perjantai 13. marraskuuta 2015

Hirrrveän hyvää hirvikeittoa


Lokakuun puolella mies osti työkaveriltaan hirveä säilykkeenä. Työkaveri on kuulemma hirvimiehiä, joten lieneköhän tuo ollut vielä itse pyydettyä :D Oikein herkullista hirveä oli, ensimmäinen purkki meni ihan paljaaltaan ja leivän päällä, toisesta sitten tein hirvikeittoa tässä viikko sitten. Vielä yksi säilyke odottaa hirvikiusausta varten ,)


Isäkin toi lokakuun alussa taas purkin muikkuja, niinkuin viime vuonnakin. Muikut tuli syötyä ja olipa siellä yksi tosi isokin muikku, liekö jo ollut siika :D Eikä tämä ole kalavale! Siiasta tuli muuten mieleen, että kun olin viidennellä luokalla luokkaretkellä, pilkin elämäni ainoan kerran ja sain siian! :D Annoin sen sitten tallissa majailevalle kissalle, kun enhän minä sillä mitään tehnyt :) Tästä luokkaretkestä on video muistona, jota tulee aina silloin tällöin katseltua. Kiitos Möykky-opelle sen kuvauksesta :)



torstai 12. marraskuuta 2015

Mustikkainen pikapulla


Merjan leivonta ja askartelublogista on löytynyt tämmöinen pikapulla ohje 2011 :) Vieraita oli tulossa (22.10.), joten päätin kokeilla tätä tarjottavaksi kahvin kanssa. Hyvin onnistui ja hyvää oli, meni melkein koko pulla tuoreeltaan! Mutta silloinhan se parhainta on ,) Tätä kyllä tulee tehtyä toistekin, kun jotain hyvää kahville pitää äkkiä saada, oli sen verran nopea ja hyvä. Suosittelen! Ohjen otettu Merjalta talteen :)

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa (en laittanut)
½ tl suolaa
1 kananmuna
2 dl maitoa/vettä
1 dl sulatettua rasvaa (käytin juoksevaa)
1½ - 2 dl mustikoita tai muita marjoja

Päälle:
Raesokeria, mantelilastuja/rouhetta.
Halutessasi voit tehdä myös tomusokeri & vesikuorrutuksen.
Minä laitoin pelkkää raesokeria.

Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää muna, maito ja sulatettu rasva. Lisää lopuksi marjat. Sekoita taikina nopeasti sekaisin, älä vaivaa taikinaa. Voitele vuoka tai laita vuoan pohjalle leivinpaperi. Itse käytin 4 munan kakkupohjavuokaa. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle raesokeri ja mantelilastut/rouheet. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Halutessasi voit tehdä pullan myös ilman marjoja.

maanantai 2. marraskuuta 2015

Porkkanapiirakka


Porkkanakakkua oli jo jonku aikaa tehnyt mieli ja kun Emerald Cityn blogissa näin tämän ohjeen, päätin vaihteeksi kokeilla sitä (joskus syyskuun loppupuolella). Hyvää piirakkaa oli, päällisestä en ehkä niin tykänny :) Ehkä hasselpähkinät tms. olisivat antaneet vähän lisämakua päälle mutta kun ei kaapissa ollu... Laitoin loput piirakasta pakkaseen kuorrutteineen ja ei se minun mielestä ainakaan huonoa tykänny, hyvää oli pakkasestakin. Ehkä kuitenkin pysyn omassa ohjeessani ,) mutta välillä on kiva kokeilla jotain uutta.

Tunnelman tuojia


Lämmin syyskuu innosti anopilta keväällä synttärilahjaksi saadun ruusun oikein runsaisiin kukkiin <3 Olin jo aiemmin miettinyt, että olisi kiva tehdä tämmöinen kynttilä koriste, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.


Vati on saatu vanhimmalta kummitytöltä joululahjaksi, koristekivet ovat samoja, jotka olivat häissämme koristeena :) Liina on itse virkattu Juhannusruusu-ohjeella. Oikein ihana tunnelman tuoja oli, tykkäsin! Kovin kauan vain eivät kukat kestäneet mutta onhan tuo muutenkin nätti.


Ruusu loistossaan <3




"Verikuutakin" innoistuin nousemaan aamuyöstä katsomaan 28.9. :D Komiahan tuo oli, kuva ei anna oikeutta sille mutta ompahan itse otettu muistoksi. Onneksi mies sai parempia kuvia "punaisesta ukosta" :D





Sitten hieman retroilua... Mummoni antoi "ennakko perinnöksi" ompelukoneensa. En ole vielä sillä ommellut mitään, pitänee vähän tutkailla ja harjoitella tilkulle. Monenlaisia tikkauksia näköjään saa aikaiseksi. Yläasteella meillä oli tämän tyylisiä koneita, niitä silloin inhosin :D


Valurautapataa olen haaveillut pitkän aikaa. Cittarissa oli sitten tarjouksessa tämmöinen, muistaakseni 25 euroa. Tämä käy kaikille liesille ja uuniin. Tietysti piti ottaa oranssi ,) Karjalanpaistia olen vasta tehnyt mutta hyvä pata oli.

torstai 22. lokakuuta 2015

Äijäruokaa


Syyskuun alussa tuli tehtyä tätä äijäruokaa, eli uunimakkaraa juuresalustalla :) Hyvää oli ja helppoakin, ihan vaikka äijien itse tehdä esim. saunaillassa :D Ohjehan on otettu talteen Mitä tänään syötäisiin -lehdestä, marraskuun numerosta vuodelta 2011!


UUUNIMAKKARAT JUURESALUSTALLA
4 annosta

1 ps (500g) peruna-sipulisekoitusta
1 ps (250g) kasvissuikaleita
1 pkt (400g) grillimakkaroita
1 tomaatti
n. 80 g juustoa
1 rkl juoksevaa margariinia
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl kuumaa maitoa

Lämmitä uuni 225-asteeseen. Kaada jäiset peruna-sipulisekoitus ja kasvissuikaleet voideltuun, kookkaaseen vuokaan ohueksi kerrokseksi ja anna niiden sulaa uunin alatasolla 15-20 minuuttia. Sekoita juureksia pari kertaa sulatuksen aikana.

Leikkaa juuresten sulatessa kuhunkin makkaraan kolme syvää poikkiviiltoa. Työnnä jokaiseen viiltoon ohut ja pieni juustoviipale sekä kapea tomaattilohko. Raasta loput juustosta.

Ota vuoka uunista, mausta juurekset suolalla ja pipurilla. Kaada kuuma maito vuokaan. Sekoita sulaneet juurekset ja paina täytetyt makkarat juuresalustaan. Levitä juustoraaste juuresten päälle. Jatka kypsennystä kunnes makkarat ovat kuumentuneet ja juusto saanut hiukan väriä eli n.25 min. Tarjoa lisäksi sinappia ja maustekurkkua.

Vinkki! Voit myös käyttää annosvuokia.

maanantai 19. lokakuuta 2015

Helpot suklaamuffinit ja puolukkasuklaa-piirakka


Herkkuhovin blogista löytyi näiden nopeiden ja herkullisten suklaamuffinien ohje, nam! Näitä onkin useamman kerran tehty ja eri variaatioilla: maito- ja valkosuklaalla, maitosuklaalla + karpaloilla. Karpaloisia versioita tein puolukkaretken eväskaffelle. Enon kans "perinteisesti" (toinen kerta :D) käytiin puolukassa, eno toi sokeri kahvet ja minä muffinit. Normaalistihan kahvin juon maidon kera mutta kyllä se näköjään tuolla metsässä maistuu sokeri versiokin :D


Muffinien ohje napattu Herkkuhovilta :)

( 12 kpl )

3 dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl kermaa
100g sulaa voita
2 dl marjoja / suklaarouhetta / vaahtokarkkia /pähkinärouhetta tms..

Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko munat toiseen kulhoon ja lisää sokeri. Sekoita käsivispilällä noin minuutin verran. Lisää kuivat aineet siivilän läpi samalla sekoittaen. Yhdistä voisula ja kerma, ja lisää taikinaan. Jaa paperivuokiin muffinipellille ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia.


Ja tässä suklaakarpaloiset versiot. Tuoreista puolukoista tuli sitten tehtyä Pullahiiren ohjeella puolukkasuklaa-piirakkaa, suklaahippujakin kun sopivasti vielä muffinien teosta jäi :)




keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Tomaattisalaatti


Cebicin Keittiöstä löytyi tämmöinen herkullisen näköinen tomaattisalaatti. Sitä sitten elokuussa (?) tein, en enää muista, kun nämä päivitykset vähän laahaa :D Hyvää kyllä oli, söin loput paljaaltaan :D


Grillikauden päättäjäisetkin pidettiin, eno piffas lihat, me salaatit, makkarat ja jälkkärin, joka tällä kertaa oli kaupan unelmatorttua :)


Terassille sain "Venetsialaisvalot", oon jo useamman vuoden tuommoisista haaveillut :) Ihan kivasti illalla näkyy, nyt vielä paremmin, kun tulee aikaisemmin pimeä. Pitäisi vaan päivällä auringon hieman paistella, että latautuisi... Voihan niitä kyllä sisälläkin lampun alla ladata ,)

Kummityttö yökylässä


Elokuussa meillä oli ensimmäistä kertaa kummilapsi yökylässä :D Tämän ehti aloittaa keskimmäinen, ekanluokan syksyllä aloittanut kummityttö. Touhuttiin kaikenlaista kivaa ja myöskin leivottiin, tottakait! Tyttö oli aamulla käynyt veljensä kanssa poimissa metsämansikoita, mustikoita ja lillukoita (joita ei kyllä käytetty kuin suklaalusikoissa :D ) ja jos en nyt ihan väärin muista, tais muutama vadelmakin löytyä... Marjoista sitten tehtiin tällä ohjeella PIIRAKKA, josta ei kaiken hauskuuden keskellä ehditty kuvaa ottamaan :D

Olin varannut Hietasaaren Ponipihasta puolen tunnin ratsastustunnin, siellä tyttö sai vähän ensin harjata Valle-ponia ja pukea tallitytön kanssa varusteet. Sittempä he menivätkin metsään ratsastamaan, tallityttö talutti Vallea ja kummityttö ratsasti :) Me miehen ja tytön vanhempien kanssa odoteltiin pihamaalla ja juteltiin.


Kotia kun pääsimme, leivoimme piirakan ja teimme Pätkis-lusikoita ja touhusimme kaikenlaista :) Kivaa oli kaikilla!


Tyttö talutti Eetua ilta- ja aamulenkeillä :)

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kaloreitten kulutusta


Keväällä tuli innostus ilmoittautua pitkästä aikaa yhteislenkille; Likkojen Lenkille Oulussa ja matkaa oli sen 7,5km. Joskus vuosia sitten olen käynyt viimeksi Raahessa, silloin siellä oli Fiian 10 -nimellä tämmöinen lenkki. Sain yhden ystävänkin houkuteltua mukaan, jonka kanssa sitten harjoiteltiin yhdessä ja erikseen koitokseen :) Ja hyvinhän se menikin, alitimme tavoiteaikamme 6:lla minuutilla! :D Ensi vuonna sitten uudestaan ,)

Lenkkarit ja kuulokkeet olivat kovassa käytössä :)

Lenkille sai myös pukeutua ja siellä olikin kilpailu, johon näillä asuilla pystyi osallistumaan. Smurffit olivat yksi parhaiten pukeutuneita minun mielestä :)

Postin tuomaa: paita, pääsyranneke ja alennuslippu laivalle.

Ilmatkin olivat sopivat, puolipilvinen, oikein hyvä lenkki-ilma.

Illalla sitten saunoimme ystäväni luona ja kävimme kuuntelemassa Jonne Aaronia Tähdessä :) Päivä oli oikein mukava, kiitos siitä ystäväiseni! <3