Jouluksi tuli leivottua 10 pellillistä piparkakkuja sekä kaksi kahvikakkua 🙂
Martan kanssa leivottiin piparkakkuja; tonttuja, alpakoita, perhosia, pöllöjä ja karhuja 🙂 Alpakka muotti ostettiin syksyllä
Linnunradan tilalta, kun kävimme Martan kanssa siellä. Muut muotit on ostettu kesällä Raahesta.
Piparkakku taikinaa jäi hieman, joten laitoin sen pakkaseen, että voimme tehdä myöhemmin vielä pienen satsin piparkakkuja 😋
Lisäksi leivoin pakkaseen pari kahvikakkua vierasvaraksi 🙂 Vasemmalla piparkakkukakku ja oikealla taatelikakku.
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
5 - 6 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 1/2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl soodaa
150 g voita
2 dl kermaa tai 200 g kermaviiliä
1/2 dl siirappia
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja anna hetki jäähtyä. Lisää munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta, voisulaa, kermaa tai kermaviiliä sekä siirappia. Nostele taikina tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka. Kumoa taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen kumoamista.
Vinkki: Kakun voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen, sillä sen maku vain paranee säilytyksen aikana. Kääri jäähtynyt kakku folioon ja nosta jääkaappiin tekeytymään 2–3 päiväksi.
1½ dl vettä
1 pkt taateleita (n. 300 g)
200 g voita
2 munaa
2-3 dl sokeria
½ dl kermaa tai maitoa
n.4½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
Kiehauta vesi ja taatelit kattilassa. Lisää voisula seokseen ja anna jäähtyä. Lisää munat yksitellen ja sekoita. Oikein kuohkea kakku tulee, kun kiehautetut taatelit jäähdytetään sähkövatkaimella sekoittaen.
Lisää taikinaan sokeri, kerma tai maito sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina korppujauhoilla leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista taatelikakkua 175-asteisen uunin alatasolla 45 min-1 tunti.