perjantai 25. huhtikuuta 2014

Hillopiirakka

Pääsiäisen herkuttelut jäivät herkuttelematta flunssan vuoksi :( Vieläkin tauti jyllää, sain onneksi siihen troppia (lääkettaä), joten jospa se tästä asettuisi vähitellen.


Sain kuitenkin Kiirastorstaina tehtyä tämmöisen piirakan, jota sitten nautittiin vaniljakastikkeen kera. Lankalauantaina mies kävi hakemassa kaupasta pienen täytekakun synttäreidemme kunniaksi. Emäntä kun ei jaksanut leipoa ja eihän tuota syöjiäkään ollut kuin me kaksi, enoni kuitenkin kävi meitä hieman avittamassa sen tuhoamisessa :)

Ohje on otettu vanhasta Gluteenitonta leivontaa -blogista 2011, uudesta se löytyy TÄÄLTÄ. Se on helppo, ei tarvita edes sähkövatkainta vaan sekoitus onnistuu ihan lusikalla. Pohjakaan ei murene, vaikka gluteeniton onkin. Hillona käytin aprikoosi hilloa. Sitä olisi saanut olla enemmän, olisi tullut pienemmät ruudut mutta kun ei ollut kuin yksi purkki kaapissa eikä viitsinyt toista lähteä hakemaan...

Hillopiirakka

150 g sulaa voita
1 dl sokeria
0,5 dl kermaa (laitoin maitoa)
3 kananmunaa
4 dl glut. jauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
paiston kestävää hilloa

Seikoita sula voi, sokerit ja kerma. Lisää joukkoon kananmunat hyvin sekoittaen ja sekoita viimeisenä taikinaan jauhot sekä leivinjauhe. Levitä taikina vioan pohjalle ja levitä hillo pursotinpussia apuna käyttäen taikinan pinnalle raidoiksi. Paista 225-asteessa n. 30n min. Siivilöi halutessasi jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria.

TEXMEX-perunamuusivuoka


Kodin Kuvalehdessä nro 10/2013 oli tämmöisen ruoan ohje. Oli oikein hyvää ja helppoa tehdä, mukavaa vaihtelua arkiruokaan :) Ohjekin oli hyvin yksinkertainen:

TEXMEX-perunamuusivuoka

8-10 annosta

1 l löysää perunamuusia (tein pussimuusia)
3 munaa
2 rkl voita / margariinia

Texmex-jauhelihakastike
400 g jauhelihaa
1 dl vettä
1 pss taco-mausteseosta
3 rkl ketsuppia / 2 rkl tomaattipyreetä
1 pss (200 g) esim. herne-maissi-paprika pakastesekoitusta
(1 prk (200 g) ranskankermaa)

Päälle 
juustoraastetta
kirsikkatomaatteja

Valmista kastike: Ruskista jauheliha ja lisää vesi ja taco-mauste. Sekoita ja lisää ketsuppi / pyree ja pakastevihannekset. Anna hautua perunamuusin teon ajan. Lisää lopuksi ranskankerma, jos haluat.

Valmista perunamuusi pakastetusta perunamuusiaineksesta, oikeista perunoista tai pussimuusi jauheesta. Lisää muusiin munat ja voi, sekoita hyvin. Muusi saa jäädä melko löysäksi.

Kaada voidellun vuon pohjalle vähän perunamuusia ja sen päälle jauhelihakastiketta, jatka näin. Jätä päälimmäiseksi kerrokseksi jauhelihakastiketta. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja halkaise kirsikkatomaatteja koristeeksi. Paista 175-asteessa uunin keskitasolla 20-30 min.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Vaivaamaton ja vaivaton leipä


Tästä leivästä on tullut yksi mun suosikeista juurikin helppouden takia: aamulla, kun tekee taikinan työpäivän ajaksi tekeytymään, saa illalla tuoretta leipää. Tai vaihtoehtoisesti viikonloppuna aamuksi, kun tekee taikinan illalla :D

Oon tehny tätä savipadassa kuin myös tuossa Kermansaven padassa, molemmissa tulee yhtä hyviä. Jauhojakin olen vaihdellut ja sekoitellut, mm. hiivaleipäjauhoja ja ruisjauhoja.

Vaalea vuokaleipä


Itse tehty leipä on herkullista ja tuo ihanan tuoksun kotiin. Monesti se on myös edullisempaa ja tietääpähän ainakin mitä leipä sisältää :) Itse tykkään tehdä helppoja ja nopeita leipiä, sellaisia, jotka eivät vaadi kovin monimutkaisia aineksia ja vaivaamista. Tämä on yksi tämmöinen ja oikein herkullinen! Ohje on napattu Koiranpentu leipoo -blogista. Itse korvasin vehnäjauhot hiivaleipäjauhoilla. Kannattaa kokeilla, vaikka pääsiäis pöytään :)


VAALEA VUOKALEIPÄ

2, 5 dl vettä
0,5 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
50 g voita
5-7 dl hiivaleipäjauhoja 

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola, sokeri, sekä hiiva ja osa jauhoista. Sekoita hyvin ja alusta joukkoon lopus jauhot sekä sulatettu voi. Anna kohota leivinliinan alla. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja tee siitä pitkulainen leipä. Asettele taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota toisen kerran. Paista kohonnut leipä 175-asteessa reilut 30 min., eli kunnes leipä on kauniin ruskea ja kypsä. Anna leivän jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa se vadille. Leikkaa vasta hieman jäähtyneenä repeilyn estämiseksi.

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Virpojien palkat


Pikku virpojia taas eilen Palmusunnuntaina odoteltiin :) Tällä kertaa kävikin peräti 10 (ja yksi iso ,D)!! Liekö pikku noidilla ollut jossakin kokoontumiset ja vaihdettu tietoja missä talossa kannattaa käydä :D

Meiltä virpojat saivat tänä vuonna pussin, joka sisälsi Kinder -suklaamunan, virvon varvon tai Pätkis -patukan ja osaan myös eksyi pikku tipunen. Osa pusseista oli ilman tipua, koska ne loppuivat kesken... En arvannut, että nuin paljon virpojia kävisi (kun ei ole aikaisemmin käynyt), joten en osannut tipuja varata tarpeeksi. Pussejakin piti päivällä tehdä lisää! :D


Jospa se tämä huusholli on nyt vuodeksi virvottu pahoista hengistä pois ja siunattu terveydellä :)

Tomaatti-aurajuustopiirakka



Pari viikonloppua sitten olin yksin kotona ja päätin tehdä iltapalaksi suolaista piirakkaa ihan itselle :) Ohjeen löysin Ulla Svenskin Suloiset suolaiset -kirjasta, johon kuitenkin tein pieniä muutoksia. Suosittelisin kuitenkin tomaatit muuttamaan alkuperäisen ohjeen mukaan isoiksi tomaateiksi, jotka leikkaat ohuiksi siivuiksi. Vaikka piirakka olikin hyvää, oli "tomaatittomat" kohdat aika äklöjä :D Mutta tässäpä ohje niinkuin itse tein.

Pohja:
150 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 prk valkosipuli-yrtit -Cuisinea
kirsikkatomaatteja
1/2 pkt (85 g) aurajuustoa
1 tl basilikaa
1 dl emmental-mozzarella raastetta

Nypi vehnäjauhot voihin ja sekoita joukkoon kylmä vesi. Painele taikina voidellun, halk. 28 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä Cuisine pohjalle, leikkaa tomaatit siivuiksi ja aseta ne Cuisinen päälle. Murustele aurajuusto pinnalle ja ripota basilika ja juustoraaste lopuksi piirakalle. Paista piirakkaa uunin alatasolla 175-asteessa n. 30 min tai kunnes se on kypsä.


maanantai 7. huhtikuuta 2014

SLY27

http://originaalisly.vuodatus.net/lue/2014/04/ilmoittuminen-sly27-kierrokselle

Vielä on aikaa ilmoittautua seuraavalle SLY-kierrokselle. Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan tarkempia ohjeita.

Itsellä vielä mietinnässä, onko aikaa, energiaa, ym... :) Teemoja olen kylläkin jo miettinyt :)

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Eetun kaverikoira juhlat


Viime viikonloppuna juhlittiin Eetun (ja myös minun) "uraa" Kaverikoirailussa. Ensimmäinen vierailu tehtiin nimittäin 1.4 raahelaiseen päiväkotiin, jossa satuin myöhemmin myös olemaan pari kuukautta työllistämistuella töissä :) Tarkoitus oli siis juhlistaa 10-vuotis uraamme mutta kuvien tarkempi tutkailu ja vetäjien tarkistukset osoittivat, että juhlimme vuotta liian aikaisin!! :D Noh, haitanneeko tuo, juhlimme sitten 9-vuotis taivaltamme :)


Tarjolla oli Eetu pikkuleipiä, leipäjuustoa, hilloja, tyrnihyytelöä, Pinjata-kakkua, Broileritötteröitä ja Tacopiirakkapizzaa.


Eetu sai oman kakkunsa, valtavan sikanokan! :D

Tässäpä kuvia meidän ensimmäiseltä vierailulta :)








Tässä ollaan sitten saatu virallinen Kaverikoira huivi ja ollaan virallisesti virkakelpoisia :)


Tässä puolestaan ollaan hakemassa diplomia ja mitalia.



"Onks ne mulle?"


Palkittu Kaverikoira ja emäntä


Kerran vuodessa saadaan Kennelliitolta kiitosta tehdystä työstä, tämä on joskus vuosien takaa. Alkuaikoina oli myös ohjaajille suklaapatukoita :)


Kiitämme näin etukäteen "kuluneista 10-vuodesta" nykyistä ohjaajaamme Marjattaa ja edellistä ohjaajaamme Katia, kuten myös "työkavereitamme" :) Ja Toivomme vielä muutamia vuosia tämän palkitsevan vapaaehtoistyön parissa.

Pinjata-kakku


Unelmien Talo&Koti -lehden mukana oli joulun alla Kinuskikissan joulu lehtinen. Siellä oli tämmöinen kakku, hieman jouluisella koristelulla vain. Hauska kakku, karkkikuoppa vaan olisi voinut olla syvempi ja karkit jotain suklaakarkkeja, mun laittamat meinasivat olla hieman sitkeitä ja tarttuivat hampaisiin... Sitruunatuorejuuston myös vaihdoin mangotuorejuustoon ja reunoille laitoin mangoviipaleita sekä tummia viinirypäleen puolikkaita tuomaan hieman hedelmäisyyttä kakkuun.


Pohjaksi voit paistaa tavallisen kääretorttupohjan, josta sitten leikkaat sopivia palasia, joilla peität kulhon (tilavuus max. 2 L) sisäpinnan. Kostukkeena ohjeessa oli maitoa mutta itse kostutin laimennetulla appelsiinimehulla, tässäkin voit käyttää mitä haluat.

Täyte
2 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
200 g mangoituorejuustoa
200 g valkosuklaata
200 g ranskankermaa
2 rkl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja lisää siihen mangotuorejuusto. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä ja yhdistä se ranskankerman kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi suklaaseokseen ja lisää sitten seos kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kaada täyte kulhoon kakkupalojen päälle. Peitä pienemmän kulhon (tai juomalasin tms.) ulkopinta leivinpaperilla ja sitten kelmulla. Paina se täytteen keskelle niin, että täytettä on yhtä paljon joka puolella (tästä tulee karkkikolo). Anna hyytyä jääkaapissa n. 3h (itsellä oli yön yli). Poista lasi ja kelmut, täytä kolo karkeilla, pähkinöillä, suklaarouheella... Jos täytettä jäi, peitä karkit sillä. Tee pohja jäljelle jääneistä taikinapaloista. Kumoa kakku.

Kuorrute
200 g valkosuklaata
200 g mangotuorejuustoa
strösseileitä, tms..

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Notkista tuorejuusto vatkaimella ja sekoita joukkoon suklaa. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja koristele.


Itse laitoin sisälle Pupuneidin hedelmärakeita ja Verkkokaupasta löytyneitä Skittlessejä. Nämä olivatkin "vaarallisia", kun oli ihan varoitettu takana, että "Atsoväreillä voi olla negatiivinen vaikutus lasten käyttäytymiseen ja keskittymiseen" :D

Broileritötteröt


Näidenkin ohje löytyy Ulla Svenskin Suloiset suolaiset-kirjasta, omalla variaatiolla :D  Tällä tyylillä olen myös tehnyt makeita sarvia. Ja tässäpä minun versioni näistä herkullisista ja helpoista pikku suolaisista. Tai aika isojahan nuo loppujen lopuksi oli...

Voitaikinaa/lehtitaikinaa paketti (500g)
Täyte
300 g marinoituja broilerinsuikaleita
1 prk ananasta
200 g chili-paprikatuorejuustoa

Anna taikinalevyjen sulaa ohjeen mukaan. Kaulitse niitä hieman pidemmiksi ja ohkasemmiksi. Leikkaa yksi levy kolmeen osaan (3 tötteröä). Voitele kananmunalla nauhan toinen reuna ja kieritä se sarvimuotin ympärille aloittaen ohuemmasta päästä. Paista 225-asteessa n.15-30 min tai kunnes sarvet näyttävät kypsiltä.

Paista broilerinsuikaleet öljyssä pannulla. Anna niiden jäähtyä hyvin ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon pilkotut ananaspalat ja tuorejuusto. Pursota jäähtyneiden sarvien sisälle täytettä.

Täytettä jää yli mutta on herkullista leivän päällä. Josta tulikin mieleen, että voisi sopia oikein hyvin voileipäkakkuunkin tämä täyte :)


Tacopiirakkapizza


Oikein herkullinen ja helppo suolainen vaikka illanistujaisiin tai vaikkapa pelkäksi iltapalaksi :) Alkuperäinen ohje on Ulla Svenskin Suloiset suolaiset-kirjasta, pienillä muutoksilla, laitan tähän ohjeen niinkuin itse tein.

Pohja
15 g hiivaa
1 dl vettä
2,5-3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa

Pohjan päälle
100 g kermaviiliä
1 pussi Taco -dippijauhetta

Täyte
200 g jauhelihaa
1 sipuli
1 prk (315 g) salsakastiketta (Pirkka salsadippi keskivahva)
hieman mustapippuria
kirsikkatomaatteja
juustoraastetta

Valmista pohja liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen, vaivaa joukkoon vehnäjauhot ja suola. Anna taikinan kohota täytteen valmistamisen ajan.
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, lisää salsakastike joukkoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10 min.
Kauli taikina 30*23 cm:m piirakkavuokaan tai halk 28 cm:n vuokaan sopivaksi. Sekoita kermaviili ja dippijauhe, levitä seos pohjan päälle. Kaada pinnalle jauhelihaseos pannusta, ripottele päälle hieman mustapippuria, puolitetut kirsikkatomaatit ja juustoraaste.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 250-asteessa n.7-10 min tai kunnes piirakka näyttää kypsältä.

Itse tein ohjeen 2-kertaisena, jolloin sain pellillisen tätä piirakkaa.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Huopatossut veljelle

Viimeisiä joululahjoja näin pääsiäisen alla vielä jakelen :D


Toiselle veljelle tuli tehtyä tossut joululahjaksi. Ohje löytyi Novitan sivuilta ja lankana oli Novitan Huopanen lanka. Tossut huovutin ensin 40-asteessa mutta kun ei mielestäni ollut tarpeeksi, huovutin vielä 60-asteessa. Sitten oli mielestäni sopiva :)

Tossu ennen huovutusta.

Veljen jalka on n. 43 cm. Ohjeessa oli vain kokoon 40, joten hieman katselin eri kokojen lisäyksiä ja tein sitten omat lisäykseni. 200 g lankaa riitti justiinsa, ei jäänyt yhtään yli, sekin tieten riippuu käsialasta. Mukavan oloiset oli, vois vaikka itsellekin tehdä :) Enolle ainakin oli tarkoitus tehdä, sitten kun sormenpäät hieman paranevat. Mulla kun tahtoo talvella kovilla pakkasilla tulla halkeamia eikä ne tahdo parantua millään. Rasvauskaan ei oikeastaan auta, muuta kuin, että eivät pahene...

Tossu huovutettuna.