keskiviikko 31. elokuuta 2011

Pirun hyvää piirakkaa

Kuten isäni sanoi... Suolaista piirakkaa teki mieli tehdä ja koska en ole koskaan tehnyt kasvisversiota, päätin nyt kokeilla. Ja tosi hyvää tulikin, tätä on jo toisen kerran tehty viikon sisään.

Pohja 150 g huoneenlämpöistä voita / margariinia
2 dl vehnäjauhoja
n. 0,75 dl ruisjauhoja
n. 0,25 dl leseitä
(ruisjauhot ja leseet voi korvata vehnäjauhoilla, jolloin niitä tulee siis 3 dl)
3 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot keskenään ja nypi sitten huoneenlämpöisen voin kanssa sekaisin. Lisää vesi ja seikoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina pyöreään piirakkavuokaan. Voit käyttää hieman jauhoja apuna, taikina on aika löysää. Esipaista pohjaa uuniin alimmalla tasolla 200-asteessa 10 min.

Täyteeksi voit laittaa mitä mielesi tekee, tällä ohjeella voi tehdä kinkkupiirakkaakin, kalaa en ole vielä kokeillut. Mulla oli tällä kertaa täytteinä:
300 g nuppuvihanneksia (kaupan pakastealtaasta ja nämä kannattaa ensin sulattaa mikrossa),
minitomaatteja halkaistuna,
herkkusieniä ripoteltuna sinne sun tänne, kuin myös
fetajuustoa, aurajuustoa ja valkosipulimurskaa.

Täytteiden päälle ripottele n. 100 g juustoraastetta sekä munamaito: 3 munaa + 2 dl ruokakermaa tms. sekoitettuna ja hieman suolaa ja jauhettua muskottipähkinää. Jatka paistamista n.20 min. Koita malttaa antaa piirakan jäähtyä, jottet polta kieltäsi!

Aikaisemmat kommentit:
Kodin Onni kirjoitti 31.08.2011 - 15:19
Nam mikä herkku! :) Kuvatkin niin herkulliset :P

MinnaT kirjoitti 31.08.2011 - 21:36
Kyllä oli herkku, kuvat melkein tekee oikeutta maulle ,)

Punaisia marjoja

Viikonloppuna tuli käytyä mummon viinimarjapensaassa ja keittiönkaapissa "ryöstöretkellä". Marjoja meni kakkuihin mutta kyllä niitä eksyi pakkaseenkin asti. Tänä vuonna yritin uudestaan ottaa viinimarjoja koristeeksi, kun viime vuonna kävi pakkasen kanssa vähän hassusti ja ne meni siinä... Mutta tämmöisiä kakkuja sain nyt aikaiseksi ja molemmat olivat erittäin hyviä.

Herukkakakku Mansikkamäen ohjeella. Unohdin sitruunan tässä kakussa hedelmäkoriin.  mutta hyvää se siltikin oli. Tässä kakussa käytin mummolta "ryöväämääni" kakkuvuokaa, välillä on mukava tehdä tuon mallisia kahvikakkuja.

Herukoilla höystetty juustokakku Belle Baien ohjeella. Tässä käytin karamellisoitua maitoa, joka on valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa ja jota olen joskus tilannut Kakkusankareilta.

Molemmat olivat oikein hyviä, joten menevät "voi tehdä uudestaankin" -kansioon. Erilaisia variaatoita voisi kakuista kokeilla, niin eivät jää vain pelkiksi "syksyn" kakkusiksi.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Karjalanpiirakat

Kesä herkut aloitettiin suolaisilla, joten lopetetaan ne myös suolaisiin.
Karjalanpiirakoita olen tehnyt sen yhden ja ainoan kerran joskus 10 vuotta sitten mutta halut niiden tekoon ei ole kadonneet. Nyt sitten päätin yllättää isännän ja tehdä viimein omatekoisia karjalanpiirakoita, joita sitten pitkän työpäivän jälkeen sai lämpiminä syödä.
 Nämäkään ei nyt ulkonäöllisesti, eikä varsinkaan rypytysten suhteen ole niin täydellisiä, mutta nämä ovatkin Karjalanpiirakat ála Minna. Ulkonäön puutteen korvasi kuitenkin maku. Pitää tässä yrittää useammin tehdä, eihän näissä nyt niin kauhea homma ollutkaan mitä muisti antoi ymmärtää.
 

Aikaisemmat kommentit:
Katiskatar kirjoitti 26.08.2011 - 14:20
Kun saiskin joskus aikaan tehdä itse piirakoita! Ei sillä ulkonäöllä niin ole väliä kunhan maku on loistava, ja epäilemättä nämä sulivat suuhun voin kanssa nautittaessa :)

MinnaT kirjoitti 30.08.2011 - 12:27
Kyllä sulivat :)

nami-hiiri kirjoitti 06.09.2011 - 12:34
Ei se näkö, vaan se maku ! :D
Tämä on yksi niistä leipomuksista, joita silloin tällöin ulkosuomalainen oikeasti kaipaa. Ruisjauhoja ei täällä tunneta samaan tapaan, kuin Pohjolassa ja se voikin on erilaista :D .
Kipitän linkittämään sinut!

Macaronit

Jäätelön teosta jäi valkuaisia yli, joten pääti kokeilla Macaroneja tehdä. Ei näistä nyt niin komeita tullut kuin muilla... mutta omaan suuhunhan nämä menivät, joten haitanneeko tuo... Hyviä kyllä olivat ja makeita, mutta siltikin katosivat. Ohje on Hellapoliisin ja värjäsin puolet taikinasta ruskeaksi ja toisen puolen punertavaksi.

Ruskeissa on maitosuklaalevitettä sisällä
ja punertavissa Lemon Curdia.

Täytyy sanoa, että ruskeat oli parempia, minusta tuo Lemon Curd maistuu jotenkin tiskiaineelle... Olen kokeillut sitä monella eri tavalla mutta se ei jotenkin meikäläisen suuhun sovi, joten tais sen kokeilu jäädä tuohon yhteen purkkiin.

Aikaisemmat kommentit:
Taija kirjoitti 21.08.2011 - 12:09
Kannattaa kokeilla itse tehtyä lemon curdia, on paljon paljon herkullisempaa kuin kaupan!
Macaronien teossa harjoitus tekee mestarin, niitten onnistuminen riippuu niin monesta asiasta että vain kokeilemalla selviää miten esim. oma uuni paistaa ne parhaiten ym :)

MinnaT kirjoitti 21.08.2011 - 12:12
Joo, ei kyllä macaronien teko tähän yhteen kertaan jäänyt, sen verran olivat hyviä, että pitää uudestaankin tässä kokeilla :) Ja vois kyllä sitä itsetehtyä lemon curdiakin kokeilla, näytti sivuillasi ohje olevan ,D

Suklaajäätelö

Jäätelöä piti koko kesän kokeilla mutta en päässyt sitä kuin vasta viimeisillä loma päivillä tekemään. Isäntä halusi tällä kertaa kokeiltavaksi Suklaajäätelöä ja täytyy sanoa, että ihanan suklaista tämä oliki.

Ohje on Unelmien jäätelöherkut -kirjasta

SUKLAAJÄÄTELÖ
2 annosta
1 1/4 dl maitoa
1 1/4 dl kermaa
3 kananmunan keltuaista
50 g (n. 0,6 dl) sokeria
n. 1 dl tai maun mukaan veitsellä hienonnettua suklaata (käytin taloussuklaata)

Kuumenna kaikki ainekset lukuun ottamatta hienonnettua suklaata. Älä anna lämpötilan ylittää 70 astetta. Sekoita koko ajan vatkaimella kattilan pohjaa myöten niin ettei seos pala. Jäätelöseoksesta pitäa tulla rakenteeltaan sakeaa. Ota kattila sen jälkeen pois kuumalta levyltä ja sekoita huolellisesti joukkoon hienonnettu suklaa. Sekoita niin pitkään, että kaikki suklaa sulaa. Vatkaa jäätelöseos jäätelökoneessa. Pakasta seos 4-5 tunniksi tai mieluiten yön ajaksi, jolloin sen maku ehtii kehittyä.

Pienet kirsikkapiirakat

Isäntä tulosti viime vuonna Avaruusasema-blogista Baby Cherry Pies -ohjeen ja pyysi niitä joskus tekemään. Tarkoitus oli tehdä niitä samantien mutta kun vanhempieni kirsikka sato jäi sen verran pieneksi, ei niitä vähäisiä kirsikoita viitsinyt muualle tuhlata kuin suoraan suuhun. Sattumoisin olin ottanut Nelosella (ja aikoinaan myös LIVillä) pyörivästä Annan Mehukkaasta Keittiöstä (Fresh with Anna Olson) saman ohjeen ylös tarkoituksena niitä joskus tehdä. No tänä vuonna sato oli sen verran suurempi, että pääsin näitä isännänkin pitkään haaveilemia piirakoita kokeilemaan. Minä tein piirakat suoraan tuollaisiin alumiinivuokiin, jolloin ne kävi hyvin myös leivoksista.
Piirakat olivat oikein hyviä, suosittelen kokeilemaan! Ohje on kopsattu Avaruusasemalta.
BABY CHERRY PIES

Pohja
  • vajaa 6 dl vehnäjauhoja
  • 225 g (suolaamatonta) voita
  • (1/2 tl suolaa)
  • reilu 1 dl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
Nypi jauhot ja hieman huoneenlämmössä pehmennyt voi keskenään. Lisää suolaa jos käytät suolatonta voita. Sekoita vesi ja sitruunamehu ja vaivaa neste hellästi massaan. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi. Taikina näyttää tässä vaiheessa märältä, mutta kuivuu jääkaapissa.

Täyte
  • 1,4 l tuoreita kirsikoita
  • 3,5 dl sokeria
  • ripaus kanelia
  • 4,5 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 0,5 dl vettä
  • kananmuna sekoitettuna 2 rkl vettä voiteluun
Poista kirsikoista kivet, onnistuu erityisen hyvin kivenpoistajalla joka on suositeltava tähän hommaan. Laita kirsikat kattilaan, mittaa sokeri ja kaneli ja lisää kirsikoiden sekaan. Kuumenna seosta kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuutin ajan usein sekoittaen. Sekoita sitten vesi ja maissitärkkelys suurukseksi ja lisää kirsikkaseoksen joukkoon. Keitä kunnes seos on sakeutunut, siirrä kattila pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä kunnolla.

Jaa taikina kahteen osaan suhteessa 1/3 ja 2/3. Kauli isompi taikina levyksi. Leikkaa siitä pohjat pyöreän n. ø 12 cm muotin avulla. Asettele pohjat muffinssipellille. Täytä kirsikkatäytteellä.
Kauli pieni taikina. Leikkaa ohuita suikaleita taikinapyörällä. Nosta joka toinen sivuun ja taita jäljelle jääneistä joka toinen. Aseta yksi sivussa olleista suikaleista pöydällä olevien päälle ja käännä taitetut suikaleet takaisin sen päälle. Tee ristikko vastaavalla tavalla loppuun. Leikkaa ristikosta muffinsipellin muottien kokoisia kansia pyöreän muotin avulla. Voitele piirakat munaseoksella ja ripottele päälle hieman sokeria. Paista uunin alatasolla aluksi 190°C 5 minuuttia ja sitten 175°C vielä 25 minuutin ajan.
Taikinasta riittäisi myös hieman isompaan annokseen, mutta silloin täytettä pitää tehdä enemmän.


Aikaisemmat kommentit:
Pullahiiri kirjoitti 09.09.2011 - 14:52
Ihanan näköisiä piirakoita! Maistuis varmaan minullekin!

tärpätti kirjoitti 08.11.2011 - 06:25
ihanan näköistä

tiistai 16. elokuuta 2011

Punaherukka-valkosuklaakakku

Pöytä kahdeksalle -blogista bongasin viime vuonna tämän herkullisen kakun ohjeen. Tätä oli jo viime syksynä tarkoitus kokeilla mutta se meni jotenkin ohi... Toinen yritys oli jouluksi mutta nyt kolmas kerta toden sanoi.

Oli niin hyvää ettei kokonaisesta kakusta ehtinyt kuvaa saamaan...
Mulla jäi nuo marjat tuohon pinnalle, seuraavalla kerralla ajattelin niitä hieman varovaisesti sekoittaa täytteen joukkoon. Tämä vois piirakka mallisenakin olla hyvää. Alkuperäinen ohje on Kotilieden sivuilta ja se on sieltä suoraan kopsattu.

PUNAHERUKKA-VALKOSUKLAAKAKKU
Määrä
150 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
täyte:
100 g valkosuklaata
2 prk (á 250 g) mascarponejuustoa
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
½ sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
2-3 dl punaherukoita

1. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna huolellisesti sekoittaen. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja pyöräytä nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, painele tasaiseksi levyksi ja anna levätä jääkaapissa täytteen teon ajan.
2. Sulata mikrossa pieniksi paloiteltu valkosuklaa. Anna jäähtyä. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kanamunat hyvin keskenään. Lisää joukkoon perunajauhot, sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu sekä sulatettu ja jäähtynyt valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi.
3. Vuoraa pitkänomainen, vetoisuudeltaan noin 1,5 litran leipävuoka leivinpaperikaistaleilla. Painele taikina jauhotetuilla käsillä vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä.
4. Valuta täyteseos vuokaan ja ripottele pinnalle punaherukat.
5. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
6. Anna kakun jäähtyä kunnolla ritilällä, jolloin se myös jähmettyy hyvin. Kumoa kakku täysin jäähtyneenä tarjoiluvadille ja koristele tuoreilla herukkatertuilla.

Ulko ruokintaa

No niin, aloitetaanpas tämä loma tekojen purku. Yritän näitä tässä laitella siinä järjestyskessä, missä niitä olen tehnyt. Eli aloitamme ulko ruokinnasta, toisin sanoen, grillauksesta.

GRILLATTUA SIIKAA

Kalaa on tehnyt mieli kokeilla grillata, ja varsinkin siikaa, kun se on niin hyvää. No loman alussa koukkasin kaupassa käydessäni kalatiskin kautta, josta tarttui oikein iso ja mehevän näköinen siika mukaan. Netistä sieltä sun täältä ohjeita selatessa tein sen sitten näin:
- kuivasin kalan hyvin (olis voinu suomustaakin vähäsen)
- laitoin suolaa sisälle (oli tavallista pöytäsuolaa, merisuola olisi parempaa), käärin voipaperiin ja laitoin jääkaappiin n. tunniksi maustumaan
- maustumisen jälkeen laitoin vielä hieman suolaa ja voi nokareita sisälle, käärin uuteen voipaperiin ja folioon
- grilli oli jo kuumana, joten ei muutakuin "grillimestari" Eetun kanssa grillaamaan

Kala oli n. 15 min / puoli grillissä, kypsää oli mutta sitä suolaa olisi saanut olla enemmän. Ehkä se merisuola olisi ollut parempaa mutta kalahan tahtoo aina hieman kadottaa sitä suolaa jonnekin kummaan.
Kalasta ei ehtinyt ottamaan kuvaa, vasta kun se oli syöty, niin nälkä oli syöjillä. Hyvää oli, Eetunkin mielestä, ja varmasti tulee kokeiltua toistekin.

PELTILEIPÄÄ
Kalan kaveriksi tein tavallisessa uunissa peltileipää TÄLLÄ ohjeella. Jauhoina oli Sunnuntain Monivilja Sämpyläjauhoja ja Myllyn paras Grahamjauhoja. Hyvää leipää oli.