Ohje on Kodin herkkuleivonnaiset -kirjasta, joka on julkaistu vuonna 1964. Kirja on alkuperäisteokseltaan "Sju sorters kakor" eli olisko se lähtökohta Seitsemän sortin leivonnaiset -kirjalle. Kirjaa on hauska ja haastava lukea, lämpötilat kun ovat matala, mieto, melko mieto, jne. Siinä saakin hieman arpoa nykyuunin lämpöä. Itse paistoin tämän kakun 175-asteessa ja se oli n.20 minuutissa valmis.
Lisäksi sisäkanteen on hauskasti kirjoitettu "Maamme oloihin soveltaen kääntänyt talousopettaja Anja Linkomies (Sirkiä)" ja "Ohjeet kokeillut Konsumenttjänstin Koekeittiö, Tukholma". Kuvaakin mies otti "vanhaan tyyliin". Niin ja kirjan sain kummisedältä.
Sateenkaarikakku
2 munaa
2 dl sokeria (vajaat)
1 dl kermamaitoa
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl sokeria (vajaat)
1 dl kermamaitoa
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
Voikuorrutus
100 g suolatonta voita
1 dl pölysokeria
1 keltuaine
punaista ja vihreää karamelliväriä
Kuorrutus
1,5 dl pölysokeria
vettä
Munat ja sokeri vatkataan hyvin, voi tai margariini ja kermamaito lisätään, samoin jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Puolet taikinasta paistetaan pitkänomaisessa vuoassa. Toinen puoli maustetaan kaakaolla ja vaniljasokerilla ja paistetaan samanlaisessa vuoassa. Kakut paistetaan melko miedossa lämmössä n. 1/2 t. ja annetaan täysin jäähtyä.
Sillä aikaa valmistetaan tavallinen voikuorrutus, joka jaetaan kahtia ja osat värjätään punaisella ja vihreällä karamellivärillä. Täysin jäähtyneet kakut leikataan pituussuunnassa 1 sm:n paksuisiksi viipaleiksi. Alimmaksi asetetaan pitkä viipale tummaa kakkua, leikkauspinta ylöspäin, jolle levitetään tasainen kerros punertavaksi värjättyä voikuorrutusta. Tämän päälle vaalea kakkuviipale, jonka toinen puoli on voideltu punertavalla voikuorrutuksella. Viipaleen yläpuoli voidellaan vihertävällä voikuorrutuksella ja päälle tulee viipale tummaa kakkua, jonka pinta on vihertävää kuorrutusta jne. Päälimmäiseksi tulee vaaleata kakkua, jonka yläpintaa ei luonnollisestikaan enää voidella.
Kerrokset painetaan varoen tiukasti yhteen. Kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella ja asetetaan muutamaksi tunniksi kylmään. Leikataan viipaleiksi. Jäännökset, joita tulee kakkuja leikattaessa pitkittäissuuntaan, leikataan pikkuleivoksiksi, täytetään ja kuorrutetaan, joten kaikki tulee tarkoin käytetyksi.
Nykyään vuoat ovat isompia kuin ennen, joten nuita ylijäämäpaloja ei jäänyt. Voikreemikkerrokset jäi myös kapeammiksi kuin kirjan kuvassa, että jos yhtä paksut haluaa, varmaan kannattaa tehdä 2-kertaisena, kuin myös kuorrutus kannattaa tehdä, itsellä tuon ohjeen mukaan riitti vain päälle. Mutta oikein hyvää oli ja toivottiin uudestaankin tehtäväksi.
Kirjan esitys kakusta oikealla keskellä |
nami-hiiri
kirjoitti 25.06.2012 - 23:41
Makoisasti onnistunut 'sateen torjunta' :D - kaunista jatkoa kesääsi !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista ♥