perjantai 25. toukokuuta 2012

Nalle leipää

Minä tahdon olla kauhean laiska tekemään leipää. Monia hyviä ja ihania ohjeita kyllä on kaappi pullollaan mutta siltikin... Nyt uusimmassa Leivotaan-lehdessä oli helpon ja maukkaan oloinen leipä-ohje, joten "pakkohan" se oli alkaa leipää vaivaamaan. Lisäksi siihen sai sopivasti hävittää 4-viljan hiutaleita. Itse tykkään Nalle-puurosta ja syönkin sitä mutta aina niitä hiutaleita tahtoo kuitenki jäädä venymään kaappiin. Tosi hyvää leipää oli ja helppotekoistakin! Toivottavasti ei vaan kovin lisämausteita (hiuksia) tullut joukkoon, kun kampaajan jälkeen leipää vaivasin... Itse paistoin toisen leivän leipävuoassa ja toisen NW:n Bavaria -kakkuvuoassa, joten saan niistä sitten sopivan kokoisia palasia leikattu. 
Moni on moittinut lehden epätarkkoja ohjeita ja itsekin huomasin tässä ohjeessa puutteen, joka voi viedä varsinkin aloittelevan leipurin sormen suuhun. Esim. vaivataanko aineksia ollenkaan vai lätätäänkö ne vaan kulhoon, millä tasolla paistetaan. Joten laitan tähän nyt ohjeen niinkuin itse sen tein.

4-viljan leipä
4 dl 4-viljan hiutaleita
7,5 dl lämmintä vettä
(otin suoraan hanasta hieman kädenlämpöisempää)
50 g (1 pkt) hiivaa
3 tl suolaa
12-15 dl vehnäjauhoja
(laitoin puolet tavallisia ja puolet hiivaleipäjauhoja)

Sekoita hiutaleet ja lämmin vesi, anna seistä hetki. Lisää hiiva ja suola, sekoita. Lisää jauhoja vähitellen samalla vaivaten taikinaksi. Anna nousta peitettynä n.30 min. Leivo kaksi leipää leivinpaperille tai vuokiin ja anna nousta peitettynä n.30 min. Paista alimmalla tasolla 250 asteessa n.25-30 min.
 

Aikaisemmat kommentit:

nami-hiiri kirjoitti 26.05.2012 - 01:07
En poikennutkaan yöpalalle, vaan tulin vasitella mahdollisimman varhain onnittelemaan - onneksi olkoon MINNA !

Herkkusuu kirjoitti 26.05.2012 - 18:47
Kyllä itse tehty leipä maistuu aina paljon paremmalta kuin kaupan. Mikään ei ole niin ihanaa kuin juuri uunista otettu leivän tuoksu ja lämmin leipä on niin taivaallisen hyvää.

MinnaT kirjoitti 28.05.2012 - 11:04
Kiitos nami-hiiri! :) Herkkusuu, olen samaa mieltä, oli ihanaa syödä iltapalaksi pala tuoretta leipää ja herätä aamulla leivän tuoksuun :) Ei vain olisi niin laiska nuiden leipien suhteen, loppujen lopuksi ne tulevat aika helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥