Taas on se aika vuodesta, jolloin loput joulun piparkakut käytetään näihin makeisiin leivonnaisiin
Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden. Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinssimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Wikipedia)
Itse olen kuullut, että Fredrika olisi kehitellyt nämä tortut jollekin vieraalle, kun ei muuta tarjottavaa ollut. Me nautimme töissä Runebergin torttuja alla olevan ohjeen mukaan ihan vain pelkän kahvin kera. Oikein hyviä torttuja olivat. Ohjeesta poiketen kostutin vielä tortut seuraavalla seoksella:
150 g vettä + 15 g sokeria kiehautetaan, lisätään n.5 tippaa rommi-aromia (tai enemmän). Kostuta tortut ennen koristelua käyttämällä niitä seoksessa.
Laitoin jääkaapin oveen lukon :D - odotettava aamua, että saa kuvan :)))
Hyviä torttuja kyllä olivat, suosittelen!
Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden. Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinssimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Wikipedia)
Itse olen kuullut, että Fredrika olisi kehitellyt nämä tortut jollekin vieraalle, kun ei muuta tarjottavaa ollut. Me nautimme töissä Runebergin torttuja alla olevan ohjeen mukaan ihan vain pelkän kahvin kera. Oikein hyviä torttuja olivat. Ohjeesta poiketen kostutin vielä tortut seuraavalla seoksella:
150 g vettä + 15 g sokeria kiehautetaan, lisätään n.5 tippaa rommi-aromia (tai enemmän). Kostuta tortut ennen koristelua käyttämällä niitä seoksessa.
(perinteiset) ohje DanSukker
2 munaa
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl kermaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Koristeluun
tomusokeri-vesikuorrutusta
vadelmahilloa tai -marmeladia
Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Jaa
taikina voideltuihin torttuvuokiin tai käytä paperivuokia (paistoin
muffinipellillä ihan paljaana ja vasta paiston jälkeen laitoin
wiinerivuokiin). Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut hillolla ja sokerikuorrutuksella.1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl kermaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Koristeluun
tomusokeri-vesikuorrutusta
vadelmahilloa tai -marmeladia
Aikaisemmat kommentit:
Herkkusuu
kirjoitti 03.02.2012 - 14:34
Kyllä maistuisi. Itseasiassa Viivi oli koulussa kotsan tunnilla
tehnyt ja nyt haluaisi tehdä näitä myös kotona, mutta eipä taida ihan
kaikkia tarpeita löytymään, harmi.
kmsu
kirjoitti 03.02.2012 - 18:33
Ai että! Ruuneperit on hyviä.:P Itse olen vähän kahden vaiheilla,
teenkö vai en. Toisaalta ei pitäisi, kun ennen joulua jo tuli aloitettua
laihdutuskuuri... Mutta toisaalta ovat niin mahdottoman hyviä, että
houkutus on suuri.;)
nami-hiiri
kirjoitti 04.02.2012 - 19:13
Käytin poikkeuksellisesti nyt samaa reseptiä ja hyvältä maistuu. Laitoin jääkaapin oveen lukon :D - odotettava aamua, että saa kuvan :)))
MinnaT
kirjoitti 05.02.2012 - 10:53
Kolme torttua jäi kostuttamatta ja koristelematta, ne tuli laitettua
pakkaseen :) Muut tortut meni, muffinipellillä tehdessä näitä tuli
minulla 16kpl. Vähän enemmän taikinaa (kuin muffineille normaalisti)
olisi pelleille (heh) voinu laittaa, kun ei nämä niin kamalasti
nousseetkaan.Hyviä torttuja kyllä olivat, suosittelen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista ♥