torstai 31. toukokuuta 2012

Raparperipiirakka

 Viikonloppna tuli kurkattua raparperipensaaseen josko sieltä jo saisi varsia. Pieniltä näyttivät mutta raparperipiirakkaa teki siltikin mieli, joten eihän siinä muu sitten auttanut kuin kaivaa pakkasesta viime vuotisia. Varret olin jo valmiiksi kuorinut ja pilkkonut, joten pieni sulatus niille riitti ettei piirakka kovin vetisty. Pohjan ohje on mummolta aikoinaan saatu ja siinä mielessä hyvä, että se sopii mille marjoille tahansa, testattu on.

RAPARPERIPIIRAKKA
(pellillinen)

1 muna
3 dl sokeria
3,5 dl kermamaitoa (ei siis mitään kurria!)
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
100 g voita

Sekoita muna ja sokeri. Lisää kermamaito, vehnäjauho-leivinjauheseos ja viimeiseksi voisula. Levitä, täytä marjoilla ja paista alimmalla tasolla 200-asteessa n. 30 min.

perjantai 25. toukokuuta 2012

Nalle leipää

Minä tahdon olla kauhean laiska tekemään leipää. Monia hyviä ja ihania ohjeita kyllä on kaappi pullollaan mutta siltikin... Nyt uusimmassa Leivotaan-lehdessä oli helpon ja maukkaan oloinen leipä-ohje, joten "pakkohan" se oli alkaa leipää vaivaamaan. Lisäksi siihen sai sopivasti hävittää 4-viljan hiutaleita. Itse tykkään Nalle-puurosta ja syönkin sitä mutta aina niitä hiutaleita tahtoo kuitenki jäädä venymään kaappiin. Tosi hyvää leipää oli ja helppotekoistakin! Toivottavasti ei vaan kovin lisämausteita (hiuksia) tullut joukkoon, kun kampaajan jälkeen leipää vaivasin... Itse paistoin toisen leivän leipävuoassa ja toisen NW:n Bavaria -kakkuvuoassa, joten saan niistä sitten sopivan kokoisia palasia leikattu. 
Moni on moittinut lehden epätarkkoja ohjeita ja itsekin huomasin tässä ohjeessa puutteen, joka voi viedä varsinkin aloittelevan leipurin sormen suuhun. Esim. vaivataanko aineksia ollenkaan vai lätätäänkö ne vaan kulhoon, millä tasolla paistetaan. Joten laitan tähän nyt ohjeen niinkuin itse sen tein.

4-viljan leipä
4 dl 4-viljan hiutaleita
7,5 dl lämmintä vettä
(otin suoraan hanasta hieman kädenlämpöisempää)
50 g (1 pkt) hiivaa
3 tl suolaa
12-15 dl vehnäjauhoja
(laitoin puolet tavallisia ja puolet hiivaleipäjauhoja)

Sekoita hiutaleet ja lämmin vesi, anna seistä hetki. Lisää hiiva ja suola, sekoita. Lisää jauhoja vähitellen samalla vaivaten taikinaksi. Anna nousta peitettynä n.30 min. Leivo kaksi leipää leivinpaperille tai vuokiin ja anna nousta peitettynä n.30 min. Paista alimmalla tasolla 250 asteessa n.25-30 min.
 

Aikaisemmat kommentit:

nami-hiiri kirjoitti 26.05.2012 - 01:07
En poikennutkaan yöpalalle, vaan tulin vasitella mahdollisimman varhain onnittelemaan - onneksi olkoon MINNA !

Herkkusuu kirjoitti 26.05.2012 - 18:47
Kyllä itse tehty leipä maistuu aina paljon paremmalta kuin kaupan. Mikään ei ole niin ihanaa kuin juuri uunista otettu leivän tuoksu ja lämmin leipä on niin taivaallisen hyvää.

MinnaT kirjoitti 28.05.2012 - 11:04
Kiitos nami-hiiri! :) Herkkusuu, olen samaa mieltä, oli ihanaa syödä iltapalaksi pala tuoretta leipää ja herätä aamulla leivän tuoksuun :) Ei vain olisi niin laiska nuiden leipien suhteen, loppujen lopuksi ne tulevat aika helposti.

maanantai 21. toukokuuta 2012

Kuiva täytekakku

Äiti täytti vuosia ja sain tehdä hänelle täytekakun, kun en äitienpäiväksi tehnyt kakkua. Halusin tällä kertaa kokeilla hieman erilaisempaa täytekakun mallia kuin ainaista perinteistä. Niinpä syntyi kuiva täytekakku eli kahvikakkuvuoassa paistettu perinteinen 4 munan kakku, josta sitten ihan normaalisti tein täytekakun. En muista olisiko tämmöinen kakku joskus silmääni iskenyt ja jäänyt kummittelemaan mutta voileipäkakkuja olen tällä tyylillä ainakin nähnyt.

Kukat vaahtokarkkimassaa, sydämet Fazerin maitosuklaata. Jos kaupasta ostatte valmiita suklaasydämiä tai lehtiä, kannattaa ne muoviläpyskät pestä ja säilyttää, saa seuraavalla kerralla halvemmalla parempia.

Kakku valmiina kuljetukseen.
Halkileikkaus, välissä perinteiset täytteet eli mansikkahillo, banaanimössö ja kermavaahto.

Aikaisemmat kommentit:

Herkkusuu kirjoitti 22.05.2012 - 20:47
Kiva idea tehdä kakku kuivakakku vuokaan. Täytyy pitää mielessä tämä idea, tosin en kyllä saa yhtä tasaisesti kermaa levitettyä kuin sinä.

redrose82 kirjoitti 22.05.2012 - 23:18
Hakisitko blogistani tunnustuksen :) nimeä klikkaamalla pääset :)

Kirsi kirjoitti 23.05.2012 - 09:24
Onpas loistava idea, nappaan sen mukaani ja hyödynnän =)
Upea kakku!!

Bon Appétit!!

Tavallinen arkiruoka muuttuu pienellä laittamisen vaivannäöllä hienostuneeksi "ravintola" illalliseksi.
Grillatun kanafileen päälle bernáisemaustevoi "muna", vai mikä se hienostuneempi nimi nyt oli, kun kahden lusikan avulla pyöritellään tuollainen soikio...?
Desimitan avulla riisi-tulivuori, josta valuu curry-laavaa.

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri kirjoitti 23.05.2012 - 21:05
Pienellä vaivalla kaunista ja ylellisen maukasta edukkaasti kotikeittiössä!

Nora kirjoitti 03.06.2012 - 12:36
Hienon näköistä, kiitos desimittavinkistä! :)