perjantai 8. marraskuuta 2013

Savipata leipää


Löysin Googlen kuvahaulla jokin aika sitten Herkku ja Koukku -blogista tämmöisen leivän ohjeen :) Tämä jäi mieleen kummittelemaan, joten Pyhäinpäiväksi piti sitten testata. Oikein hyvää ja helppo tekoista leipää, tulee toistekin tehtyä. Ei jää minullakaan enää savipata pölyttymään ja odottelemaan sitä "kerran vuodessa tehtävää karjalanpaistia, tms." :D Luin myös, että tätä voi tehdä ihan millä padalla vain, kunhan on kansi. Joten kaikki nyt tekemään hyvää ja helppoa, lisäaineetonta leipää!



7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Jos käytät savipataa, muista liottaa sitä vedessä vähintään 15 min. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.



Jälkiruoka kahville tuli perinteisesti tehtyä tämän joulun ensimmäiset tortut :) Täytteenä on omena-kaneli marmeladia, luumulla ehtii torttuja syödä lähempänä joulua :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥