maanantai 30. kesäkuuta 2014

Dream Catcher - Unisieppari

(VAROITUS: pitkä postaus :) )

Kesäkuun Silmukan ytimestä -haasteena oli Aurinko. Samalla, kun työn sai valmiiksi, osallistui 1-vuotis arvontaan :) Haasteen emäntinä ja arpojina toimivat perinteisesti Pipon ytimestä ja Silmukan saalistus -blogien pitäjät.


Kuva napattu hätäsesti kännykällä.

Itse tein tämmöisen Unisiepparin heinäkuussa syntyvälle veljenlapselle. Viekööt se pahat unet lapselta pois, tuokoot iloisia ja aurinkoisia unia tilalle. Virkkausosan tein Juhannuksena, joten sekin tuokoot jonkinlaista taikaa tähän :D Väreinä on siis keltaisen erilaisia sävyjä (aurinko) ja hieman sinistä, se kuvastakoon taivasta sekä merta (kotipaikkakuntaa). Tätä siepparia ei nyt tehty pajurenkaasta, vaan renkaana on ohutta rautalankaa. Näin sieppari kestää (toivottavasti) ja voipi vaikka kulkeutua ajan saatossa lapsen omille lapsille :)


Tällä työllä osallistun siis
sekä heidän järjestämään 1-vuotisarvontaan.

 **********

Ja jos kiinnostaa lukea, tästä alkaa tarkempi selvitys Unisiepparista, Auringosta ja värien merkityksestä :)

Unisieppari
Unisieppari on pajurenkaasta, lankaverkosta ja höyhenistä tehty Pohjois-Amerikan intiaanien taikakalu. Unisiepparin alkuperäinen tarkoitus on suodattaa pahat unet ja ajatukset päästäen lävitseen hyvät unet ja ajatukset, mutta nykyisin se on usein koriste-esine.
Ojibwa-taruston mukaan hämähäkki-isoäiti (maailmanluoja) kutoi unisiepparin karkottamaan ihmiskunnan pahat unet. Pahat unet tarttuvat siepparin verkkoon ja valuvat höyheniä pitkin Äiti Maahan. Toisen tarinan mukaan pahat unet nousevat aamukasteen mukana tähtiin, josta ne eivät koskaan palaa. Unisieppari ripustetaan sängyn yläpuolelle ja sen väitetään karkottavan pahat unet, mutta houkuttelevan luokseen hyviä unia. Pajurenkaasta tehty unisieppari haurastuu ja hajoaa ajan myötä, ja se kuuluu asiaan, sillä myös lapsuus päättyy aikanaan.
LÄHDE: Wikipedia

Auringonvalon terveysvaikutukset
Auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus.
Auringonvalo voi olla välttämätöntä lapsen silmän kehitykselle. Liian vähäinen auringonvalon saanti voi aiheuttaa likinäköisyyttä vähentämällä dopamiinin eritystä. Australialaisen Sydneyn yliopiston tutkimusryhmän mukaan pienten lasten tulisi viettää vähintään 10 tuntia viikossa kirkkaassa auringonvalossa, jotta heidän silmämunansa kehittyisivät normaalinmuotoisiksi ja lapset välttyisivät erilaisilta näköongelmilta.
Liian voimakkaalle ja pitkäaikaiselle auringonpaisteelle altistuminen voi polttaa ihon, mikä lisää melanooman riskiä. Toisaalta joissain tutkimuksissa on havaittu, että melanoomasta selviävät todennäköisimmin ne potilaat, jotka ovat saaneet elämänsä aikana eniten auringonvaloa. Tämä viittaa siihen, että auringolla on myös syövältä suojaavaa vaikutusta.

Auringon merkitys ihmiskunnalle
Aurinko on maapallon merkittävin energianlähde, joka kasveissa tapahtuvan yhteyttämisen kautta tuottaa melkein kaiken eliökunnan kuluttamasta energiasta. Myös ihmisten fyysinen käyttövoima on Auringosta lähtöisin, sillä kaikki ravinto alkaen kasvikunnasta päättyen ravintoketjun ylimpiin lenkkeihin edustaa varastoitunutta aurinkoenergiaa. Ydinvoimaa sekä geotermistä ja vuorovesienergiaa lukuun ottamatta kaikki ihmiskunnan kuluttama energia on peräisin Auringon fuusioreaktioista eri väylien kautta.
Aurinko on näyttävä ilmiö kaikkialla maapallolla ja se hallitsee muun muassa vuorokaudenaikojen vaihteluja. Siksi Auringolla on merkittävä asema eri kulttuureissa ja sitä palvotaan ja on palvottu jumalana muun muassa muinaisessa Egyptissä, Kreikassa, Roomassa, Etelä-Amerikassa sekä Japanissa.
LÄHDE: Wikipedia

Väriterapia, värien parantava voima ja chakrat
Väriterapiaa ovat käyttäneet vanhastaan kiinalaiset, intialaiset, kreikkalaiset, intiaanit ja egyptiläiset. Länsimaissa väriterapiaa on käytetty 1800-luvun alusta. On väitelty siitä, aiheuttaako tietylle värille altistaminen placebo-efektin, vai onko värien vaikutus todellinen.
Tieteellisesti on osoitettu se, että väri vaikuttaa kokijan olotilaan, mutta vaikutuksen psykologista toimintamekanismia ei ole vielä selvitetty. Tehtävä on vaikea, sillä värien vaikutus ihmiseen vaihtelee suuresti niin kulttuureittain kuin kulttuurialueiden sisälläkin ja suuri osa ihmisistä suhtautuu skeptisesti väriterapiaan.
Värien ja mielentilan yhteyttä on tutkittu useita vuosia. Monet tutkijoista uskovat, että värit eivät vaikuta vain tunteilla reagoimiseen vaan myös mielentilaan ja hyvinvointiin yleisesti. Uusimpien tutkimusten mukaan ihminen ei itseasiassa näe väriä, vaan tuntee sen - väri(valo)terapia vaikuttaa myös sokeisiin.

chakrat
Chakrat liittyvät vanhaan itämaiseen käsitykseen kehosta, joka koostuu fyysisestä kehosta, energikehoista, chakroista sekä energiakanavista. Perimätietoon perustuvat kirjoitukset mainitsevat chakrojen määräksi 88.000, mutta kehossa uskotaan olevan seitsemän pääenergiakeskusta eli päächakraa. Chakra itsessään on sanskriittiä ja tarkoittaa pyörää; hyväkuntoisina niiden uskotaan ikäänkuin pyörivän tasaisesti ja pitävän ihmisen hyvässä kunnossa. Naisen juurichakra pyörii vastapäivään, miehen myötäpäivään; muuten joka toinen chakra pyörii aina vastakkaiseen suuntaan kuin edellinen. Chakrojen toiminnan voi lukea aurasta - sen väristä pystytään arvioimaan ihmisen (tai kasvien tai eläinten) henkistä ja fyysistä tilaa. Päächakroista yksi sijaitsee päälaella, toinen otsan keskellä ja loput viisi selkärankaa myötäillen kurkunseudulta alaselkään.
Jos chakrat eivät toimi tarpeeksi hyvin tai ovat epätasapainossa, niitä voidaan tasapainottaa värillä. Auran väristä voidaan päätellä, mitä väriä ja mitä värin energiaa olento kaipaa.

värien parantavat merkitykset
KELTAINEN:
* on valoisa, eloisa ja onnellinen, optimismin ja itsetunnon väri. Keltaiseen pukeutuva on säteilevä, perusonnellinen ja karismaattinen
* ohjailee kolmatta chakraa, (solar plexus, hermojärjestelmän aivot). Siihen liittyvät mm. maksan ja pernan ongelmat. Keltaisella hoidetaan useita vatsavaivoja, ruoansulatushäiriöitä, ihottumaa, lepraa, peräpukamia... Keltaisella sanotaan olevan puhdistava vaikutus munuaisiin, maksaan, haimaan ja suolistoon: se johtaa kuona-aineet pois kehosta.
* vahvistaa hermoratoja. Se parantaa keskittymiskykyä, hieroo älynystyröitä ja selvittää ajatukset. Keltaisella voidaan myös lisätä energiaa ja lisätä stressinsietokykyä.
* Vauvat itkevät useammin kirkkaankeltaisissa huoneissa kuin muissa ja puolisot riitelevät enemmän keltaiseksi maalatuissa huoneissa. Sen sijaan vaalea keltainen on rauhoittava väri.

ORANSSI:
* kontrolloi toista chakraa (pernan keskus/haima); sitä pidetään puhdistavana värinä. Siihen liittyvät mm. kohdun ongelmat. Oranssilla hoidetaan mm. munuaistulehduksia, sappikiviä, mentaalista heikkoutta, epilepsiaa, koleraa, lihaskramppeja ja parannetaan ruoansulatusta. Oranssin uskotaan rentouttavan keuhkoja. Oranssilla hoidetaan väsymystä elämään ('epätoivoa'), mutta liika oranssi saattaa väsyttää ja nostaa potilaan lämpötilaa.
* lisää henkisiä kykyjä ja iloisuutta ja lisää hapen määrää aivoissa.
* Oranssinpunaisesta saa elinvoimaa, vaalea oranssi auttaa uupumukseen.

PUNAINEN:
* on voiman, kiihkon ja energian väri. Se on voittajan väri. Punaiseen pukeutuva ei häpeä vartaloaan eikä seksuaalisuuttaan.
* sanotaan hallitsevan alinta (perus)chakraa, joka säätelee fyysisen kehon elinvoimaisuutta sekä voimaa palauttavia resursseja. Sijaitsee häntäluun tuntumassa. Tähän chakraan ovat yhteydessä rakko ja munuaiset. Punaisella parannetaan verisairauksia, anemiaa, fyysistä heikkoutta, jälkeenjääneisyyttä, vilustumisia, heikkoa verenkiertoa, halvausta, henkistä hitautta jne.  Punainen nopeuttaa hengitystä sekä pulssia ja nostaa verenpainetta. Se myös stimuloi sympaattista hermostoa ja nostaa valmiustasoa.
* on fyysisen kunnon väri; urheilijoiden aura on usein punainen ja kun ihmisellä on punaisen kaipuu, hän todennäköisesti kaipaa lisäenergiaa.
* väriterapeutit käyttävät varovasti punaisia värejä: punaisessa on paljon energiaa ja elinvoimaa, joillekin ehkä liikaa.
* Skotlannissa punaisen villan uskottiin parantavan murtumia ja Irlannissa kipeän kurkun, Makedoniassa sen uskottiin ehkäisevän kuumetta.

SININEN:
* on totuuden ja korkeamman älyn sekä myös surun ja masennuksen väri. Sinistä pidetään maskuliinisena, mutta se on feminiininen väri.
* liittyy kurkun chakraan; sen toiminta liittyy kurkkuun ja keuhkoihin. Sininen stimuloi parasympaattista hermostoa - vähentää verenpainetta ja rauhoittaa, auttaa keskittymään, rauhoittaa ja rentouttaa ja lisää itsevarmuutta. Sinisellä hoidetaan kurkkuvaivoja, kuumeita, rokkoja, akuuttia reumaa, hammas- ja päänsärkyä, hermoston häiriöitä, unettomuutta, epilepsiaa jne. Se myös hillitsee ruokahalua, joten sitä on käytetty myös laihduttaessa.
* Väriterapiassa käytetään stimuloimaan parantumista, helpottamaan kipua ja alentamaan verenpainetta. Sininen hidastaa hengitystahtia ja pulssia ja sinisen vaikutuksessa ajankulku arvioidaan hitaammaksi ja lämpötila matalammaksi kuin mitä ne todellisesti ovat. Sinisen uskotaan helpottavan mm. vilustumisia, heinänuhaa ja maksaoireita ja indigon vähentävän iho-oireita ja kuumetta. Myös meluhaittojen koetaan vähenevän.
* Aiemmin keltatauti oli hengenvaarallinen vastasyntyneille. Vuonna 1958 R.J. Cremer julkaisi artikkelin, jonka seurauksena tautia alettiin hoitaa sinisellä valolla. Keltataudista kärsivien vastasyntyneiden lasten maksa ei vielä kykene itse hajottamaan kehon tuottamaa bilirubiinia, mutta sininen valo tunkeutuu ihon läpi ja tuhoaa ylimääräisen bilirubiinin. Hoitoa jatketaan siihen saakka, kunnes lapsen maksa pystyy hajottamaan sen itsekseen.
* Siniseksi maalatuissa huoneissa ihmisillä on taipumus puhua hiljempaa ja yleensä he ovat myös rentoutuneempia ja sopuisempia. Josephine M. Smith huomasi, että pikkulapset itkevät vähemmän sinisessä valossa. Tummansininen auttaa syvään ja rauhalliseen uneen. Vaaleansininen lisää luovuutta ja tehostaa toimintaa.
LÄHTEET:

3 kommenttia:

  1. Todella kaunis unisieppari! Ihana tuo virkattu aurinko! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos emot :) Siepparista tuli aika iso mutta kuten äitini keksi, keskustanhan voi ottaa myöhemmin vaikka pöytäliinaksi, kunhan vain varovasti reunan purkaa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥