keskiviikko 15. elokuuta 2012

Munia

- Milloin meinaat leipoa?
- Häh.., ei nyt kyl mitään tiettyä oo mielesä.
- Haluakko munia? Saan 40 munaa kohta, suoraan kanan p:stä.
- Kyllähän mä voin ottaa...

Tämmönen puhelikeskustelu käytiin pikkuveljen kans ja niin sain puoli tiu'ullista munia. Yhden onnistuin heti rikkomaan, oli varmaan vähän menny rikki, kun oli niin tiukassa ja kuorta jäi kennoon kii.

Vielä en oo leipomiseen kokeillu mutta keitettämällä on maistettu. Kuoret oli tiukassa, niinku tuoreissa tahtoo olla.

Munien tuoreuden voi varmistaa seuraavanlaisesti:
* Laita raaka muna vesilasiin. Tuore muna painuu lasin pohjalle, vanha nousee pintaan. Vanhentuessaan kananmuna kevenee, koska huokoisen kuoren läpi on haihtunut nestettä.

* Ennen kuin rikot kananmunan ruokaan tai taikinaan, tarkista sen käyttökelpoisuus rikkomalla se pieneen astiaan tai lasiin. Nuuhkaise kanamunaa, jos epäilet sen olevan vanha. Haju paljastaa pilaantuneen munan.

* Tuoreen kanamunan valkuainen on kiinteä ja keltuainen on pyöreä ja korkea, vanhan kananmunan valkuainen on vetinen

Kanan syömä rehu vaikuttaa keltuaisen väriin. Tuore kananmuna, jossa on pieni veripilkku, ei ole terveydelle vaarallinen eikä munan maku ole muuttunut. Kananmunan voi käyttää ruuanvalmistuksessa, kun poistaa veripilkun.
Ruokatieto 

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri kirjoitti 15.08.2012 - 16:41
...voisikohan jossain vaihtaa marketin pikkuveljeen, jolla olisi kanoja, jotka munisivat :D ?
nimimerkki: 'kananmunien suurkuluttaja - vaikkei suuresti leivokkaan'

4 kommenttia:

 1. Missä voisi vaihtaa marketin pikkuveljeen, ja sellaiseen, jolla olisi kanoja, jotka munisivat tuoreita suuria iloisen kanan kananmunia!?

  VastaaPoista
 2. Tuttavapiiriin kuuluu kanafarmareita, ja välillä saadaan munia suoraan kanan p:stä.;) Ovat paljon hauskempia kuin markettimunat, kun kokoja löytyy joka lähtöön, isommasta pikkiriikkiseen. Markettimunat on tylsän tasakokoisia, vaikkakin leivonnassa helpompia.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman huomasin itsekin, oli isompaa ja pienempää, suiponpaa ja pyöreämpää. Ei tainnut kahta samanlaista munaa ollakaan :D

   Poista

Kiitos kommentista ♥