Pages

perjantai 21. joulukuuta 2012

Kinuskinen joulukakku

Joka meni päin mäntyä, mutta tuli kuitenkin syötyä... :)
Töihin tein tämmöisen kakun joululoman kunniaksi. Muutapa kunniaa siinä ei sitten ollutkaan... :D Kyllä huomaa, ettei täytekakkuja ole vähään aikaan tullut tehtyä tässä huushollissa.

Kuitenkin, pohja on perus 4 munan pohja, kostutus sokerivedellä sekä välissä vadelmamarmeladia ja kinuskitäyte. Päällä kinuskikuorrutus ja kermapursotukset, koristeina marsipaanin ja sokerimassan sekoitukesta tehty joulutähti lehteineen sekä kultaisia koristepalloja, joita sai metsästää kolmesta eri kaupasta... Pienestä lähikaupasta lopuksi löysin!

Kakku oli makeaa, liekö johtunut siitä, että 3 rkl:n sijasta menikin 3 dl sokeria reunakermaan... Ja lisäksi kinuskit välissä ja päällä! Tarkoitus olisi tehdä mummollekin tämmöinen kakku, jospa siitä tulisi vähän parempi :)

Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Kerma-tuorejuustovaahto:
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa) ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. Tee kastike mielellään valmiiksi jo vaikka edellispäivänä. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.


Amarylliskin kukkii näin komeasti. Yhden varren on jo kukkinut, olikohan siinä 6 kukkaa. Puski toisen varren sipulista ja tähänkin näyttäisi tulevan sen 6 kukkaa :) Enon toissa jouluna antamassa joulukaktuksessakin on kaksi vaaleanpunaista nuppua, joita tiukasti pidetään kiinni. Niinköhän nuo jouluna aukeaisivat... :)

Kulunut, raskas vuosi tarvitsee hieman raskaamman version kaikista parhaimmasta joululaulusta. Tätä ei voi kuunnella ilman kylmiä väreitä eikä silmien kostumiselta voi välttyä.
Tämän tunteellisen laulun jälkeen toivotan kaikille

Rauhallista Joulua 
ja 
Hyvää Uutta Vuotta 2013!

Wiski sinappi

Isännän jo :) perinteeksi muodostunut jouluinen sinapin teko oli viikonloppuna ohjelmassa. Ohje on entinen, tällä kertaa konjakin tilalla vain wiskiä. Emäntä istui pöydän ääressä tukena ja kuvaajana, neuvoa otettiin emännän blogista :)

tiistai 11. joulukuuta 2012

Poropiirakka 2

Käsityöpiiriin tekemänin poropiirakka oli sen verran hyvää, että teki mieli tehdä sitä iltapalaksi :) Tässä piirakassa vain menin sieltä, missä aita on matalin: käytin pohjana Pirkan valmista piirakkataikinaa... Oikein hyvä pohja se kuitenkin oli!
Täytteeksi, poron lisäksi, sulatin mikrossa kruunuvihanneksia, eli kukkakaalta, parsakaalta ja porkkanaa. Sulatus siksi, ettei jäiset vihannekset uunissa sulatessaan ja kypsyessään vetistytä pohjaa. Munamaito oli sama kuin aiemmassa piirakassa.
Nopea ja hyvä piirakka, vaikka illanistujaisiin!

"Piimä"kakku

Itsenäisyyspäiväksi ajattelin tehdä uudesta Leivotaan -lehdestä kookos toffeeta, mutta sattumusten kautta se jäi. Sunnuntaina oli sitten "pakko" leipoa jotain, kun kerma uhkasi jäädä jääkaappiin happanemaan. Joten ei muuta kuin ohjeita penkomaan ja tämän löysin kätköistäni :)
Kakun olisi tuohon vuokaan voinut tehdä 1,5-kertaisena, olisi tullut korkeampi. Mutta kyllä se tälläkin määrällä ihan tarpeeksi nousi :)

Piimäkakku

4 dl  vehnäjauhoja
2 dl  sokeria
1 tl  soodaa
½ tl  inkivääriä
1 tl  kanelia
1 tl  pomeranssinkuorta
2  munaa
1-2 dl  rusinoita karpaloita
½ dl  siirappia, vaaleaa
1 dl  voi- tai margariinisulaa
2 dl  piimää tai hapanta kermaa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää muut ainekset joukkoon. Sekoita mahdollisimman vähän. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun vuokaan. Paista noin tunti 175-asteisessa uunissa.
Tämä oli elämäni ensimmäinen piimäkakku ja oli sen verran helppo ja hyvä, että varmasti tulee toistekin tehtyä :) Suosittelen muillekin, tässä ei nimittäin tarvinnut edes vatkaimia!

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Poropiirakka

Käsityöpiirin pikkujouluja vietettiin tiistaina nyyttäri periaatteella. Minä tein tämän suolaisen piirakan, tarjolla oli lisäksi mm. taatelikakkua, porkkanakakkua, broilerisalaattia, ja kaikenlaista ihanaa naposteltavaa. Ei oikein meinannut malttaa tehdä mitään muuta kuin syödä :D
Tämä ohje on aluperin tarkoitettu pikku piiraiksi mutta itse tein sen Chez Mariuksesta tilaamaani irtopohja piirakkavuokaan, näin sain pienempiä suupaloja, joita oli mukava muiden tarjottavien kanssa nauttia :) Ohje on Kotilieden sivuilta kopsattu. Tein piirakan gluteenittomiin jauhoihin sekä laktoosittomaan rasvaan ja maitoon, kaiken varalta...
POROPIIRAKKA 20x38 cm
(-PIIRAAT 15 kpl)
Pohja
125 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl Kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte
pala (100 g) purjoa
1 rkl öljyä
50 g poron kylmäsavupaistiviipaleita tai kylmäsavurouhetta
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 kananmuna
0,5 dl ranskankermaa
0,5 dl maitoa
1 dl juustoraastetta, esimerkiksi mustaleimaemmental

* Nypi kylmä rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja suola, ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa piirakkataikina 12–14 tasakokoiseen palaan. Painele piirakkataikinan palaset voidellun muffinipellin pohjalle ja reunoille. Pistele taikinapohjat haarukalla ja nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

* Halkaise purjo, huuhtele ja viipaloi. Kuullota purjoa pannulla öljyssä. Nosta pannu syrjään ja lisää joukkoon hienonnetut paistiviipaleet tai kylmäsavurouhe. Mausta seos kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

* Sekoita erillisessä kulhossa muna, ranskankerma, maito ja puolet juustoraasteesta. Jaa poroseos muffinipellille ja valuta päälle tasaisesti muna-maitoseos. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

* Paista piiraita 225-asteisen uunin keskitasossa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä ritilän päällä ennen vuoasta irrottamista.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Appelsiininen tiikerikakku

Ensimmäisestä Leivotaan-lehdestä on ollut tarkoitus tehdä vaikka mitä... Nyt ajattelin "sumaa" purkaa ja tehdä tämän Tiikerikakku appelsiinilla ja suklaalla. Itse appelsiinin tilalla käytin leivonta-aromia, appelsiinin makuista. Leivinjauhetta meni vahingossa 2 tl, vaikka ohjeessa olikin vain 1 1/2 tl, mutta hyvää kakkua silti tuli ja ompahan taas jotain kahvin kaveriksi :)

Suaristolaisleipää

Saaristolaisleipä on sitten ihanaa! Ja tekolistalla se on ollut jo pidemmän aikaa...
Monta erilaista ohjetta oli nenän edessä, mikä olisi kaikista yksinkertaisin. Loppujen lopuksi päädyin Kotilieden "Kartanon saaristolaisleipään", ei se kuitenkaan kovin tainnut muista poiketa... Ohjeen mukaan tulee kolme leipää mutta mulla tuli neljä, kun laitoin taikinan tuommoisiin pahvisiin paistovuokiin. Onneks oli kaappiin jäänyt yks edellisestä paketista... :)
Osa leivistä sai käärepaperia ympärilleen, ajatuksena, että ne löytäisivät tiensä pukinkonttiin ,D Omaa leipää jo maistettiin ja kyllähän se vasta päivän "seisomisen" jälkeenkin maistui oikealle. Eli tätä tehdään toistekin, ohjeen kyllä vain puolitan, saa sopivasti kaks leipää :)

Kartanon saaristolaisleipä
1 l appelsiinimehua
100 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamallasta
3 dl vehnäleseitä
1,2 l vehnäjauhoja

Siirappivesi:
1 dl siirappia
0,5 dl vettä

* Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liota hiiva. Lisää suola, siirappi ja jauhot. Sekoita käsin tasaiseksi.
* Jaa taikina kolmeen voideltuun vuokaan. Anna kohota tunti liinan alla.
* Paista ensin 150-asteisessa uunissa tunti.
* Sivele siirappivedellä ja paista vielä noin 30 minuuttia.
* Anna vetäytyä vähintään seuraavaan päivään.

Joulukortteja

"Kuka saa, kuka saa, kuorestaan, millaisen joulukortin...?" :)
Askartelin taas tänä vuonna joulukortteja kaapista löytyneistä korttipohjista ja muista värkeistä :) Korttipohjat loppuivat kesken mutta onneksi Macan arvontavoitto tuli hyvään saumaan! Korttien "perus" ajatus on tätä tyyliä mutta kuvat vaihtelevat, joten en viitsinyt alkaa kuvaamaan kaikkia n.30:tä korttia :D
Macan lähettämät pohjat (punaiset) saivat koukero kohtiin kultahilettä ja tontut paketteineen :)
Tottakait tämän tontun pitää lähettää leipomis aiheisia korttejakin ,D
Pipareita, olkaa hyvä!
Shh, tonttu voi tulla ikkunan taa...
Joulu on rakkauden aikaa <3
Korttipohjan voi laittaa vaakaankin :)
Aiheet kortteihin on saatu vanhoista Tiimarin mainos- ja askartelulehdistä :) Aika paljon saa aikaiseksi pelkistä korttipohjista, tavallisesta A4-paperista, tarroilla, kuviosaksilla ja koristeliimalla.

tiistai 27. marraskuuta 2012

Voitto pitkästä aikaa!

Osallistuin "vahingossa" Macan järjestämään kilpailuun :) Vahingossa siksi, että Maca kyseli miten hän jakaisi palkinnot, johon sitten kerroin oman ehdotukseni. Itse palkinnot olivat sen verran ihania, että päätin osallistua sitten myös arvontaan aikoinaan. Arvonta-postausta odotellessani, Maca kertoi, "että kaikki kommentit postaukseen arvonta ja palkinnot ovat mukana". No, minä olin kommentoinut palkinto-postausta, joten olinkin arvonnassa jo mukana! :D Ja satuin olemaan neljän onnellisen voittajan joukossa!

Palkinnoksi sain tämmöisen ihanan askartelu setin <3 Tykkäänkin askarrella, varsinkin kortteja ja erityisesti joulun aikaan :) Palkintokin tuli sopivasti: askartelemani kortit loppuivat kesken, joten lisää piti tehtailla ja palkinnon ainekset pääsivätkin heti käyttöön :) Kiitos Maca oikein paljon ihanasta ja tarpeellisesta palkinnosta!

Puolukkamaustekakku

Kaverikoirien syyspalaveriin tuli tehtyä tämä kakku. Oikein hyvä ja jouluisen oloinen kakku, tästäpä täksi jouluksi uudenlainen kakku pöytään! :)


PUOLUKKAMAUSTEKAKKU
3 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1-1 1/2 dl hapanta kermaa
1 muna
1 rkl voita tai margariinia
1 1/2 dl kiinteätä puolukkahilloa

Fariinisokeri, jauhot ja sooda sekä mausteet sekoitetaan kulhossa. Kerma, muna, sulatettu voi tai margariini ja puolukkahillo lisätään. Kakku paistetaan miedossa lämmössä vajaa tunti.

Kirjan mukaan tämä on vanha norlantilainen ohje. Itse vielä lisäsin kakkuun 100 g valkoista suklaata rouhittuna ja paistoin sen 175-asteessa. Päälle vielä tein valkosuklaasta kuorrutteen, nam! Kannattaa muuten itse taikinassa käyttää sitä leivonta-valkosuklaata, itse laitoin Pandan valkoistasuklaata, joka ei ollut oikein hyvä valinta... :( Mutta silti kakku teki kauppansa!


Ohje tästä kirjasta

tiistai 20. marraskuuta 2012

Lindströmin muffinit

Sunnuntaina tuli pitkästä aikaa tehtyä näitä ihania ja helppoja muffineita :)
Tarjoa Tsatsiki-kastikkeen kanssa
Lindströmin pihvit ovat hyviä mutta minä en oikein pidä siitä punajuuren raastamisesta... Mutta sitten hoksasin, että voisin antaa koneen hoitaa raastamisen ja näin säästää kynsiäni sekä välttyä punaisilta käsiltä :D

Ohje on Mitä tänään syötäisiin lehdestä, vuotta en muista, mutta nämä voi tehdä ihan omalla ohjeella. Lehdessä pihvimuffinit tarjoiltiin perunamuffinien kera ja niin myös meillä. Nämä tulevat helposti pihvimuffinien kanssa ja ovat myös helpot tehdä: peruna-sipulisekoitusta koloihin ja munamaito päälle :)
Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 min

perjantai 16. marraskuuta 2012

Loppu häämöttää

Nimittäin kuvien kanssa :D

Vähitellen olen laitellut kuvia takaisin teksteihin ja pikkuhiljaa ne alkavat olla valmiita. Samalla olen laittanut vanhoja kommentteja vuodatuksesta. Itsestä vain tuntuu, että osa kommenteista on hävinnyt vuodatuksen kesäisen ongelman seurauksena... Blogilistaakin on tullut päiviteltyä, joten eiköhän se tästä pikkuhiljaa.

Sairasloman aikana tuli innostutta käsitöistä ja niitä olen viime aikoina tehnyt. Leipominen ei ole oikein maistunut, koska suusta on makuaisti kadoksissa :( Mutta on tässä jotain leipomusta tiedossa, mm. kaverikoira palaveriin, käsityöpiirin pikkujouluun, mummolle joulukakkua. Ja pitäisi kait sitä itsellekin jouluksi joitain tehdä, jos vain innostaa ja jaksaa... :)


Papan äidilleni tekemällä haarukalla aloitin ennen leikkausta tekemään huvia ja se on reunahuolittelua vaille valmis :)

Palasukkaakin yritin tehdä mutta tästä tuli AIVAN liian iso. Ei kukaan tietäis yks jalkasta jättiläistä...? ,D
Lisäksi muutamia joulululahjoja on valmiina mutta niitähän ei tontut paljasta ,)

maanantai 5. marraskuuta 2012

Juhlaluu

Sunnuntaina kaluttiin kunnon juhlaluuta. Siis me ihmiset :D  Kakulla oli monta merkitystä tällä kertaa: muistettiin Eetun kesäisiä synttäreitä kuin myös Pyhäinmiestenpäivän kunniaksi pois nukkuneita. Lisäksi kakulla juhlistettiin emännän "kengän" pois jääntiä :)

Kakkupohja on tavallinen neljän munan pohja, jonka paistoin keväällä saadusta "vappuserpentiinistä" :) Oikealta nimeltäänhän se ei ole se, mutta se vaan on jäänyt minulla hauskuutensa vuoksi. Enemmän siitä voit lukea nami-hiiren sivuilta, jolta sen siis sain <3

Täytteeksi kakkuun laitoin mustaherukan makuista hyydykejauhetta ja päällinen on sokerimassaa, jossa on pieni pala vaahtokarkkimassaa. Tulipahan sekin jämä käytettyä :D

Hasselpähkinä-fariini kahvikakku

HerkkuHovista löytyi tämmöinen ihanan pehmeä kahvikakku. Pakkohan sitä oli testata, kun kaapissa sattui sopivasti olemaan hasselpähkinöitä ja fariinisokeria :) Itsellä "raita" vain valui vuoan pohjalle, jolloin se kääntäessä hieman tarttui sinne. Nou hätä, raapastiin "raita" päälle :D Hyvää kakkua oli, vaikka ulkonäkö ei niin ollutkaan... Seuraavalla kerralla vois kokeilla wiener nougat crushia sekoitettuna taikinaan, nam!

torstai 18. lokakuuta 2012

Lusikoita

Osallistuin nami-hiiren syyskuussa järjestämään ´kakkukuva joka inspiroi sinua toteukseen´-kilpailuun. Postipoika oli alkuviikosta pudottanut luukusta ruskean kirjekuoren, jonka isäntä sitten ystävällisesti kiikutti minulle :) Sisältä paljastui silikonimuotti, jolla voi tehdä lusikoita! Kiitos nami-hiiri oikein paljon!!
Alkaa kyllä hieman pelottamaan, kun on useasti tullut sellaisia asioita, joita itse on ajatellut hankkivansa. Onko teillä joku ajatustenlukija vai juoruaako se tuo mies vai tontutko ne teille kertoilee toiveeni?! ,D
Nimittäin tämmöistä lusikkamuottia olenkin ajatellut, koska en ole oikein tavallisen lusikan avulla onnistunut suklaalusikoita tekemään. Ja voihan tällä tehdä lusikkakakkujakin! :)

Muottia piti tietysti heti testata ja niin kaupassa kinkkailun yhteydessä tarttui Pandan maitosuklaalevy mukaan, josta sulatin 4 palaa mikrossa ja niistä tuli sopivasti kaksi lusikkaa, kummallekin tietysti oma.
Lusikat tietysti hieman sulivat kuuman kahvikupin vieressä ja syötäessä vähän taipuivat. Siitä tuli mieleen Matrix-elokuvassa esiintyvä poika, joka taivutti lusikkaa :)

Niin, ja raati kommentoi seuraavanlaisesti aikaansaannostani: "Samanlainen ja kuitenkin erilainen ajatus johdateltu hienosti. Siisti asettelu." Kiitos raadillekin arvostelusta!