Pages

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Tytinää

Ei kuitenkaan sanan varsinaisessa merkityksessä...
SLY11 kesäkuun paketissa sain persikan makuisen hyytelö-paketin. Paketin sisältö lisättiin vain kiehautettuun veteen ja annettiin hyytyä, valmista! Näitä syötiin Juhannuksena pikku makiana. Hyviä olivat ja tosi persikkaisia. Kukat tehty silikonimuottiin, tötteröt pieniin vanukas purkkeihin.
 

Aikaisemmat kommentit:
Maca  kirjoitti 27.06.2012 - 17:39
Minä ajattelin, että tarkoitat alatoopia, jota myös tytinäksi sanotaan. Tämä onkin paljon parempaa! ( en tykkää alatoopista)

MinnaT kirjoitti 28.06.2012 - 11:25
:D Täälläkin sanotaan alatoopia (juhlahyytelöä) tytinäksi paikallisella murteella mutta kun nämäkin niin tytisivät :D Itse tykkään alatoopista mutta paljoa sitä ei kyllä alas mene.

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Sateen torjuntaa

Juhannukseksi luvattiin sateita, niin päätimpä yrittää torjua sitä tekemällä Sateenkaarikakun. Ja kyllähän se tepsi: oli niin upeat ilmat eikä sateesta tietoakaan! Viimein pala kakkua kun meni, alkoi uhkaavasti tummia pilviä kerääntyä taivaalle

Ohje on Kodin herkkuleivonnaiset -kirjasta, joka on julkaistu vuonna 1964. Kirja on alkuperäisteokseltaan "Sju sorters kakor" eli olisko se lähtökohta Seitsemän sortin leivonnaiset -kirjalle.  Kirjaa on hauska ja haastava lukea, lämpötilat kun ovat matala, mieto, melko mieto, jne. Siinä saakin hieman arpoa nykyuunin lämpöä. Itse paistoin tämän kakun 175-asteessa ja se oli n.20 minuutissa valmis.

Lisäksi sisäkanteen on hauskasti kirjoitettu "Maamme oloihin soveltaen kääntänyt talousopettaja Anja Linkomies (Sirkiä)" ja "Ohjeet kokeillut Konsumenttjänstin Koekeittiö, Tukholma". Kuvaakin mies otti "vanhaan tyyliin". Niin ja kirjan sain kummisedältä.

Sateenkaarikakku
2 munaa
2 dl sokeria (vajaat)
1 dl kermamaitoa
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Voikuorrutus
100 g suolatonta voita
1 dl pölysokeria
1 keltuaine
punaista ja vihreää karamelliväriä

Kuorrutus
1,5 dl pölysokeria
vettä

Munat ja sokeri vatkataan hyvin, voi tai margariini ja kermamaito lisätään, samoin jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Puolet taikinasta paistetaan pitkänomaisessa vuoassa. Toinen puoli maustetaan kaakaolla ja vaniljasokerilla ja paistetaan samanlaisessa vuoassa. Kakut paistetaan melko miedossa lämmössä n. 1/2 t. ja annetaan täysin jäähtyä.

Sillä aikaa valmistetaan tavallinen voikuorrutus, joka jaetaan kahtia ja osat värjätään punaisella ja vihreällä karamellivärillä. Täysin jäähtyneet kakut leikataan pituussuunnassa 1 sm:n paksuisiksi viipaleiksi. Alimmaksi asetetaan pitkä viipale tummaa kakkua, leikkauspinta ylöspäin, jolle levitetään tasainen kerros punertavaksi värjättyä voikuorrutusta. Tämän päälle vaalea kakkuviipale, jonka toinen puoli on voideltu punertavalla voikuorrutuksella. Viipaleen yläpuoli voidellaan vihertävällä voikuorrutuksella ja päälle tulee viipale tummaa kakkua, jonka pinta on vihertävää kuorrutusta jne. Päälimmäiseksi tulee vaaleata kakkua, jonka yläpintaa ei luonnollisestikaan enää voidella.

Kerrokset painetaan varoen tiukasti yhteen. Kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella ja asetetaan muutamaksi tunniksi kylmään. Leikataan viipaleiksi. Jäännökset, joita tulee kakkuja leikattaessa pitkittäissuuntaan, leikataan pikkuleivoksiksi, täytetään ja kuorrutetaan, joten kaikki tulee tarkoin käytetyksi.


Nykyään vuoat ovat isompia kuin ennen, joten nuita ylijäämäpaloja ei jäänyt. Voikreemikkerrokset jäi myös kapeammiksi kuin kirjan kuvassa, että jos yhtä paksut haluaa, varmaan kannattaa tehdä 2-kertaisena, kuin myös kuorrutus kannattaa tehdä, itsellä tuon ohjeen mukaan riitti vain päälle.  Mutta oikein hyvää oli ja toivottiin uudestaankin tehtäväksi.

Kirjan esitys kakusta oikealla keskellä

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri kirjoitti 25.06.2012 - 23:41
Makoisasti onnistunut 'sateen torjunta' :D - kaunista jatkoa kesääsi !

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Keveämpi suklaakakku

Kaapissa ei ollut kuin kaupan kuin kuivia kaupan keksejä mutta kahville teki jotain pehmeää ja makeaa mieli. Parasta tämä kakku oli kuitenkin kylmän maitolasin kera. Ohjehan löytyy Seitsemän sortin leivonnaiset-kirjasta.
Kakun kaakao kohtaan käytin SLY17:n eka paketista saamaani kaakaojauhetta sekä voittamaani Karppi-sokeria. Taikina osuudessa käytin juoksevaa margariinia, kun "kiinteä" oli pari päivää aikaisemmin mennyt vanhaksi ja oli jo sellaisen kumman näköinen. Sokerin tilalla käytin makeutusjauhetta. Oikein hyvää ja suklaista kakkua silti oli, suosittelen! Kiireessä tein myös yhden mokan: korppujauhotin vuoan vaikka se piti vain jauhottaa, siksi pinta jäi mulla tuommoiseksi.

MUMMIN SUKLAAKAKKU
1 dl kaakaojauhetta
2 dl maitoa
1 dl sokeria

Voitele ja jauhota n. 1,2 l kakkuvuoka. Mittaa kaakaojauhe, maito ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä.

125 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 rkl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

 Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat ja vaniljasokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele se kaakaoseoksen kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175-asteessa noin tunnin ajan.

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Jätskiä

Pakkasessa oli vielä viime vuotisia raparpereja ja jääkaapissa hieman mansikoita. Maku-lehdessä oli raparperi-jäätelön ohje mutta mihin ne mansikat käyttäisi...? Mitään isompaa ei oikein jaksaisi alkaa tekemään. Piian jutuista pomppasi sitten Mansikka-raparperijäätelön ohje silmiin ja sillähän se ongelma ratkesi!   Mansikoita ei kyllä ollut tarpeeksi, niin lisäsin hieman mansikkamarmeladia. Vettä en raparperien keittämisessä lisänny, koska ne oli jäisiä niin siitä tuli vettä. Hyvä jätskiä oli, ensi kerralla ehkä hieman työvaiheet erilailla. Päälle vielä hieman kinuskikastiketta, kahvet ja parvekkeelle nauttimaan!


Ohje kopsattu Piialta suoraan itselle tänne talteen
Mansikka-raparperijäätelö
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 pkt mascarponea
  • 400 g tuoreita mansikoita pieninä paloina
  • raparperihilloketta
Kaikki ainekset jäätelökoneeseen ja noin 45 min kone käynnissä.
Raparperihillokke: keitä 500 g raparperia pieninä paloina, ½ dl vettä ja 1 dl ruokosokeria. Keittoaika niin kauan että on paksua hilloketta. Jäähdytys.


Aikaisemmat kommentit:

Mimmi M kirjoitti 11.06.2012 - 12:18
Vaan onpa ihanan näköistä. Kyllä kelpaisi kahvihetki ja kipollinen tätä jätskiä. Minä keittelin tylsästä miesväelle soppaa pakastemansikoista ja pakasteomenalohkoista. Maistuuko tässä jätskissä mascarpone paljon?

MinnaT kirjoitti 11.06.2012 - 12:57
En minä ainakaan maistanut :) Itse tekisin seuraavalla kerralla niin, että sekoittaisin kaikki aineet ensin hyvin sekaisin, sitten vasta laittaisin koneeseen. Mulla ainakin jäi sellaisia valkoisia läikkiä, ilmeisesti tuosta mascarponesta. Mutta nehän voi kiertää :D

Pikku pizzoja

Ennen blogin aloittamista tuli tehtyä Nasuttajan ohjeella pikku pizzoja. Ne olikin tosi hyviä ja sen jälkeen onkin pitänyt niitä tehdä uudestaan. Eetun kesäisiä synttäreitä ajatellen, olisin pakkaseen tehnyt niitä mutta päätinkin sitten toisin ja syödään näitä itse pikku iltapaloina.

Nyt ohjeeksi pääsi kuitenkin Mimmin keittiöstä löytynyt Pienten jauhelihapiirakoiden ohje. Oikein hyviä pikku suolaisia, juurikin vaikka iltapalaksi tai juhliin. Ohje kopsattu Mimmin sivuilta itselle tänne muistiin omilla muutoksilla.

Pienet jauhelihapiirakat 
(40-50 kpl, mulla 48 kpl)
pohjat:
9 dl vehnäjauhoja + hiivaleipäjauhoja ( minä laitan puolet ja puolet...)
250 g rasvaa
3½ dl kylmää maitoa
50 g tuore hiivaa
1½ tl suolaa

täyte:
mitä itse haluat, mulla oli osassa jauhelihaa, sipulia ja punaista paprikaa, osassa kinkkua ja ananasta. Pohjien päälle laitoin ketsuppia, täytteen ja juustoraastetta. Reunat voiteltiin munalla.

* nypi kova rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi ja lisää siihen maito-hiiva-suolaseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi
* kohota taikina ( taikinan kohotus ei ole välttämätön)
* leivo siitä "pikkupullat" ja kohota ne hyvin
* painele kohonneet pullat lättänöiksi sormin tai paina esim lasilla syvennys pullan keskelle
* voitele reunat munalla
* täytä pikkupiirakat, ensin ketsuppi, sitten täyte ja päällimmäiseksi juustoraaste
* kohota vielä pikkupiirakat ( tulee kupsakampi, toki voi laittaa heti uuniinkin)
* paista pienet jauhelihapiirakat + 200 - 225 asteisessa uunissa keskitasossa 10 - 15 min.... jos painelet pohjat ennen täyttämistä kovin ohuiksi... varo että eivät pala pohjista!

 

Aikaisemmat kommentit:

Mimmi M kirjoitti 11.06.2012 - 16:48
Ihana kasa herkkuja. Täytteeksi voi todellakin tietenkin jokainen laittaa mitä haluaa...tonnikala-katkarapuversiotkin olivat meillä tykättyjä.

nami-hiiri kirjoitti 12.06.2012 - 21:42
Kaikki pieni on mahdottoman maukasta ja hyvää!
Ja milloin maku ei maistajalle ole ihan mieleinen, niin silloinkin on leipomuksen pienuudesta apua :D

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Kakkua ja tärinää

Kaverikoirien kevät palaveriin tekaisin tämmöisen kakun. Kakkukuvan tilasin aikoja sitten Ullalta mutta pienten vastoin käymisten takia sitä ei silloin tullutkaan käytettyä. Kuvan otin itse Eetun huivista, joka on oikeasti oranssi mutta kuva vetää enemmän keltaiseen. Oranssia huvia yritin sitten haeskella värjätyllä kermalla.
Kakku on 6 munan säädettävään neliövuokaan tehty. Kiitos Leivontafoorumin taulukolle, osasin tehdä oikean kokoisen! Välissä on mansikkahilloa ja kermarahka-seosta, kostutus sokerivedellä.

Päälle kokeilin pitkästä aikaa Flora vispiä ja kyllä pitäydyn kermassa vastaisuudessa! Kyllähän vispillä saa tasaisempaa jälkeä, kerma tahtoo mennä semmoisen kokkareisen näköiseksi mutta sai sitä vispiä vatkata ja löysäks meinas siltikin jäädä. Ei auttanut asfaltoimisen lisä tärinäkään vatkaamisessa. Rumaa reunaa kiertämään laitoin mansikkasuklaa kiekosta pieniä rullia.
Hyvää kakkua oli, meni melkein kokonaan mutta jäi siitä kotiin vietäväksi isännälle ja ite kaverikoirallekin maistiaset.

Aikaisemmat kommentit:
Sirpa kirjoitti 09.06.2012 - 13:59
Ihanan räikeät oranssit värit.

Mama kirjoitti 10.06.2012 - 12:21
Komea kakku. Taiten tehty!

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Pikanen kutta ja siivousta

Ja töissä pääsee toppakahaville

Sokeroidut kirsikat ovat kaapissa odottaneet pääsyä jouluiseen kahvikakkuun mutta eivät sinne ole päässeet. Nyt ne uhkasivat vanhentua, joten johonkinhan ne oli käytettävä. Pikapullaa on tehny mieli jo pitemmän aikaa kokeilla, joten siihen siis. Ohjeen löysin Seitsemän sortin leivonnaiset -kirjasta mutta monista blogeistakin se löytyy. Leipoi, leipoi -blogissa on sydänvuokaan sopiva ohje, tämä on vähän isompi. Itsekin voisi seuraavalla kerralla tuota pienempää ohjetta kokeilla. Eli siis hyvää pullaa oli. Kardemummaa en laittanut, kun en oikein tykkää siitä, tai siis kurkku ei tykkää...

PIKAPULLAKAKKU
2 munaa
3 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
(2 tl jauhettua kardemummaa)
3 dl maitoa
2 dl juoksevaa margariinia

Pinnalle:
3-4 rkl raesokeria
(3-4 rkl mantelirouhetta
)

Voitele ja korppujauhota joko halk. n.26cm (tai n.30*40cm uunivuoka) vuoka. Vatkaa munia ja sokeria pari minuuttia. Lisää jauhot, leivinjauhe, (kardemumma), maito ja rasva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle sokeri ja mantelirouhe. Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla 175-asteessa n. tunnin ajan (uunivuoassa n. 25 min.). Kumoa kakku vuoasta ja käännä paistopinta ylöspäin.
 

Aikaisemmat kommentit:
Maca kirjoitti 01.06.2012 - 10:42
Herkullisen näköinen ja varmaan myös makuinen.

nami-hiiri kirjoitti 01.06.2012 - 23:07
Tämäpäs oli hyvää topattavaa !