Pages

torstai 31. joulukuuta 2009

SLY9: HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2010!

SLY:ni lähettämillä aineksilla tein mokkaruutuja Uudeksi Vuodeksi. Päällä on vuosi 2010, joka näkyy heikosti. Nauttikaamme Illallisesta yhdelle , se on ehdoton suosikki.

Aikaisemmat kommentit:
jack bauer kirjoitti 06.01.2010 - 20:41
Varmasti hyviä. 

Titta kirjoitti 13.01.2010 - 21:11
Hyvää uutta vuotta myös tänne! En olekaan ennen eksynyt. Kiitos tuhannesti ihanista paketeistasi. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, myös tämä SLY9 kierros... Mukavaa talvenjatkoa! 

Titta kirjoitti 13.01.2010 - 21:12
Ai juu, piti vielä sanomani, että Illallinen yhdelle on myös mun lemppari-"klassikko" ohjelma. =)

sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Lahjoja

Maku-lehdessä (talvi 6/09) oli Konjakkisinapin ohje. Isä ja appiukko kun ovat näitä konjakin ystäviä, päätin tehdä heille lahjaksi sinappia. Mies valitsi konjakin ja teki hienot etiketit purkkien kylkeen
Ohje oli seuraavanlainen ja siitä tuli mulla nämä kaksi purkkia:
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
1 dl kermaa
2 munaa
1/4 dl omenamehua
1 tl viinietikkaa
4 rkl konjakkia

Sekoita kattilassa kuivat aineet. Lisää joukkoon muut aineet konjakkia lukuun ottamatta. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Mausta jäähtynyt sinappi konjakilla ja annostele purkkeihin. Anna maustua jääkaapissa pari päivää ennen maistelua.
Oma lusikka sinapille

Itse puolestani sain lahjaksi Viivin ja Wagnerin keittokirjan, josta Guinnes-suklaakakku vaikutti mielenkiintoiselta. Kaljatölkkikana oli toinen, jota voisi kokeilla: mitenkähän kanan saa pysymään kaljatölkin päällä.....?

"Pukki" toi pari päivää ennen aattoa "kuusen" luo lahjoja. Eetu löysi heti omansa ja mankui sitä koko illan, joten "tonttujen" piti piilottaa se. Aattona sitä sitten etsittiin yhdessä lahjakasseista.

Aikaisemmat kommentit:

insanity  kirjoitti 30.12.2009 - 22:37
Tosi hyvä idea laittaa sinappipurkin kylkeen myös päivämäärä, jonka verran säilyy! Itellä ei oo tullut koskaan mieleenkään :D

MinnaT kirjoitti 31.12.2009 - 11:48
Monesti oon itekin miettiny, että kuinkahan kauan sinappi säilyy... Sitten huomasin HP:n tehneen kans konjakkisinappia ja hän oli siellä maininnu, että "sinappi säilyy jääkaapissa ainakin kuukauden" :)

Joulun herkkuja

Mummolle leivoin jouluksi perinteisen Hedelmäkakun. Halusin sitä vähän koristella ja niinpä tein joulutähden ja lumihiutaleita. Joulutähden tein ensimmäistä kertaa mutta hyvinhän tuo näytti onnistuvan, onneksi oli Eben hyvät ohjeet apuna.
Joulutähdet ennen "hileitä"
ja jälkeen "hileiden"
Hedelmäkakku koristeineen


Äidille tein valkosuklaaglögi-juustokakun Hannan ohjetta mukaillen
Pursotukset tällä kertaa ihan kuohukermaa
Koristeena marsipaani Joulutähti ja Meiran Koristejäähileitä
Tässä Hannan ohje, suluissa mun kakun mukaan
Pohja
n. 20 kpl itsetehtyjä Paraisten pipareita (1 pötkö LU:n perinteisiä piparkakkuja eli n.25kpl)
75 g sulatettua rasvaa (n.80g juoksevaa margariinia)

Murustele piparit (onnistuu hyvin pakastepussin ja lihanuijan kanssa) ja sekoita rasvan kanssa sekaisin. Painele irtopohjavuokaan (mä laitoin pyöreään).

Täyte
5 dl kermaa ( 2 prk Flora Vispiä)
1 prk maitorahkaa
1 Violan maustamatonta tuorejuustoa (1 prk Sunnutai Maustamatonta)
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl Meiran piparimaustetta (1 pkt Valkoista leivontasuklaata murusina)
5 liivatelehteä

Vaahdota kerma sokerien kanssa, lisää vaahtoon rahka, tuorejuusto ja piparimauste (suklaamuruset). Sulata liotetut liivatteet pienessä määrässä kiehuvaa vettä ja lisää hyvin sekoittaen vaahtoon. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia jääkaapissa (annoin olla yön yli). (Täytteeseen olis varmaan riittäny puoletkin tästä määrästä...)

Kiille
n. 9 dl glögiä (n.4,5 dl glögiä)
8 liivatelehteä (4 liivatelehteä)

Kiehauta pieni tilkka glögiä ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Kaada seos loppuglögiin. Lusikkaa tai pientä kauhaa apuna käyttäen kaada täytteen päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa.

Piparkakku rasia

Tein kummilapsille piparkakkurasiat jouluherkuiksi.

Reunoilla on Marianne-rouhetta "lumena". Kannessa on suklaanappi, josta on helpompi nostaa kansi.
Sisällä oli Ellenillä "Kettu-karkkeja" (Pihlaja"), Eelillä Joulukuusen suklaakoriste palloja ja Siirillä myöskin Kettu-karkkeja.

Aikaisemmat kommentit:
piipa kirjoitti 27.12.2009 - 19:06
IHANAT !

torstai 17. joulukuuta 2009

SLY9: Joulukuussa lunta ja jäätä

Tänään sain pakettikortin, että postissa odottaisi paketti. Kait sitä on ollut niin kiltti, että saa yhden joululahjan jo näin aikaisin. No ei vaiteskaan, vaan SLYni lähettämä paketti siellä odotti. Jännitys ja uteliasuus oli niin suuri, että piti tuonne kylmään vinkkaan lähtä tarpomaan kohti postia. Myönnän, että pakettia piti hieman varovasti ravistella, mitäkähän sieltä kuuluu, paljastaako äänet mitään....?  Eivät paljastaneet, joten äkkiä kotiin ja paketti auki.

Sieltä paljastui seuraavaa:
- silikoninen Lumiukko-vuoka (ei olekaan tällaista "hahmo" vuokaa)
- 26 osainen pikkuleipä / piparimuotti sarja (olenkin katsellut uusia muotteja kaupoissa mm. joulupukki ja enkeli, ja nehän oli tässä!)
- vaniljan makuista halvaa (ihan uusi tuttavuus, joten auta SLY, mitä minä voisin tästä tehdä?)
- kaksi kynttilää (näitä voinkin joulun aikaan poltella Pentikin porossa, kun siihen ei ole enää kuin tavallisia tuikkuja vaan) ja
- itse tehty kortti, jossa oli kerrottu mitä paketissa olevat tavarat kuvastavat.
 

Aikaisemmat kommentit:
Sly:si kirjoitti 18.12.2009 - 17:53
Kiva että paketissa oli jotain mitä olet jo ehtinyt etsiä. Itse olen tehnyt halvasta esim. mansikkamäen ohjeella keksejä. http://ebetys.com/blog/694555/halvakeksit/
Mukavaa joulun odotusta!

jantta kirjoitti 22.12.2009 - 15:41
Pohja toimii...sanoisinkohan että 20 minuutin päästä ;) Hae siis silloin koodi uudestaan. Kun olen koodin korjannut (photobucket kun on jumissa) laitan koodin viereen sanan "uusittu.

jantta kirjoitti 22.12.2009 - 15:51
Nyt toimii pallotkin :)

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Blogin nimipalkinnot

Järjestin ennen blogini julkaisua Facebookissa oleville ystävilleni kilpailun, jossa sai ehdottaa blogilleni nimeä joista sitten paras otettiin käyttöön. Vaihtoehdoista kolme oli ylitse muiden. Koska voittajan valitseminen näistä kolmesta oli tosi vaikeaa, päätin antaa kahdelle "hävinneellekin" pienen lohdutuspalkinnon, joka oli seuraavanlainen: itsetehtyjä kuningatar-marmeladeja, valko- ja maitosuklaa kohventeja mustikkatäytteellä sekä pieni Mariskooli, jossa oli kolme kultaista tuikkua. Itse voittaja halusi "tavara" palkinnon sijasta kakun, jonka sitten keväämmällä teen hänen valitsemaansa tilaisuuteen.

Tässä vielä kuvia lohdutuspalkinnosta

Kuningatar-marmeladeja

valko- ja maitosuklaa kohventeja mustikkatäytteellä

Koko palkinto

Piparkakkutalo

Tällaisen talon väkersin

Eetu vahtii pihaa 

Onkohan emäntä käryyttänyt jotain, kun ovi on auki...? 

Isännän "puun hakkuu savotta"

Aikaisemmat kommentit:
tärpätti kirjoitti 01.01.2010 - 16:16
hieno mökki :)

tiistai 15. joulukuuta 2009

Piparkakkuja

Pitäähän sitä jouluksi tehdä pipareita. Tänä jouluna tein ensimmäistä kertaa itse piparkakkutaikinan ja teinkin sen sitten heti kolme kertaa!

Eka kerralla tuli soodaa liikaa ja jauhoja liian vähän ja paistoin vielä väärällä tasolla! Seurauksenahan oli levenneet ja mustuneet "piparit", jotka kylläkin muistuttivat kaurakeksejä.

Toinen taikina jo onnistui paremmin, kun vähensin soodaa ja laitoin jauhoja enemmän. Siitä sitten tein piparkakkutalon ja muutaman piparin.

Kolmannesta taikinasta edelleen vähensin soodaa, taikinasta tuli ihan hyvää mutta kakkosversio oli paras. Tästä tulee "joululahjoja", joten en voi paljastaa mitä niistä tulee. Ylijääneestä taikinasta tein kuitenkin "peppupipareita" miehelle, kun muissa blogeissa näin niitä. Kyllä oli ilme, kun kahvin kanssa "peppua" veteli nassuun.

Ja tässä "Pikku-Apuri"

Aikaisemmat kommentit:
Niina kirjoitti 16.12.2009 - 00:21
Hienoja peppu pipareita :D

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Eetu osallistui joku aika sitten paikallisen valokuvausliikkeen järjestämään Vuoden 2009 lemmikki -kisaan. Menestystä ei tullut vaikka kaikki vastaantulijat aina ihastelevat ja kehuskelevatkin Eetua. Päätin kuitenkin "menestyksen" ja Itsenäisyyspäivän kunniaksi tehdä pienen kakun ja vähän suolaista. Liekö kilpailu "menestys" tarttunut emännän leipomuksiinkin, kun eivät oikein tahtoneet onnistua... 
 Tarjolla oli täytekakkua Fazerina ja appelsiini täytteellä sekä lohi- ja pororullia.


17.1.2010
Lohi- ja pororullat
Ohjetta ja mallia otettu Kinuskikissalta.
Tein pororullat rieskaan (joka olisi saanut olla ohuempaa mallia…) ja lohirullat hapankorppuun. Täytteet tein puolet ohjeessa mainitusta määrästä ja niitä tuli vadilla näkyvä määrä + 4 pororullaa ja n.10 lohirullaa Pororulliin käytin Chili-paprika –tuorejuustoa.
Lohitäytteeseen en laittanut kevätsipulia vaan ruohosipulia, jolla myös solmin rullat ja koristelin muutenkin vähän tarjoiluvatia. Kostutin sekä rieskoja että hapankorppuja lihaliemellä, jotta ne oli helpompi kääriä rullalle.

Lohi- ja pororullia. Porot olivat kuulemma parempia.
Hapankorppurullat ovat lohitäytteellä ja rieskat porotäytteellä.
"Epäonnen" kakku: pohja repesi leikatessa, kerma ei ollut kermaa nähnytkään...
Rullat tuhottu... Kakkukin puoleksi.
Ja tässä Eetu syö omaa kakkuansa.

Aikaisemmat kommentit:

Pioni kirjoitti 07.12.2009 - 12:31
Komeat tarjoilut pojalle! ;D

sofiella kirjoitti 08.12.2009 - 15:36
Ui nami, mitkä tarjoilut!!! :)

MinnaT kirjoitti 08.12.2009 - 15:43
"Sankarikin" sai maistella suolaisia paloja ja kyllä olisi mennyt kaikki! :D

murrehirmu kirjoitti 25.01.2011 - 15:56
herkullisen näköisiä! varsinkin nuo rullat. olivatko ne miten iso töisiä?

MinnaT kirjoitti 26.01.2011 - 10:54
Ei ollut iso töisiä. Rieskat kannattaa tehdä sellaiseen ohkaseen, Fazerilla ainakin on sellaista Rulla-rieskaa, vois onnistua paremmin :)
Minä tein paksumpaan rieskaan, kun tuota ei ollu silloin kaupassa. Kostuttaminen oli kaikista aikaa vievin mutta ei sekään nyt kauheasti vienyt :) Ja nää kyllä oli hyviä, että kannatti "aikaa käyttää" ,D

Herkku kaakao

Pakkaset ja lumet saapuivat viimein, toivottavasti pysyvätkin. Ulkona kun Eetu-koiran kanssa tallustelee (joka haistelee joka paikan...), tahtoo hiema tulla kylmä. Näin flunssa-kauden aikana pitää juoda lämmintä ettei sitä flunssaa tulisi..
Kumaa kaakaota, jossa päällä kerma nokareet ja Wiener Crushia, nam!

Aikaisemmat kommentit:
Hellapoliisi kirjoitti 31.12.2009 - 14:14
No tätäpä tulin katsomaan. Kuulostaa hyvältä, mutta kaapissapa ei ole kuin sitä minttulikööriä=)
Kyllä siitäkin hyvä tulee!
Hyvää Uutta Vuotta!

Laatikoita

Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa tehdä itse lanttu- ja porkkanalaatikoita, kun aina on kaupasta ostettu valmiita. En kuitenkaan viitsinyt ihan alusta tehdä, joten oikasin keitto ja soseutus vaiheet ja ostin tällaiset valmiiksi soseutetut pötköt. Tässä on vaan lantun teosta kuvia, kun en ehtinyt porkkanoista ottaa...

EDIT 17.1.2010
Laatikot Hyvä kokki-kirja

Lanttulaatikko (6-8:lle)
(1 kg lanttua, vettä) / 2 pötköä (á 500g) valmista lanttusosetta
2 dl ruokakermaa tai kuohukermaa (laitoin kuohukermaa)
1 dl korppujauhetta
2 munaa
½ dl siirappia
1 tl suolaa
¼ tl muskottia (en laittanu)
Pinnalle:
korppujauhetta
voi- tai margariininokareita (en laittanu)

(Kuori ja lohko lanttu. Kypsennä lanttulohkot vähässä vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta lantut.)
Lisää itsetehtyyn tai valmiseen lanttusurvokseen kerma, korppujauhe, munat, siirappi ja mausteet.
Levitä seos voideltuun uunivuokaan (laitoin folio uunivuokaan, vet. 0,5 l, tuli 4 kpl), tasoita pinta ja ripottele sille korppujauhetta (ja rasvanokareita) Kypsennä lanttulaatikkoa 175-200 –asteisessa uunissa n.1 tunti.

Porkkanalaatikko (6-8:lle)
1 ½ dl puuroriisiä
3 dl vettä
6 dl maitoa
(500 g keitettyä porkkana) / 1 pötkö valmista porkkanasosetta
2 munaa
3 rkl siirappia
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
¼ tl muskottia (en laittanu)
Pinnalle:
korppujauhetta
voi- tai margariininokareita (en laittanu)

Lisää riisit kiehuvaan veteen. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja hauduta puuroa kannen alla n.30 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää puuroon valmis tai itsetehty porkkanasose (keitetyt, hienoksi raastetut porkkanat), munat, siirappi, suola, pippuri (ja muskotti).
Levitä seos voideltuun uunivuokaan (laitoin folio uunivuokaan, vet. 0,5 l, tuli 4 kpl). Tasoita pinta ja ripottele sille korppujauhetta (ja halutessasi rasvanokareita) Kypsennä lanttulaatikkoa 175-200 –asteisessa uunissa n.1 tunti.

Laatikot menossa uuniin... Päällä vain korppujauhoja, voi nokareitakin voisi laittaa...
Tämmöinen oli se valmis sose-pötkö.

Aikaisemmat kommentit:
HP kirjoitti 11.12.2009 - 18:48
Tulin vastavierailulle, kiitos sinulle käynnistäsi blogissani!
Tämä on kyllä helpoin tapa kaiken kiireen keskellä valmistaa laatikot :)