Pages
▼
tiistai 30. joulukuuta 2014
Luumu"taskut"
Herkulliset ja helpot luumu"taskut". Tarvitset vain torttutaikinaa, vaniljakreemiä ja luumuhilloa :)
Mummojen herkkulautaset
Mummoille tein tämmöiset pienet herkkulautaset joululahjaksi. Lisäksi vein sellaisen Jääkarhu-sisävalon, se oli oikein nätti ja toi mummoille tunnelmaa sisälle. Lautanen piti sisällään Rankanpastilli- ja Lumipallopikkuleipiä sekä Vanhan ajan kahvikakkua. Oikein hyviä ja helppoja oli kaikki. Kakkuun en laittanut rusinoita, kun en muistanut ostaa mutta ehkä se kuitenkin vaatisi ne, olisi hieman mehevämpää.
Vanhan
ajan kahvikakku
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
1 ½ tl neilikkaa
1 ½ tl kanelia
1 ½ dl rusinoita
1 ½ dl sulatettua
margariinia tai voita
1 ½ dl valmista
kahvijuomaa
1 ½ tl soodaa
5 ½ dl
vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri. Lisää vaahtoon muut ainekset edellä
mainitussa järjestyksessä. Kaada voideltuun, jauhotettuun vuokaan ja paista
200-asteessa n. 45min.
Jouluherkkua töihin
Töihin on ollut tapana jotain herkkua viedä aina joulu- ja kesäloman alkamisen kunniaksi. Tänä vuonna ajattelin viedä muffineita, niitä en olekaan tainnut aiemmin viedäkään... Tein kahdenlaisia: mauste- ja hedelmämuffineita. Maustemuffinit on tehty samalla ohjeella, kuin serkulleni viime vuonna tehdyt. Hedelmämuffinit puolestaan on tehty Kinuskikissan ohjeella. Hedelmiä liotin rommissa ja rommiaromin korvasin oikealla rommilla :) Maku on parempaa kuin rommiaromissa ja paistaessa alkoholikin häipyy, joten ihan hyvin uskaltaa työpäivänä syödä :)
Pepin peitto
Elokuussa syntyneelle veljentytölle (samalla nuorin kummilapsi) tein isoäidin neliöstä peiton. Tämä oli tarkoitus jo ristiäislahjaksi tehdä mutta aika loppui silloin kesken :) Lupasin tarpeen vaatiessa suurentaakin peittoa, kun tyttökin on kasvanut. Lankana Nalle-lankaa, valkoista, vihreää ja violettia.
Eetukauluri
2-vuotiaalle Jani-kummipojalle tuli tehtyä tämmöinen "Eetu" kauluri joululahjaksi :D Alkuperäinenhän on siis kettukauluri. Tässä käytin lankana ihan 7-veljestä, ruskeaa ja valkoista, silmät ja kuonon ompelin mustalla, eivät napit aiheuta pienelle vaaraa. Ohje löytyy Muumurun facebook-sivuilta, samoin kuva kaulurista kaulassa.
tiistai 23. joulukuuta 2014
perjantai 19. joulukuuta 2014
Kampaajalle lahja
Kävin luottokampaajallani sopivasti joulukuun aikana ja vein hänelle pienen joulumuistamisen :) Pinterestistä bongasin ohjeen, miten tehdä kertakäyttölautasesta rasia. Sopivasti oli vielä yksi joulunpunainen valkoisilla hiutaleilla, joten siitä sitten askartelin muumalle Ranskanpastilli pikkuleivälle rasian :) Ja joulukortinkin vein.
Ranskanpastilli pikkuleivät
Näitä herkullisia ja helppoja pikkuleipiä tuli tehtyä pitkästä aikaa. Ajatuksena oli, että olisi joulun aikaan jotain muuta herkkua, kuin ainaista torttua, mitä saa joka paikassa. Mutta... Toisin kävi ja keksipurkki ammottaa tyhjyyttään :D Onneksi karkkeja vielä on, joten ehtiihän tässä vielä satsin tehdä :) Näköjään vaniljakeksien jämätkin päässeet ranskalaisten joukkoon :D Ohje on Henskiksen vanhasta blogista ja kirjottelempa sen tähän itsellekin ylös.
Vatkaa sokeri ja pehmeä rasva. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Pyörittele taikinasta palloja tai leivo pitko, jonka jaat n.30:n osaan. Litistä palloja hieman ja laita jokaisen keskelle ranskanpastille. Paista pikkuleipiä 180-asteessa n. 10-15 minuuttia.
1 dl sokeria
125 g margariinia tai voita
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
ranskanpastilleja
Vatkaa sokeri ja pehmeä rasva. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Pyörittele taikinasta palloja tai leivo pitko, jonka jaat n.30:n osaan. Litistä palloja hieman ja laita jokaisen keskelle ranskanpastille. Paista pikkuleipiä 180-asteessa n. 10-15 minuuttia.
Valkosuklaa mangojuustokakku
Kaverikoirat palaveerasivat joulukuun alussa nyyttärikestien merkeissä. Tein tämmöisen juustokakun, joka oli oikein hyvää, olihan ohjekin Liian hyvää -blogista :D Hieman muutoksia tein alkuperäiseen verrattuna, laitan tähän niinkuin itse tein. Karkkilakkokin piti palaverissa oikein hyvin vaikka konvehtirasia nökötti koko ajan nenän edessä :D Kakun tein Lekuen irtopohjavuokaan, sain samalla tarjoilualustan sille. Kuva on vähän huono, kun kännykällä kellarissa kerhotiloissa nappasin :) Mutta kyllä siitä jonkinlaisen käsityksen kakusta saa.
Murenna keksit kaulimella vahvassa muovipussissa tai koneella murusiksi. Sulata voi ja kaada se keksinmurujen sekaan. Sekoita muruseos tasaiseksi. Painele keksinmurut. Vie pohja täytteen tekemisen ajaksi kylmään.
Laita liivatteet kylmään likoamaan 10-15 minuutiksi. Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja sokeri vaahdoksi. Sulata valkosuklaa esim. syvällä lautasella vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Vatkaa tuorejuusto ja sulanut valkosuklaa tasaiseksi seokseksi. Kuumenna vesi kahvikupissa mikrossa (n.1min.) ja purista liivatteista ylimääräinen vesi. Lisää liivatteet kerralla kuumaan veteen ja sekoita kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet liemeen. Lisää liivateseos muutamassa erässä tuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää viimeisenä kermavaahto tuorejuustoseokseen. Vatkaa aineet huolellisesti sekaisin. Kaada täyteseos keksipohjan päälle vuokaan. Vie kakku kylmään 2-3 tunniksi.
Päällistä varten (ei ole pakko) laita liivatelehdet likoamaan 10-15 minuutiksi. Kuumenna vesi mikrossa, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kuumaan veteen, sekoita hyvin. Sekoita liivateseos mangososeitten joukkoon ja levitä kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli.
Pohja:
150 g Vanilja Kauranen -keksejä
50 g sulatettua voita
Täyte:
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl hienoa sokeria
1 pkt mangotuorejuustoa
200 g valkosuklaata sulatettuna
Päälle:
2 prk Piltti mangososetta
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
Murenna keksit kaulimella vahvassa muovipussissa tai koneella murusiksi. Sulata voi ja kaada se keksinmurujen sekaan. Sekoita muruseos tasaiseksi. Painele keksinmurut. Vie pohja täytteen tekemisen ajaksi kylmään.
Laita liivatteet kylmään likoamaan 10-15 minuutiksi. Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja sokeri vaahdoksi. Sulata valkosuklaa esim. syvällä lautasella vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Vatkaa tuorejuusto ja sulanut valkosuklaa tasaiseksi seokseksi. Kuumenna vesi kahvikupissa mikrossa (n.1min.) ja purista liivatteista ylimääräinen vesi. Lisää liivatteet kerralla kuumaan veteen ja sekoita kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet liemeen. Lisää liivateseos muutamassa erässä tuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää viimeisenä kermavaahto tuorejuustoseokseen. Vatkaa aineet huolellisesti sekaisin. Kaada täyteseos keksipohjan päälle vuokaan. Vie kakku kylmään 2-3 tunniksi.
Päällistä varten (ei ole pakko) laita liivatelehdet likoamaan 10-15 minuutiksi. Kuumenna vesi mikrossa, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kuumaan veteen, sekoita hyvin. Sekoita liivateseos mangososeitten joukkoon ja levitä kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä yön yli.
Joulutähti
Tämän vuoden viimeisen Silmukan ytimestä haasteen haasteena oli Tähti :) Oikein sopiva haaste jouluun. Minulla oli ensin tarkoitus, että olisin virkannut joulukuusen latvatähden, meidän kun 13 vuotta vanha tähti sanoi sopimuksensa irti. Mutta sitten tulinkin kaikenlaista ja kiirettäkin, joten askartelin sitten eräänä iltana paperista tämmöisen tähden ja patterilla käyvät ledi-valot pujottelin sakaroiden väliin :) Nyt tähti pötköttelee ja valostuttaa sängyn päällä. Paperi oli hieman kermanväristä, oli jäänyt 7 vuoden takaisista hää-askarteluista sopiva määrä arkkeja :D