Pages

maanantai 31. lokakuuta 2011

Mintturuutuja ja unohdusta

Mummo toivoi nimipäivä kahville kaveriksi täytekakkua, johon olisi tullut ranskanpastilleja. Pussinkin hän jo antoi kouraan...Mulle tuli kuitenkin kutsu sormen operointiin paria päivää ennen kahvittelua, joten täytekakun tekeminen olisi ollut hieman hankalaa. Ehdotin sitten Mokkaruutuja, ne kun on kaikkien suosikkeja. Tämä sopi mummolle, joten ei kun tuumasta toiseen ja ruutujen tekoon.

Päälle murskasin ranskanpastilleja ja laitoin myös kokonaisia. Kuorrutteeseen käytin tällä kertaa kaakaotomusokeria ja kuorrutteesta tulikin ihana!

Kävikin sitten niin, että sormen operointi peruttiin ja oisin voinutkin tehdä sen täytekakun mutta ei me alettu enää vaihtamaan... Niin, ja ihan totaalisesti olen unohtanut blogin 2v. päivän!! Ollut niin paljon muuta mielessä, että ei kertakaikkiaan ole muistanut. Nyt kun marraskuu lähenee, muistin, että "ei hyvänen aika sentään, mullahan on ollu synttärit!" Ja mittarin lukemakin lähenee 30 000 kävijää... Jos laittasin arvonnan sitten pystyyn, kun tuo lukema menee rikki...? Joten olkaahan kuulolla!

torstai 27. lokakuuta 2011

Säteilevä omppupiirakka

Eli mikrossa kypsytetty omenapiirakka. Tämä on oikein nopea piirakka tehdä vaikka vieraiden istuessa olohuoneessa. Joskus nuorena olen saanut ohjeen, en muista mistä. Vuosia sitten ohje oli hukassakin ja etsiessä tuli kaikki kaapit siivottua samalla. Nyt se on visusti tallessa.

Pappilan omppupiirakka
1 dl sulatettua margariinia (n.90 g)
1 dl kermaviiliä
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl soodaa

Päälle:
2-3 hapahkoa omenaa lohkottuna
sokeria
kanelia

Sulata voi ja anna sen jäähtyä tai käytä juoksevaa margariinia. Sekoita kermaviili, sokeri ja muna, ihan tavallinen vispilä käy. Lisää jäähtynyt rasva. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää taikinaa. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät hyvin sekaisin.

Kaada taikina voideltuun, mikron kestävään piirakkavuokaan. HUOM! Muista tarkistaa, että vuoka mahtuu pyörimään mikrossa (jos siis on pyörivä alusta). Laita omenan lohkot taikinan päälle ja ripottele pinnalle sokeri ja kaneli. Paista mikrossa 6 min. täydellä teholla. Piirakka on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Itse paistoin n.8min. Nauti vaniljakastikkeen kera.

Jos mikrossa ei ole pyörivää alustaa, muista käännellä piirakkavuokaa, että se kypsyy tasaisesti. Mikrossa paistamisesta johtuen piirakka jää vaaleaksi.


Aikaisemmat kommentit:
SakariSokeri kirjoitti 27.10.2011 - 17:16
Tämä ohje täytyy laittaa korvan taakse yllätysvieraiden varalle! En ole koskaan mikrolla "leiponutkaan".
Hyvältä näyttää, vaikkei väriä olekaan!

Riina kirjoitti 27.10.2011 - 19:05
Tämähän on helppo ja nopea vaikka vierasvaraksi tai yllättävään makeannälkään :).

Herkkusuu kirjoitti 28.10.2011 - 10:55
Kun ostettiin tuo nykyinen mikro (on muuten pitkä aika) niin silloin tuli tehtyä leivonnaisia mikrossa. Meidän mikrossa kun on grilli ja paistotoiminto. Pizzaakin tuli tehtyä joka oli mielettömän hyvää. Pitääkin kokeilla tätä ohjetta joku kerta.

Palkintoja ja pipareita

Kuten moneen muuhunkin blogiin, niin eksyi tännekin tämmöinen palkinto Nami-Hiiren "Väririkas syksy" kisaan osallistumisesta.

Uusi Leivotaan -lehti tipahti luukusta jo viime viikolla (vai oliko se jo peräti edellisenä...) ja SweeetCake:n paketti (muffinssi reunakoristeet, kukkasabluuna ja kultalehti koristetta) tiistaina. Kuinkahan tuota kulta- ja muffini-juttuja raskii käyttää...
TÄÄLTÄ voit käydä lukemassa tuomareiden kommentteja kisaan osallistuneista ihanista leivonnaisista ja TÄÄLTÄ voit katsella kaikkien osallistuneiden kuvat.

Lehden takakannessa oli Confetin mainos, jossa oli vaaleiden pipareiden ohje. Siitä innostuneena tein sitten vähän pipareita.  Ohjeena käytin äidiltä saamaani Murea piparit -ohjetta, vaihdoin vain siirapin vaaleaan siirappiin ajatellen, että niistä tulisi vaaleita pipareita. Noh... ei käyny niinku Strömsössä. Pipareista ei tullut vaaleita mutta muuten kyllä hyviä. Pitänee joskus kokeilla sitä Confetin ohjetta, jos niistä tulisi. Jospa tuo lentsukin lopullisesti nujertuisi näiden pipareiden myötä.

tiistai 4. lokakuuta 2011

Puolukkapiirakka

Kummityttömme äiti oli tehnyt tytön 7-vuotis synttäreille herkullista mustikkapiirakkaa, jonka ohje oli pakko saada. Itsellä teki mieli jotain puolukkaista leivonnaista ja ajattelin sitten tällä ohjeella kokeilla millaista piirakkaa puolukoilla tulee. Tätä kun ei kuulemma ole koskaan muilla marjoilla tehty kuin mustikoilla. Oikein hyvää piirakkaa tuli, puolukatkaan ei olleet kirpeän oloisia kun tuollain hieman harvakseltaan laitoin. Mustikoilla pinta saa olla ihan mustanaan mustikoista. Kannattaa kokeilla!!

Ninan mustikkapiirakka
Pohja:
100 g margariinia
2 ½  dl vehnäjauhoja
¾ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ kermaa

Nypi pohjan ainekset sekaisin ja painele piirakkavuoan pohjalle. Seisota pohjaa kylmässä 15-20 min ja  paista alatasolla 200 astetta n. 20 min

Täyte:
1 prk (200g) ranskankermaa (vatkaa 3-4- min)
¾ dl fariinisokeria/sokeria 
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa (vaahdota)

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja laita paistetun, jäähtyneen pohjan päälle.

Päälle:
Marjat
Kakkukiille hyytelösokeria

Lisää marjat täytteen päälle ja tee kiille marjojen päälle. Hyydytä kylmässä.
 

Aikaisemmat kommentit:
SakariSokeri kirjoitti 06.10.2011 - 19:06
Ompa houkuttelevan raikkaan näköinen!

Kirsi kirjoitti 15.10.2011 - 09:34
Tämä piirakka maistuu aina!! Ihanaa herkkua!!

maanantai 3. lokakuuta 2011

Pikkuleipä lauantai

Lauantaina tuli oikein urakalla leivottua pikkuleipiä! Kävin ensin aamupäivästä mummon kaverina leipomassa hänelle pikkuleipiä ja iltapäivästä häärättiin isännän kanssa yhdessä keittiössä: isäntä teki pizzaa ja minä pikkuleipä taikinaa. Koristelusta varmaan arvannette mitä pikkuleipiä tein.

SLY9-kierroksella sain aikoinani vaniljahalvaa ja koska se oli uusi tuttavuus minulle, ehdotti SLYni siitä tekemään Mansikkamäen ohjeella halvakeksejä. No nyt tosiaan sain niitä aikaiseksi tehtyä ja oikeastaan viime tipassakin, halvassa kun alkoi päiväys läheneen loppuaan. Että kyllä minä käytän kaikki paketeissani saamani tuotteet, vaikkei niitä niin aina täällä näy... Keksit olivat oikein hyviä, mielestäni suklaakuorutuksen kanssa parempia. Sokerina käytin ruokokidesokeria, liekö sekin antanut hieman erilaista makua. Ohje kopsattu Ebeltä ja suosittelen kokeilemaan!

Halvakeksit
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 rasia vaniljahalvaa (100 g)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl mantelirouhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten taikinaa. Murenna halva ja lisää taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää mukaan taikinaan. Tee taikinasta pari tankoa ja pätki paloiksi ( n.50-55 kpl ), pyöritä palloiksi ja laita leivinpaperin päälle pellille. Itse painelen palloja hieman littanaksi, mutta ne voi jättää myös palloiksi. Muista jättää leviämisvaraa kekseille! Paista 175 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes reunat ovat hieman ruskeat. Anna jäähtyä.
 

Aikaisemmat kommentit:
Ebe kirjoitti 03.10.2011 - 19:27
Nam, herkullisilta näyttävät. Pitäisikin taas pitkästä aikaa näitä leipasta :D