Pages

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Hopeiden kiilloitusta

Kovin useasti ei tule hopeita käytettyä, joten ne tahtovat aina hieman tummua. Kotoa kuitenkin löytyy aina tarvikkeet kiillotukseen ja tämä on vielä myrkytöntä, kun ei tarvitse kaikenmaailman hopeankiillotus aineiden kanssa touhuta. Jotkut kiillottavat hopeita hammastahnalla mutta olen lukenut, että se jättää kuitenkin hankausjälkiä herkemmin hopeisiin. Joten itse suosin "poreilevaa" toimenpidettä ja liotan hopeita vedessä.

Kiillotukseen siis tarvitset:
eli vuoraa muovi- tai lasikulho (itse vuorasin tiskialtaan ja Lidlistä aikoinaan ostetun muovisen piparirasian) foliolla, laita hopeat folion päälle ja ripottele suolaa niiden päälle n.2 rkl tai jos hopeat ovat kovin tummat, hieman enemmän. Keitä vesi kiehuvaksi vedenkeittimessä tai kattilassa ja kaada hopeiden päälle. Pienet tummumat häviävät melkeinpä heti, kovin tummat hopeat saavat olla pidempään, n. puoli tuntia, vedessä. Kuivaa ja anna pyyhkeen päällä vielä hieman kosteuden häipyä ja laita rasiaan takaisin.

Tästä näkee hyvin, kuinka puhtaaksi lähti heti, kun veden kaadoin päälle.

Aikaisemmat kommentit:
Heidi kirjoitti 25.04.2012 - 19:38
Oho, jopas on tosiaan lähtenyt puhtaaksi! o_O
Itseltä ei onneksi hopeaa taida löytyä, niin ei ainakaan tummu XD

Maca kirjoitti 25.04.2012 - 19:52
Tuota täytyy kokeilla!

ViliMarika kirjoitti 25.04.2012 - 20:41
Ohhoh. Pitäis mullakintehdä tuo sama homma. Tosin pääsen helpommalla. On vain muutama esine. Nekin pieniä.

Herkkusuu kirjoitti 26.04.2012 - 22:17
Kiitos vinkistä. En ole aikoihin katsonut missä kunnossa omat hopeiset lusikat ovat.

Ruokahullutta kirjoitti 20.05.2012 - 17:20
Kiitos hyvästä kiillotusvinkistä! Tänään nimittäin kaivoin hopeat kaapista ja ajattelin että alan hammastahnalla kiillottamaan. Empäs alakkaan:)!

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Synttäri kakkua

Tänä vuonna ajattelin synttäreiden suhteen mennä sieltä missä aita on matalin. Toisin kuitenkin kävi, kuten yleensä. Ensiksi olin ajatellut tehdä pelkän kahvikakun mutta sitten senkin ajattelin tehdä helpommin ja ottaa pakkasesta entisiä sulamaan. Mutta sekin suunnitelma muuttui ja pöytään tuli sittenkin täytekakku.
Minulla ja miehellä on aika lähekkäin synttärit, ja miehen suusta se kakku toive täytteineen tulikin eräänä iltana. Minäkun ihan luulin, että hän on jo "kyllästynyt" leipomuksiin mutta ei näköjään.
Pohjana oli 4 munan pohja, kostutettu vaniljasokerilla maustetulla maidolla, välissä mansikkahilloa, banaanimössöä ja tipalla vanhanajan vaniljakastikejauheella "jämäköitettyä" kermaa. Päälle laitettiin yhdessä miehen kanssa "kettukarkkeja", suklaanappeja ja nami-hiireltä saadusta mansikkakiekosta röyhelöitä. Oikein hyvää kakkua oli ja just ja just sain säästettyä isälle palasen.

Aikaisemmat kommentit:
Anonyymi kirjoitti 23.04.2012 - 06:24 
Njam, kakkua... nuo kettukarkit ovat kyllä niitä parhaita marmeladikarkkeja. Oikein hyvää syntymäpäivää teille molemmille

Heidi kirjoitti 23.04.2012 - 14:52
Herkullisen näköistä kakkua!
Onnea vielä kerran! Miehelle myös :)

MinnaT kirjoitti 23.04.2012 - 20:14
Kiitos! :)

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Hillosilmiä ja pitsikoria

Äiti teki useasti hillosilmiä, kun olin pieni. Näitä onkin jo pitemmän aikaa tehnyt mieli tehdä. Nyt sitten ajattelin niitä väkertää, kun jääkaapissakin oli vielä tippa joulukuun SLY-paketista löytynyttä omena-kanelimarmeladia. Käytin näihin kaapista löytyneen Maizenan ja perunajauhojen jämät, puoli desiä piti vielä jauhoja uhrata. Oikein hyviä mutta melko "höttösiä" pikkuleipiä oli. Ohjeen löysin Seitsemän sortin leivonnaiset -kirjasta.
HILLOSILMÄT
30 kpl (mulla 33 kpl)

125 g voita / margariinia
0,5 dl sokeria
1 keltuainen
2,5 dl perunajauhoja / maissitärkkelystä / vehnäjauhoja

Täyte:
kiinteää hilloa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuainen ja perunajauhot. Pyörittele pieniä palloja pellille. Litistä niitä hieman ja tee keskelle kolo. Täytä kolo hillolla ja paista 175-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Lisäksi sain viimein testattua pitsikulhon tekemistä. Ohjeen löysin Puikkojen polut -blogista. Tämäkin on näköjään ollut "suvun suosikki". Kun kerroin äidilleni mitä aion kokeilla, hän sanoi, että "pikkumummo (eli siis äidin mummo) teki näitä aina sokeriliemessä". Ja niin oli tarkoitus itselläkin. Tämmöinen siitä tuli

Pitsi on ihan ostettu Valintatalosta, kun kirpputoreilla ihmiset kinuavat kauhean kovia hintoja vanhoista, huonokuntoisista liinoista enkä jaksanut tähän hätään alkaa itse tekemään liinaa. Mutta heti kyllä alkoi mielessä vilkkumaan pienet, punaiset korit joulun alla ja jos oikein innostuis, tekis semmoiset pienet pitsillinat kahvikuppien alle.

Aikaisemmat kommentit:

ViliMarika kirjoitti 17.04.2012 - 21:24
Oi, kiitos ihanien pikkuleipien ohjeesta! Nuo ovat hyviä ja helppoja tehdä. En vaan omistanut tuota ohjetta.

Maca  kirjoitti 18.04.2012 - 10:01
Täytyy kokeilla pikkuleipiä. "Ennenvanhaan" pitsikorit oli ehkä enemmän muotia. Minullakin on monta liinaa odottamassa.

MinnaT kirjoitti 18.04.2012 - 10:30
Joo, "ennenvanhaanhan" niitä harrastettiin enemmän. Saapa nähdä tuleeko muotiin uudestaan, kaikkihan ne aina kiertää :)

Herkkusuu kirjoitti 19.04.2012 - 13:27
Minun mummoni teki näitä usein kun olin pieni. Ihania olivat ja pitäisi itsekin joskus tehdä.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kinkkupiirakkaa

Eilen illalla tuli pitkästä aikaa tehtyä kinkkupiirakkaa iltapalaksi.
Ohjehan on tuttu ja turvallinen ja löytyy TÄÄLTÄ

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Persikka-valkosuklaa hyydykekakku

Arla keittiöstä löytyi herkullisen oloinen Ananasjuustokakku, jota hieman muokkailin ja niin syntyi Persikka-valkosuklaa hyydykekakku.

Pohja:
200 g Digestivekeksejä
75 g voita

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sulata voi, sekoita keskenään. Painele seos vuoan pohjalle.

Täyte:
4 liivatelehteä
2,5 dl kermaa
0,5 dl sokeria
2 dl Turkkilaista jogurttia
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 levy (130 g) Pandan valkoista suklaata
pieni purkki (410 g) persikoita

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita sokeri, tuorejuusto, jogurtti ja sulatatettu suklaa keskenään. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna liivateseoksen jäähtyä hetken aikaa ja lisää se sitten juusto-jogurttiseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Valuta persikat hyvin ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita persikanpalat juustoseokseen ja kääntele lopuksi varovasti mukaan kermavaahto. Laita sitten koko kakku jääkaappiin jähmettymään.

Koristelu:
sokerikreemi
suklaamunia

Tee sokerikreemi ohjeen mukaan ja värjää se vihreäksi elintarvikevärillä ja pursottele "ruohoa" spagetti-tyllalla. Laita suklaamunia keskelle ruohoa.

Aikaisemmat kommentit:
nami-hiiri kirjoitti 08.04.2012 - 23:58
Ihana pesä !

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen kääretorttu

Mummo soitti viikkoa ennen pääsiäistä ja kysyi jaksaisinko tehdä hänelle kääretortun pääsiäiseksi. Ensin kieltäydyin mutta sitten pienen miettimisen jälkeen soitin hänelle takaisin ja sanoin kääretortun onnistuvan. Hetihän ne "hienot kuvat" alkoivat vilistää päässä, millaisen tortusta tekisin mutta aina ei käy niinkuin Strömsössä ja väsymys vei voiton jalasta, joten päädyin sitten tämmöiseen yksinkertaiseen koristeluun 
Hyvää kääretorttu oli kuulemma ollut ja mummo tykkäs. Eikös se se ole tärkeintä.

Kääretortun pohjana perus pohja, täytteenä appelsiinimarmeladia ja Kinuskikissan ohjeella sokerikreemi. Koristeena kreemiä värjättynä vihreäksi ja suklaamunia.

Aikaisemmat kommentit:
Maca kirjoitti 09.04.2012 - 19:13
Herkullisen näköinen.

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Juustofondue

Suklaafondueta tuli testattua vaalien aikaan, joten nyt oli vuorossa juusto. Juustona oli aikaa sitten LIDL:stä löydetty valmis juustofondue-paketti (en muistanu kuvaa ottaa) ja jonka päiväys alkoi uhkaavasti lähenemään. No näin jalkapuolena sitten eräänä päivänä sen lämmitin ja niin sitten syötiin ruoaksi juustofondueta. Aikasta voimakkaan makuista juustoa oli mutta ihan hyvää kuitenkin.
Dipattavana oli itse tehtyjä lihapullia ja vaaleaa leipää.
Nyt on fonduepata testattu niin suklaalla kuin juustollakin.